logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć 3 głośniki 8 ohm w kolumnie 3D z prostą zwrotnicą?

matys1990 20 Mar 2007 14:17 2001 14
REKLAMA
  • #1 3698888
    matys1990
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Witam
    W jaki sposob mam polączyc 3 glosniki w kolumnach zeby uzyskac 8 ohm? Glosniki te sa 8 ohm 1 gwizdek i 2 nisko-sredniotonowe. Ma byc to kolumna 3-d i zwornica bedzie jak najprostsza. I tu moja prozba czy jakams prosta zwrotnice moglibyscie mi podac?? A jak nie to wiem zeby nie uszkodzic gwizdka dam kondensator :) tylko mnie ta impedancja wyjsciowa interesuje. Wzmacniacz licytuje unitre PW9013 i ona impedancja obciazenie 8ohm
    z gory thx za odp
    pozdrawiam

P.S
    przepraszam za takie noobowskie pytania :cry:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3699566
    MixeRaV
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Głośniki łączysz równolegle ale poprzez zwrotnice i to ona odpowiedzialna jest za impedancję całego zestawu.
    Jeżeli te głośniki nisko-średniotonowe są takie same to możesz zastosować zwrotnicę dwudrożną podpinając obydwa pod filtr dolnoprzepustowy (pamiętaj aby dobrać wtedy zwrotnice do wypadkowej impedancji - 4 Ω)
    P.S. dobry wybór wzmacniacza
  • #3 3700405
    matys1990
    Poziom 15  
    acha chyba rozumiem :P czyli mam zrobic zwrotnice 2-d i podpiac ja. A czy np. moglbym zrobic taka prymitywna zwrotnice bez cewek tylko na 2 kondensatorach?? Pod gwizdka 1 kondensator i pod sredniaka?? Bylo by cos z tego??

P.S
    a to w czym jest dobry ten wzmacniacz (ja sie kierowalem tym zeby byl polski i nie za slaby)
    heh

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3700593
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    Jak podlaczysz wysokiego pzrez kondensator (typ 2,2uF) i jednego sredniotonowego tez pzrez kondensator (tu bedzie wiekszy potrzebny) To bedziesz mial uklad trojdrozny z impedancja ok 8om. Razcej bedzie to kiepsko gralo. Glosnik sredniotonowy powinien byc w osobnej komorze.
    Co to w ogole za glosniki i jaka masz obudowe do nich?
  • #5 3700656
    matys1990
    Poziom 15  
    a wiec tak glosniki jakie mam to wysokotonowy tw-318 i 2X wh 806 (wszystko alpierd) zaobilem do tych alpierdow komore 18litrowa zamknieta.

Ale jak tak to zrobie na tych kondensatorkach a dpoiero puzniej jakams zwrotnice zrobie (narazie wzmacniacz inwestuje i kasy brak) i prosilbym jescze o jakies wartosci na cewko i kondensatory do puznbjejszej zwrotnicy.
    z gory thx
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 3701528
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    A jaką średnicę mają WH806? Żebyś czasem nie przesterował dotychczasowego sprzetu, bo wtedy te wysokotonowce troszkę się przypalą bez porzadnej zwrotnicy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 3701922
    matys1990
    Poziom 15  
    22cm a membrana chyba 20:P
  • REKLAMA
  • #8 3705328
    irek2
    Poziom 40  
    mala ta obudowa jak na dwa glosniki 20cm. Basu to to nie bedzie mialo zadnego, srednich tonow zreszta tez a ze wysokotonowka jest badziewna to nie masz co liczyc na wysokie.
  • #9 3707023
    matys1990
    Poziom 15  
    oooo widze ze dosc negatywna ocena :) ale jak narazie nie nazekam na ilosc basu i wysokich tonow :) a to proponowalbyc zebym zrobil obudowe BR?? ale Ty tez mnie chyba zle zrozumiales na 1 glosnik przypada 18l :P czyli na 2 36L
    pozdrawiam
  • Pomocny post
    #10 3712412
    irek2
    Poziom 40  
    A to jak 18litrow/glosnik to moze byc. Tylko zeby oba glosniki graly basem musisz je polaczyc rownolegle co da wypadkowo 4omy.
  • REKLAMA
  • #11 3714596
    matys1990
    Poziom 15  
    Witam
    a jak mam podlaczone tak jak na schemacie to mam impedancje wyjsciawa ok 8 ohm?? Jak połączyć 3 głośniki 8 ohm w kolumnie 3D z prostą zwrotnicą? narazie bedzie takie polonczenie (jesli jest dobrze i jest te 8ohm niestety nie mam zadnego miernika zeby to zmiezyc ;/) a puzniej dojda cewki i bedzie to wygladalo mniej wiecej tak Jak połączyć 3 głośniki 8 ohm w kolumnie 3D z prostą zwrotnicą? a wartosci byly by takie C1=3,3uF C2=33uF, L1=0,2mH, L2=2,1mH dobrze obliczylem?? (jest to mija 1 zwrotnica ktora sam liczylem)
    pozdrawiam
  • #12 3722303
    irek2
    Poziom 40  
    w takim ukladzie kolumna jest 8om 3way a na basie pracuje tylko 1 glosnik a drugi (jak jest w tej samej objetosci) robi za membrane bierna i przetwarza srednie tony.
    Zwrotnice liczone kalkulatorem do niczego sie nie nadaja.
  • #13 3940462
    Radeon88
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    to jak to jest zbudowałem kolumne trójdrożna i do tego zwrotnice trójdrożną i gdy puszczam z generatora dla wybranej częstotliwości mam 2.3 ohm wszystkie głośniki 8 ohm przez sprawną (chodzi mi o elementy nie sam układ bo pewno coś w nim źle) zwortnice puszczone i mi wzmak sie wyłącza przy 2/10 odkreconego volume napisałem temat i nikt mi nie chce odpowiedzieć
  • #14 3941392
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    nie zrobisz z tego kolumny 3 drożnej!

poprosty musisz te 2 głośniki połączyć równolegle i dać im jakąś cewke koło 2mH a gwizdek przez kondensator i juz...
  • #15 3942100
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    irek2 napisał:

Zwrotnice liczone kalkulatorem do niczego sie nie nadaja.

Zależy jaka kto ma wiedzę i kalkulator:) Powiedz to ludziom z PW na akustyce:p

Przeniosłem z nagłośnienie domowe..

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobu połączenia trzech głośników 8 Ω (1 wysokotonowy i 2 nisko-średniotonowe) w kolumnie trójdrożnej (3D) z prostą zwrotnicą, tak aby uzyskać impedancję 8 Ω kompatybilną ze wzmacniaczem Unitra PW9013. Zalecane jest połączenie dwóch głośników nisko-średniotonowych równolegle, co daje impedancję 4 Ω, a następnie zastosowanie zwrotnicy dwudrożnej z filtrem dolnoprzepustowym dla tych głośników. Wysokotonowy głośnik (gwizdek) powinien być podłączony przez kondensator, co zabezpiecza go przed uszkodzeniem i tworzy prosty filtr górnoprzepustowy. Proste zwrotnice z samych kondensatorów są możliwe, ale ich jakość dźwięku będzie ograniczona. Wartości elementów zwrotnicy (cewek i kondensatorów) można dobierać na podstawie częstotliwości podziału i impedancji, jednak kalkulatory online często dają niedokładne wyniki. Obudowa o pojemności około 18 litrów na głośnik nisko-średniotonowy jest akceptowalna, choć lepsze efekty basowe uzyska się przy większej objętości lub zastosowaniu obudowy BR. Jeden z głośników nisko-średniotonowych może pełnić funkcję membrany biernej. W praktyce, aby uzyskać 8 Ω na wyjściu, należy odpowiednio połączyć głośniki i zastosować zwrotnicę trójdrożną, jednak nie zawsze jest to proste i wymaga doświadczenia. Problemy z niską impedancją (np. 2,3 Ω) mogą powodować wyłączanie się wzmacniacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA