logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz na TDA2005 - jak wyeliminować szumy i chronić głośniki?

bomber 22 Sie 2007 22:26 1881 11
REKLAMA
  • #1 4205529
    bomber
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Witam zrobiłem wzmacniacz na tda2005 standardowa aplikacja z noty katalogowej. I jak nie jest nic podlaczone strasznie szumi a jak cos sie podlacza lub odłącza to membrana bardzo wchodzi do srodki na chwilke potem juz jest wszytko Ok .. W ten sposób zepsulem mały glosniczek, że membrana sobie wyleciała :D
    I jakby to ustabilizowac ? Podłaczałem to na testy pod mp3 wiec chyba nie ma problemu z masą ... Zrobiłem juz 2 taki wzmacniacz bo 1 był na pająka i myślalem ze to dlatego ale teraz ładnie płytka i to samo :/
    I nie chciałbym aby to cos co dodam obniżyło stopień wzmocnienia bo teraz jest idelnie, nawet ciut za mało ...
    Zasilam 12v z aku.
  • REKLAMA
  • #2 4205554
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Ocena: 119
    To normalne że jeśli coś podłączasz pod wejście wzmacniacza a wzmacniacz jest na pełnym wysterowaniu to wprowadza go w stany nie ustalone albo przejściowe ... powinieneś na samo wejście wzmacniaczy zainstalować jakiś potencjometr z rzędu 47kohm i przy podłączaniu czego kolwiek wyciszyć go do minimum...
  • #3 4205736
    bomber
    Poziom 24  
    Tylko ze jakoś jak mam wzmacniacz w samochodowy rownież na tych kościach(2*mostek) może byc na max ustawiona głośność to pod czas podłączania głosniki tak nie lataja jednak nie moge go rozebrac i zobaczyc jak to jest zrobione- plomba gwar:/ Jednak napewno nie jest to wyspecjalizowany układ bo firma to first :D
  • REKLAMA
  • #4 4206940
    januss73
    Poziom 32  
    Ocena: 55
    Paweł 74 ma rację. Wejście nie może sobie wisieć w powietrzu. Kiedy masz potencjometr np 20K rozkręcony na max, to i tak między wejściem a masą masz te 20K. Więc proponuje albo zamontować potencjometr, albo dołożyć zwykły opór 20K między wejście (już za kondensatorem) a masę.
  • #5 4207644
    bomber
    Poziom 24  
    Dodanie rezystora pomiedzy wejscie TDA a mase za kondensatorem powoduje bardzo ciche granie. Co do potencjometru to mam go dodać na wejscie całego modulu czy TDA czyli za kondensatorem ?
    Na dodatek po dodaniu radiatora i tych probach z rezystorem cały układ zaczął lekko szumieć(jak jest zasilany z aku wiec nie wina filtracji), moze na te szumy tez gdzieś wystarczy dodać rezystor ?
  • #6 4207723
    januss73
    Poziom 32  
    Ocena: 55
    Jak założysz potencjometr (zwykle przed kondensatorem, choć ja z pewnych powodów mam najpierw konda) to możesz usunąć ten resytstor. Możesz też popróbować z jakimś większym, np 47 czy 56Kohm.
    A jeśli głośniki ci tak szaleją w chwili podłączania mplayera to sprawdź może, czy na jego wyjściu nie ma stałego napięcia.
    Co do szumów to lekki słyszalny powiedzmy z jednego metra to nic dziwnego w takich układach.
  • REKLAMA
  • #7 4209308
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    TDA 2005 to żadna rewelacja więc nie spodziewaj się po nim wiele ... MP3 - jka ma pewnie na wyjściu jakiś wzmacniacz mostkowy z tranzystorami o małym napięciu resztkowym i pewnie ma małą rezystancję wyjściową ( przecież zasila słuchawki ) więc dodanie potencjometru nie powinno mieć żadnego znaczenia ... Wejście prawie każdego wzmacniacza audio musi być odseperowane od potencjalnej składowej stałej która może zmienić punkt pracy wzmacniacza ( połowa napięcia na wyjściu bądz zero w przypadku zasilania symetrycznego ) Potencjometr podłącz tak jeden skrajny do masy drugi do wyjścia np. MP3-jki a ślizgacz po przez kondensator ( jeśli elektrolityczny to do bieguna ujemnego ) do wejścia Twojego wzmacniacza ... Wejście wzmacniacza nie może wiścieć w powietrzu jak to już ktoś zauważył ... Szum w głośniku to pojęcie względne , jeśli podłączasz mały głośniczek i jesteś bardzo blisko niego to słyszenie szumu jest normalne te scalaki nie należą do nisko-szumnych ... A jeśli naprawdę mocno szumi to albo się wzbudza albo masz za duże wzmocnienie napięciowe... jeszcze co do potencjometru który powoduje spadek wzmocnienia, zauważ że wszystkie fabryczne wzmacniacze mają potencjometr i najczęściej równy 47kOhm o charakterystyce B, Twój wzmacniacz samochodowy pewnie nie ma takiego wzmocnienia i dlatego możliwe że mniej szumi, po za tym może mieć nisko szumny wzmacniacz napięciowy a sama końcówka chodzi ze zdecydowanie mniejszym wzmocnieniem co skutkuje mniejszymi szumami ... Jeśli chcesz zmniejszyć wzmocnienie to daj schemat a napiszę Ci który rezystor masz zmienić ...
  • #8 4209771
    bomber
    Poziom 24  
    Problem byl taki .. ze lutowałem sobie kabelek od wejscia lutownica transformatorowa bo chcialem tak na szybko tylko 1 kabelek i zlutowalem przez nieuwagę scieżki obok siebie. Dziwne ze sie nic nie spalilo - ma sie te szczescie :D
    Po rozlutowaniu ścieżek jest juz OK. Dziekuje za wyjaśnienie , jutro kupie potencjometr. A wzmocnienie (stopień) mi odpowiada i nie chcem go zmieniac.
    Jednak niepokoi mnie to że gdy w mp3 sie zmienia pisosenka co prawda nie ma trzasku ani żadnego dzwieku(lekkie pukniecie moze.. minimalne) ale membrama wchodzi do srodka na okolo 0,5 sec tzn. pradopowodbnie mój stary mp3 ma taka wade konstrukcyjna że podaje przez ten moment napiecie stałe albo coś. Czy da sie coś na to poradzić.. bo nikt nie bedzie sciaszał wzmacniacz podczas zmiany , a ma byc on uzywany głownie z tym mp3 na ogniskach i szkoda by bylo jakby glosnik poleciał ... Oczywiscie nie chcem budowac przedwzmacniacza albo czegos bardziej skomlikowanego jesli sie nie da za pomoca paru rezystorow kondensatorow to trudno ...
  • REKLAMA
  • #9 4209788
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Będzie to raczej trudne do usunięcia, ja w mojej MP3 SanDiska, mam to samo...
  • #10 4213168
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Ten stuk to wynik "mutowania" czyli wyciszania wyjścia i żeby go uniknąć musiałbyś zrobić filtr górno przepustowy który odetnie Ci najniższe tony... Możesz po eksperymentować ze zwykłym kondensatorem połączonym w szereg między wejściem wzmacniacza a wyjściem MP3-jki ale może to pociągnąć za sobą obniżenie natężenia niskich tonów ( kondensator z rzędu 0,47 w dół, ale muszisz dobrać go doświadczalnie). takie filtry były stosowane w wzmacniaczach gdy jeszcze królowały adaptery i gramofony, a podobny efekt stuku ja miałem gdy telewizor miałem podłączony do wzmacniacza. Kiedy przełączałem program to chciało membrany wyrwać ...

Pozdrawiam
  • #11 4213414
    bomber
    Poziom 24  
    0,47 mikrofarad ?
  • #12 4213428
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Pewnie tak... 470nF na wejściu szeregowo służy do odfiltrowania składowej stałej.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz na układzie TDA2005 wykazuje silne szumy przy braku podłączonego sygnału oraz chwilowe wciąganie membrany głośnika podczas podłączania lub odłączania źródła dźwięku, co może uszkodzić głośnik. Problem wynika z wiszącego wejścia wzmacniacza i obecności składowej stałej na wyjściu odtwarzacza MP3, która powoduje przesunięcie punktu pracy i impulsy prądowe. Zaleca się zastosowanie potencjometru (np. 20-47 kΩ) na wejściu wzmacniacza, najlepiej przed kondensatorem separującym, lub dodanie rezystora o podobnej wartości między wejściem a masą, aby ustabilizować sygnał i zapobiec "wiszeniu" wejścia. W celu eliminacji impulsów stałonapięciowych z wyjścia MP3 można zastosować filtr górnoprzepustowy, np. kondensator 0,47 µF (470 nF) szeregowo na wejściu wzmacniacza, co odetnie składową stałą i zmniejszy ryzyko uszkodzenia membrany. Szumy są typowe dla układu TDA2005 i niewielkie ich nasilenie jest normalne. Zasilanie 12 V z akumulatora nie jest przyczyną szumów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA