logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers Ceraclass ZW 14-2 DV KE23 vs Eurostar - opinie, zużycie gazu, efektywność

bustarga 18 Sie 2007 15:52 7296 4
REKLAMA
  • #1 4190442
    bustarga
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Pytanie dotyczy kotła dwufunkcyjnego Junkers Ceraclass ZW 14-2 DV KE23. Proszę o opinie jak się sprawuje technicznie, czy nie ma z nimi problemów, jak duże jest zużycie gazu.

Nadmienię, że od 1,5 roku używam pieca dwufunkcyjnego Junkersa Eurostar (zakupiony na domek) w mieszkaniu 55m^2 (ocieplony, styropian 10cm) i chciałbym te porównania odnieść właśnie do tego pieca. Czy po zamianie zauważalny będzie stopień ogrzewania mieszkania, bądź użytkowania wody bieżącej?

Pomimo, że ceraclass posiada **stopień efektywności energetycznej, a eurostar *stopień czy warto zamieniać piec?

Zastanawiam się nad zamianą głównie z powodu gabarytów pieca (wisi w kuchni, a będę robił remont) oraz słyszałem opinię (nie wiem czy prawdziwą), że ceraclass na metraż mojego naszego mieszkania będzie oszczędniejszy, czy to prawda?

Proszę o pomoc, zostawić eurostara czy zamienić na euroclass?

--
    pozdrawiam
    bustarga
  • REKLAMA
  • #2 4533061
    nsadowski
    Poziom 1  
    mam taki kocioł od 2 dni, a miałem starego Termet`a - jeszcze nie mam porównania. Na pewno jest lepszy, ale jedno mnie zastanawia bo jest dośc głośny. Mam tu na mysli pompę która cały czas "chodzi" i robi to dość głośno. Sam nie wiem czy tak ma być
  • REKLAMA
  • #3 4537017
    bustarga
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dziękuję za odpowiedź,

powiem tak, że wykonaniu remontu (dzisiaj jeszcze montuje blat kuchenny) piec Junkersa Eurostar nabrał lepszego wyglądu.... :) A ponieważ zmieniłem trasę, ilość metrów rur i przeszedłem na miedź, jestem tym bardziej zadowolony, że po odpaleniu pieca i odpowietrzeniu całego systemu piec pracuje nadal bardzo dobrze i bezproblemowo.

Co do głośności pracy - Eurostar wiszący w kuchni jest słyszalny zaledwie tylko trochę ale przy grzaniu C.O. - w sytuacji rozruchu (większy płomień - poza tym go nie słychać w ogóle. Praca pompki to tylko niewielki szum....

... określ może poziom i rodzaj hałasu... może któryś z forumowiczów pomoże...

--
    pozdrawiam, bustarga
  • REKLAMA
  • #4 8613010
    daroslaw
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.
    Mam taki kocioł od niedawna. Na razie wyrabiam sobie jeszcze o nim opinie. Jest raczej głośny. Na ogół tego nie słyszę albo nie zwracam uwagi. Będąc w łazience na piętrze (kocioł jest pod tą łazienką, piętro niżej) słychać wyraźny szum przy włączonym ogrzewaniu. Coś jak dobrze rozpędzony wiatrak w komputerze, słyszany z pokoju obok. Irytujące jak zwrócę na to uwagę a słyszalne tylko w łazience powyżej. Na piętrze gdzie jest podłączony raczej nie słychać, bo jest w zamkniętym pomieszczeniu. A co do jakości, bezawaryjności to brak mi zdania. Czas pokaże. Serwisant Junkersa, podczas rozruchu powiedział, że kocioł jak kocioł, jeden z najtańszych. Hm, nie wiem jak to rozumieć. Zakupiłem go w bardzo dobrej cenie, bo niecałe 1800 zł. Serwisant oczy zrobił, bo cena katalogowa to tak ponad 3000 zł. Czas pokaże jak się będzie spisywał. Uważam jednak, że tak raz na rok czy 2 lata koniecznie trzeba konserwacje kotła zrobić i ja tego będę się trzymał. Jak w samochodzie, to i owo się zużywa.
  • #5 8613604
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2307
    Wykopaliska zamykam zalecając zapoznanie się z regulaminem forum.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
REKLAMA