logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumna na Tonsilach- jak zrobić, czy będzie działać?

omenpanama 22 Sie 2007 17:16 1000 2
REKLAMA
  • #1 4204254
    omenpanama
    Poziom 10  
    Postanowiłem samodzielnie wykonać kolumnę podłogową. Służyć bedzie jako bardzo uniwersalna kolumna do wszystkiego (film,muzyka wszelaka, więcej techno niż poważnej...). Moim pomysłem jest konstrukcja dwudzielna. Dolna cześć ok 25l z głośnikiem Tonsil GDN 20/80/2. Górna (odzielona) część ok. 20l z Tonsilami GDM 10/80/2 i GDWK 10/8/7. mam stary amplituner pioneera sx-102 z 290W na 4 kanały. pokój standardowy-akademikowy ok. 25m^2 . Czy bedzie to jakoś przyzwoicie grało? Nie mam pomysłu na zwrotnice. Czekam na wszelkie propozycje i uwagi,gdyż jestem początkujący w tych tematach.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4204402
    thebeast
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Tzn chcesz mieć średnie i wysokie tony z lewego kanału a niskie z prawego? Skoro napisałeś, że muzyka, filmy no to stereo musisz zrobić. A raczej skłaniałbym się za dwoma takimi samymi kolumnami! Przecież muza - stereo. Z filmami podobnie... Chyba, że zrobisz sumator kanałów, żeby wszystko leciało przez jedną kolumnę... Jednak ja takiego czegos nie nawidzę :| Schemat zwrotnicy bez problemu znajdziesz na forum. Resztę do budowy kolumny - również. Pozdrawiam.
  • #3 4204452
    omenpanama
    Poziom 10  
    kolumny mają być dwie oczywiście. alez budową chodzi mi o odzielenie komory z głośnikiem niskotonowym, być moze z bass-reflexem, ale kolumna ma mieć jeden terminal.
REKLAMA