Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Watson 11AK30-2-brak impulsów H!

falkos 23 Aug 2007 16:13 2295 8
    falkos
    Level 21  
    Witam. Jak w temacie. Męczę już się z nim kilka dni. Po włączeniu do pracy zapala sie zielona dioda i tyle. Brak impulsów "H" z procesora. Napięcia z przetwornicy ok. Na procesorze też 5 i 8V jest.Procesor podstawiony. Cała heca zaczyna się jak wylutuje Hota. Wtedy sterowanie się pojawia. Zamówiłem oryginalny tranzystor w sterowniu-STX112, wstawiłem nowego hota i to samo. W momencie jak wstawiam hota i "podnoszę do góry kolektor to na bazie impulsy się pojawiają. Jak położe kolektor to znowu ich brak. Na oscylu nie widzę żeby wogóle hot podejmował pracę więc wnioskuję że nie jest to wina trafa. Żadnych zwarć na pionie ani na wzmacniaczach wizji nie stwierdziłem. Wszystkie elmenty w aplikacji sterowania hota wymienłem. Brakuje mi koncepcji. Gapię się w schemat już któryś dzień i niby wszystko ze schematem zgadza się w układzie a hot nie podejmuje pracy. Brak mi koncepcji. Proszę o pomoc.
    Remeknapr
    Level 33  
    Działa pewnie protect. Wymień kondensator powrotu, zmniejsz B+. Jak nie pomoże trzeba szukać tej gałęzi. Nie mam przed sobą schematu, więc nie podam szczegółów.
    baniaczek
    Level 16  
    Czy aby na pewno napięcia nie zanikają,gdy przylutujesz HOTa?Zauważ,że zarówno zasilanie tranzystora sterującego(+14HOT)jak i procesora(+8V)są z jednej gałęzi z diody D805.Czy sprawdziłeś ją dobrze?Najlepiej podstaw drugą!
    falkos
    Level 21  
    Wczoraj wieczorem po napisaniu postu usiadłem jeszcze raz i wymieniłem tak jak właśnie kolega Remeknapr pisze kondensatory. TV ruszył ale po 4-5 sek gotuje mi się Hot. Wszystkie kondki w modulatorze juz podstawiłem i to samo. Obraz się pojawia ale trochę węższy w poziomie. Czyżby trafo jeszcze leżało?

Dodam jeszcze że napiecie na B+ 115V stabilne, brak tętnień.
    zebro
    Level 23  
    Męczyłem się kiedyś z podobnym bólem dotyczącym gotowania hota i za to odpowiedzialny był kondek siedzący przy tranzystorku sterujacym , taki prostokącik, chyba 150nF, który utracił poj. do rzedu kilkunastu piko, co powodowało grzanie hota i w konsekwencji jego uszkodzenie. Sprawdxź ,pozdrawiam.
    baniaczek
    Level 16  
    Czy tranzystor wymieniłeś na właściwy?Bo to jest darlington i np BU508 będzie się tak grzał.A jeśli dobry,to wymień wszystko w sterowaniu HOTa.Wątpliwe uszkodzenie trafa.Może coś obciążać stronę wtórną!
    Remeknapr
    Level 33  
    falkos wrote:
    TV ruszył ale po 4-5 sek gotuje mi się Hot.

Na początek "na sucho" sprawdź kształt impulsów sterujących bazę HOT'a, tzn. wyizoluj kolektor i po załączeniu obejrzyj na oscyloskopie. Zakładam, że HOT jest właściwy, w przeciwnym razie od tego trzeba zacząć.
    kordzio
    Level 18  
    witam ,wymień dławiki korekcji ewentualnie cewkę regulacji szerokości
    pozdrawiam
    falkos
    Level 21  
    Witam. Oczywiście Hot był właściwy ale widocznie był coś "dziabnięty" bo po wstawieniu nowego wszystko wróciło do normy. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam