logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić silnik na gazie w Golfie z instalacją Elpigaz Leonardo?

kmieciu 10 Lis 2003 13:58 9603 8
REKLAMA
  • #1 394135
    kmieciu
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    W golfie mam zamontowany gaz Leonardo firmy Elpigaz. Wysiadła mi pompka paliwa i klapa ponieważ każde odpalenie silnika odbywa się na paliwie. Przełacznik od gazu to taki przycisk z led-em i ma tylko dwie pozycje (gaz-bęzyna). Mam pytanko do kolegów, czy jest możliwość awaryjnego uruchomienia silnika na gazie?
  • REKLAMA
  • #2 394139
    kmieciu
    Poziom 19  
    Przepraszam, chodzi o centralkę Nicolaus.
  • REKLAMA
  • #3 423703
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Przypuszczalnie powinna być taka możliwość jednakże często gazownicy ją wyłączają a to ze względu na to, żeby nie eksploatować auta tylko na samym gazie.
    Ale nie obędzie się chyba bez wizyty u gazownika, który musi się podłączyć z kompem do sterownika.

Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #4 424469
    SXC
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Od jakiegos czau zastanawiam sie tez nad tym problemem. Mam instalacje elpigaz z kompikiem leonardo oraz wlaczona funkcie odpalania na bezynie (poprostu jest wygodniej, gdy nie trzeba sie bawic guziczkami). No wlasnie ale co gdy np wlasnie padnie pompka paliwa a my jestesmy w szczerym polu, czy jest jakas mozliwosc odpalenia na gazie na "siłe?"
  • #5 424581
    MAJSTEROS
    Poziom 16  
    Jeżeli jest przycisk to duża część centralek ma w ten sposób: mając naciśnięty ten przycisk włączyć zapłon i powinien zastartować na gazie.
  • #6 424953
    Michal_O
    Poziom 15  
    Ocena: 43
    W ELPIGAZ (Leonardo) nie ma nic prostrzego!

Po włączeniu zapłonu mamy sytuację:

1. Czerwona LED świeci.
    2. Pomarańczowa LED miga.

Następnie przełączamy:

GAZ --> BENZYNA --> GAZ

Pomarańczowa LED przestaje "migać" zapala się ciągłym światłem Układ jest gotowy do uruchomienia na gazie! :)
  • REKLAMA
  • #7 425460
    bblo
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    LEs98, Tartarini:
    właczyć zapłon, przełączyć na benzynę, przytrzymać przełącznik ok. 10 sek. i juz mozemy zapalić na gazie....
    Leonardo:
    j.w
  • #8 435042
    SXC
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Co do opisywanej metody przez Michal_O wszystko sie zgadza silnik wydaje sie ze odpala na benzynie, ale przynajmniej u mnie na samym gazie nie odpali, wyjolem bezpiecznik pompy i niestety sie nie udlao. Wlasnie wczoraj odkrylem dziure w dnie baku benzyny :( no i okazalo sie ze nieda rady odpalic bez niej. (tylko nie pytajcie sie czy jezdzilem z benzyna w baku)
  • #9 1511014
    vankenig
    Poziom 2  
    W Nicolausie odpalanie awaryjne:
    1.Włącz zapłon
    2.Przełącz na benz. (migający LED gaśnie)
    3.Przełącz na gaz (naciśnij) i od razu tak długo trzymaj aż LED będzie świecił ciągle
    Odpalasz wtedy Na gazie.
    TK.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem awaryjnego uruchomienia silnika na gazie w Volkswagenie Golf wyposażonym w instalację gazową Elpigaz Leonardo z centralą Nicolaus. Standardowo silnik odpala na benzynie, co powoduje problemy przy uszkodzeniu pompki paliwa. Instalacja posiada przełącznik z dwoma pozycjami (gaz–benzyna) z diodą LED sygnalizującą stan. Aby uruchomić silnik bezpośrednio na gazie, należy po włączeniu zapłonu obserwować migającą pomarańczową diodę LED, następnie przełączyć kolejno na benzynę i z powrotem na gaz, co powoduje zapalenie się stałego światła LED i gotowość do startu na gazie. W niektórych centralach (Nicolaus) procedura wymaga przytrzymania przycisku przełącznika gaz/benzyna przez około 10 sekund po włączeniu zapłonu. Jednakże w praktyce, przy całkowitym braku benzyny lub uszkodzeniu pompy, uruchomienie silnika wyłącznie na gazie może być niemożliwe, co potwierdzono przez wyjęcie bezpiecznika pompy i brak zapłonu. Część instalatorów wyłącza możliwość startu na samym gazie, aby zapobiec eksploatacji silnika wyłącznie na LPG bez benzyny. W przypadku problemów konieczna jest wizyta u specjalisty z dostępem do komputera diagnostycznego do sterownika instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA