logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel - Jak ustatycznić komórkę w formule bez makra?

Krzyq 18 Sie 2007 17:55 6653 8
REKLAMA
  • #1 4190775
    Krzyq
    Poziom 23  
    Ocena: 32
    Witam.
    Mam dość banalny problem, ale zadał mi zgryz, a wielu ludziom na pewno się ręczne wprowadzanie formuł sprzykrzyło.
    Czy istnieje możliwość ustatycznienia jednej komórki w funkcjach działających na wielu komórkach? Czy da sięto zrobić bez makra. Standardowo kiedy napiszemy funkcję w jednej komórce i rozciągniemy ją na resztę - okazuje się że komórki zwiększaj się +1. Mam do przygotowania arkusz w którym licznik miałby objąć setki, jeśli nie tysiące danych, z czego kluczowa funkcja miałaby niemal każdą z nich podliczyć, względem komórki macierzystej.

Wiem zagmatwałem. Postaram się zobrazować problem, na prostym przykładzie.

Komórka A1 posiada wartość parametryczną, przykładowo 200, ale z możliwością zmian.
    Komórki A3-Z3 posiadają wartości X począwszy od 0 co jeden w zwyż.
    Komórki A5-Z5 miałyby zawierać formułę z licznikiem - np. "=A1+X"

Czy istnieje sposób nieręcznego wprowadzenia zależności typu:
    "A1+A3"; "A1+B3"; "A1+C3"; ... do kolejnych komórek "A5"; "B5"; "C5"?

Bowiem domyślnie podczas kopiowania funkcji do kolejnych komórek Excel powoduje zmiany funkcji typu "A1+A3"; "B1+B3"; "C1+C3"?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4191362
    bobo
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    Myślę że chodzi o taką rzecz:
    1. w kom. B3 wpisujesz: =$A$1+A3
    2. podświetlasz tę komórke
    3. naciskasz klawisz Ctrl i trzymając wciśnięty, przeciągasz komórkę o dany obszar w jakim ma funkcja działac
    Pozdrówka
  • Pomocny post
    #3 4191363
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1415
    Poczytaj o adresowaniu względnym i bezwzględnym. Powinno to rozwiązać twój problem. Powodzenia
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4191928
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Tak jak napisali poprzednicy potrzebne jest tu adresowanie bezwzględne.
    Dodam jeszcze, że często przydaje się wiedza iż po wpisaniu w komórkę formuły:
    - =$A$1 po "przeciągnięciu" jej w dół lub w prawo zawsze w docelowych komórkach będzie wpis =$A$1
    - =A$1 po "przeciągnięciu" jej w dół zawsze w docelowych komórkach będzie wpis =A$1,
    po "przeciągnięciu" jej w prawo zawsze w docelowych komórkach wpis będzie się zmieniał =B$1, =C$1 ...
    - =$A1 po "przeciągnięciu" jej w dół zawsze w docelowych komórkach wpis będzie się zmieniał =$A2, =$A3 ...,
    po "przeciągnięciu" jej w prawo zawsze w docelowych komórkach będzie wpis =$A1

Pozwala to na wiele różnych kombinacji umożliwiających wstawianie do formuł "stałych" komórek lub "stałych" wierszy/kolumn.
  • #5 4193545
    Krzyq
    Poziom 23  
    Dzięki chłopaki.
    Właśnie chodziło o adresowanie względne i bezwzględne. Wczoraj dorwałem książkę - ale nie mogłęm znaleźć bo nie wiedziałem jak to się nazywa. Dla ekipy +pomógł. Cenne rady dajecie ;-)
  • #6 4221069
    Krzyq
    Poziom 23  
    Witam, przepraszam od razu za post pod postem, ale doszło jeszcze jedno pytanie.

Czy istnieje możliwość utworzenia licznika cyfr w funkcji - to znaczy, tworząc jakąś funkcję dajmy na to " $A$1 + 1". Wymusić aby przy rozciąganiu jej na kolejne komórki, licznik "+1" został zwiększony o jeden.

Czy isteniej taka sposobnosć?
  • REKLAMA
  • #7 4221737
    paweliw
    Spec od komputerów
    Można to najprościej zrobić korzystając ze standardowego "rozciągania" komórek w Excelu.
    Zakładając że w A2 wpiszesz =$A$1+1, w A3 wpiszesz =A2+1 to rozciągając komórki w dół (począwszy od A3) otrzymasz w następnych komówrkach =A3+1, =A4+1 itd. co w sumie daje efekt zwiększania licznika.
    Sposobu tego używałem, kiedy w Excelu nie było jeszcze możliwości automatycznego tworzenia licznika.
  • REKLAMA
  • #8 4222870
    Krzyq
    Poziom 23  
    paweliw napisał:
    Można to najprościej zrobić korzystając ze standardowego "rozciągania" komórek w Excelu.
    Zakładając że w A2 wpiszesz =$A$1+1, w A3 wpiszesz =A2+1 to rozciągając komórki w dół (począwszy od A3) otrzymasz w następnych komówrkach =A3+1, =A4+1 itd. co w sumie daje efekt zwiększania licznika.
    Sposobu tego używałem, kiedy w Excelu nie było jeszcze możliwości automatycznego tworzenia licznika.

No właśnie chodzi o ominięcie tego łopatologicznego sposobu - może wcześniej nie zprezyzowałem. Poprostu mam doczynienia z funkcjiami gdzie bajer polega na tym aby każda komórka odpowyławała się nie kolejno do poprzedniej: A3+1, A4+1, A5+1, - bowiem te mogą ulec zniszczeniu lub zmianie wymuszonej, ale po kolei odwołując się do danej licznika krokowego: A1+1, A1+2, A1+3...
  • #9 4222990
    paweliw
    Spec od komputerów
    Można utworzyć dodatkową kolumnę zawierającą liczby kolejne i dodawać ją do wartości A1.

Można też użyć funkcji Wiersz() podającej nr wiersza w którym się znajduje, czyli np. w B1 wpisać =$A$1+Wiersz() i rozciągnąć formułę w dół.

Można ... trochę jeszcze pokombinować.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu ustatycznienia jednej komórki w formule Excela bez użycia makr, tak aby podczas kopiowania formuły odwołanie do tej komórki pozostało stałe, a pozostałe odwołania zmieniały się względnie. Rozwiązaniem jest zastosowanie adresowania bezwzględnego, czyli użycie znaków dolara ($) w odwołaniach do komórek, np. =$A$1+A3. Dzięki temu podczas przeciągania formuły odwołanie do komórki A1 pozostaje niezmienne, a odwołania do innych komórek zmieniają się względnie. Omówiono także różne kombinacje adresowania bezwzględnego i względnego, które pozwalają na elastyczne tworzenie formuł. W dalszej części poruszono temat tworzenia licznika w formule, który automatycznie zwiększa się o 1 przy kopiowaniu formuły. Zaproponowano użycie funkcji WIERSZ() w formule, np. =$A$1+WIERSZ(), co pozwala na dynamiczne zwiększanie wartości licznika bez konieczności ręcznego wpisywania kolejnych wartości. Podsumowując, kluczowe jest zrozumienie i wykorzystanie adresowania względnego i bezwzględnego w Excelu do tworzenia efektywnych i skalowalnych formuł bez makr.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA