logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM 30GB HDD - Dysk nie zawsze się rozkręca przy starcie komputera

beavis 09 Lis 2003 22:48 1869 6
REKLAMA
  • #1 393459
    beavis
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Mam problem z moim hdd. podczas niektórych włączeń komputera dysk sprawia wrażenie jakby nie chciał się rozkręcić. Silniczek powinien być ok bo czasem włącza sie normalnie. Co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 393609
    redeck
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Mam niestety dla ciebie zle wiadomosci
    Mialem taki dysk i 3 razy mi wymieniali na gwarancji az zalatwilem sobie 40G i jest oki co prawda mam jeszcze pytanie czy jest to 7200obr
    Jak tak to na bank powoli siada , niestety sa one bardzo delikatne
    Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #3 393848
    beavis
    Poziom 17  
    znalazłem już rozwiązanie - wystarczyło odrobinę odchylić złącze od taśmy - ja podłożyłem kawałek plastiku- i już śmiga jak szalony
    a tak wogóle to on nie jest z tej wadliwej serii
  • REKLAMA
  • #4 396945
    spoczo
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    ja mam IBM IC35L040AVER07 -0 jest to dys 40GB ale cos z nim nie tak jak dluzej pracuje cpos szwankuje czesto to znaczy cos jakby sie wlaczal i wylaczal nieraz nie chce wejsc do pod zaden sys , wiesza kompa itd panowie co jest grane?:P
  • #5 398078
    redeck
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    [quote]znalazłem już rozwiązanie - wystarczyło odrobinę odchylić złącze od taśmy - ja podłożyłem kawałek plastiku- i już śmiga jak szalony
    a tak wogóle to on nie jest z tej wadliwej serii
    No to sprawdzil bym moze ci cos nie laczyc ja bym nie podkladal nic tylko znalazl przyczyne ale skoro dziala to oki
    Pozdrawiam
  • #6 399606
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    Na Twoim miejscu wymienilbym tasme i ewentualnie sprawdzil luty zlacza na plytce - jak Ci sie przypadkiem odlaczy podczas pracy to moze marnie skonczyc....
  • REKLAMA
  • #7 409805
    beavis
    Poziom 17  
    taśma nic nie dała a co do łączy to bym przelutował ale nie mam takiego grotu cienkiego nie chcę pozwierać

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dysku twardego IBM 30GB, który nie zawsze uruchamia się poprawnie – silnik dysku nie zawsze się rozkręca przy starcie komputera. Możliwe przyczyny to powolne zużycie mechanizmu w dyskach 7200 obr./min, delikatność konstrukcji oraz problemy z połączeniami taśmy sygnałowej. Rozwiązaniem okazało się delikatne odchylenie złącza taśmy i podłożenie kawałka plastiku, co poprawiło kontakt i stabilność działania dysku. Zalecane jest także sprawdzenie i ewentualna wymiana taśmy oraz przelutowanie złączy na płytce, aby uniknąć przypadkowych rozłączeń podczas pracy. W dyskusji pojawił się również model IBM IC35L040AVER07 o pojemności 40GB, który wykazuje podobne problemy z niestabilnym działaniem i zawieszaniem systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA