logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

glosnik 4ohm i 8ohm w jednej kolumnie.czy to mozliwe?

velek 23 Sie 2007 14:34 2580 8
REKLAMA
  • #1 4207514
    velek
    Poziom 10  
    witam. jestem poczatkujacym.. i mam problem. kupilem sobie kolumny z allegro...uzywane.. okazalo sie ze nie dogadalem sie z ich wlascicielem i jest w nich tylko jeden glosnik niskotonowy. chcialbym wiedziec czy moge podlaczyc do niskotonowego glosnika 4ohmowego glosnik wysokotonowy 8ohmowy.. jak to bedzie dzialalo. prosze o wyrozumialosc...i wmiare szybka odpowiedz. z gory dziekuje:)
  • REKLAMA
  • #2 4207877
    nouki
    Poziom 25  
    Ocena: 96
    mozna lecz zwrotnica wyliczana jest do danego glosnika czyli tego co byl. 4-ro gra glosniej niz 8 taka jest zasada no chyba ze jest mizernej jakosci:)
  • #3 4207887
    LukaszTG
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Jaki to glosnik dokladnie srednica producent, mozesz wsadzic wysokotonowy 8 ohm. Z tego co widze to zwrotnicy tez nie posiadasz, na poczatek wysokotonowca mozesz podlaczyc przez kondensator. Napisz tez jaki masz ten glosnik wysokotonowy

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4208081
    velek
    Poziom 10  
    szczerze mowiac to nie mam nawet tego wysokotonowego. niskotonowy glosnik to alphard hw 800. chcialbym zrobic z niego kolumne jak najtanszym kosztem i w miare dobrej jakosci. chodzi mi o kolumny do uzytku domowego... zgadza sie nie mam zwrotnicy.. myslalem o podlaczeniu bez zwrotnicy.. mam do tego slaby wzmacniacz(max moc 60W) ale jak na pokoj mi wystarcza:)
  • REKLAMA
  • #5 4209270
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 123
    <hahaha> a najzyklejsze ARN 150 + GDWK PJ jest tansze i lepsze :P

a powracajac do tematu - tak mozesz tak zrobic. jedynie glosniki ktore beda laczone ze soba bezposrednio musza byc identyczne
  • REKLAMA
  • #6 4212692
    velek
    Poziom 10  
    kolumny kupilem juz z takim glosnikiem... jak juz mowilem nie dogadalem sie z ich poprzednim wlascicielem i dlatego teraz szukam mozliwosci podlaczenia gosnikow wysokotonowych. nie znam sie na tym jeszcze za bardzo dlatego napisalem ten post. nie moglem znalesc nigdzie glosnikow wysokotonowych 4ohm dlatego chcialbym sie dowiedziec w jakis sposob polaczyc 4ohm i 8ohm aby dobrze to ze soba wspolpracowalo. dzieki za odpowiedzi. czy moglby mi ktos napisac konkretnie co mam zrobic i najlepiej polecic jakis glosnik wysokotonowy do tego glosnika ktory juz mam??z gory dziekuje
  • #7 4212944
    nouki
    Poziom 25  
    Ocena: 96
    gdzies tu na forum jest program do obliczania zwrotnic wiec on powie Ci jakie elemety zastosowac by to gralo a glosnik jaki chcesz :)
    wpisz zwrotnice w szukaniu:)
  • #9 4220283
    velek
    Poziom 10  
    ok dziekuje:) znalazlem ten program...:)) pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Pytanie dotyczy możliwości podłączenia w jednej kolumnie głośnika niskotonowego o impedancji 4 Ω z głośnikiem wysokotonowym 8 Ω, bez posiadania zwrotnicy. W dyskusji podkreślono, że można to zrobić, jednak zwrotnica powinna być dostosowana do konkretnych głośników, gdyż różne impedancje wpływają na głośność i charakterystykę dźwięku. Zalecane jest stosowanie zwrotnicy, którą można obliczyć za pomocą dostępnych programów, a wysokotonowy głośnik można podłączyć przez kondensator. Wskazano, że głośniki łączone bezpośrednio powinny mieć identyczne parametry. Autor posiada głośnik niskotonowy Alphard HW 800 i słaby wzmacniacz o mocy maksymalnej 60 W, szuka taniego rozwiązania do użytku domowego. Zaproponowano także model głośnika wysokotonowego 4 Ω ze strony producenta STX jako tani i dobrej jakości wybór. Podsumowując, możliwe jest łączenie głośników o różnych impedancjach, ale wymaga to odpowiedniej zwrotnicy i dopasowania elementów, aby uzyskać poprawne brzmienie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA