logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bascom AVR – jak zablokować port mikrokontrolera? Szukam odpowiedniej komendy

mori_mj 18 Sie 2007 18:45 1212 5
REKLAMA
  • #1 4190928
    mori_mj
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam Serdecznie!
    Można sie dowiedzieć jaka jest komenda do blokowania portów mikrokontrolera w języku Bascom?
    Pozdraiwam.
  • REKLAMA
  • #2 4191121
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 51
    mori_mj napisał:
    Witam Serdecznie!
    Można sie dowiedzieć jaka jest komenda do blokowania portów mikrokontrolera w języku Bascom?
    Pozdraiwam.

Przepraszam , że odpowiem pytaniem na pytanie:
    Można sie dowiedzieć , co rozumiesz pod pojęciem "blokowanie portów" :?:

Piotrek
  • REKLAMA
  • #3 4191574
    mori_mj
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Raczej chodzi mi o wyłączenie niepotrzebnych ( nieużytych portów) w uC, np w: AT89s52. W tym wymienionym uC uzyte mam 3 porty z czego jeden jest wolny. I chcialem go wyłączyć, jeżeli jest taka możliwość.
    Może sie źle wysłowiłem?

Dodano po 34 [sekundy]:

Raczej chodzi mi o wyłączenie niepotrzebnych ( nieużytych portów) w uC, np w: AT89s52. W tym wymienionym uC uzyte mam 3 porty z czego jeden jest wolny. I chcialem go wyłączyć, jeżeli jest taka możliwość.
    Może sie źle wysłowiłem?
  • REKLAMA
  • #4 4191579
    Nostradamus
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    no ale jak wyłączyć. Jako tako nie da się tego zrobić. Co najwyżej możesz go podpiąć do masy żeby nie wisiał w powietrzu i tyle.
  • REKLAMA
  • #5 4191688
    Bigfoot
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    Skoro mozna "wylaczyc" port to pewnie i mozna go "wlaczyc". Pytanie do mori_mj: Jak wlacza sie port??

:D

BF
  • #6 4191791
    krakusj
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    ale czemu chcesz ich wyłączać? jeśli ich nie używasz, to nie deklarujesz ich obsługi w programie i już masz z głowy. Jeśli masz coś podpięte pod nich, to ustawiasz określony stan dla całego portu 0 lub 255 i to chyba wszystko. Jeśli nie zadowala Cię ta odpowiedź, sprecyzuj Swoje pytanie, w jakim celu chcesz to zrobić. Pozdrawiam.
REKLAMA