logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi Concert i zmieniarka Panasonic DP-801 - problem z odtwarzaniem po uruchomieniu silnika

mkkermit 24 Sie 2007 11:01 2635 7
  • #1 4210459
    mkkermit
    Poziom 11  
    Witam forumowiczów.
    Mam następujący problem, zmieniarka podłączona do radia gra przy wyłączonym zapłonie, po odpaleniu silnika na radiu pokazuje się napis „CD00 LOAD” zmieniarka nie gra i nic nie da się zrobić. Po zgaszeniu silnika zmieniarka znów zaczyna grać bez żadnego problemu. Proszę o wszelkie sugestie rozwiązania problemu.
    Pozdrawiam i z góry dziękuje.
  • #2 4210492
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Żle podłączone zasilania.

SławeK
  • #3 4210508
    mkkermit
    Poziom 11  
    Zmieniarkę podłączałem samodzielnie informacji szukając w necie, możesz powiedzieć coś więcej na temat tego zasilania ?? W jednym ze schematów była zwora na zasilaniu przez rezystor 10k, z powodu jego braku nie zastosowałem go, kiedy zmieniarka zagrała myślałem że bez niego się obejdzie. Czy to może być przyczyna ??
  • #4 4225602
    mkkermit
    Poziom 11  
    Witam, dodałem brakujący rezystor i nic. Może podpowie ktoś coś więcej ??
  • #5 4227019
    Nawigator
    Poziom 33  
    Ocena: 160
    Czy masę zmieniarki podłączyłeś oddzielnie do karoserii? Ma ona swój kabelek masowy.
    Pzdr. N.
  • #6 4227695
    mkkermit
    Poziom 11  
    Tak, podłączyłem, chyba że w miejscu w którym podłączyłem jest "słaba" masa, sprawdzę jeszcze raz i dam znać - dzięki
    Pozdrawiam

Dodano po 55 [minuty]:

Witam ponownie, sprawdziłem masę - jest ok. Przy okazji zmierzyłem napięcie zasilania – przy wyłączonym silniku na obu nitkach jest 12V, po odpaleniu 14,3V, może to za dużo jak dla tej zmieniarki ??

Dodano po 6 [minuty]:

14,3 nie może być za dużo, instrukcja podaje od 11 do 16 :(
  • #7 4228079
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    14.3V do ładowanie. W pełni naładowany akumulator ma 12,6V a ładowanie w większości samochodów to 13,8-14,6V i takie napięcie panuje w czasie pracy silnika. A ACC i BUP masz prawidłowo podłączone do radia ? Masy poza masą roboczą nie zaszkodzi podłączyć obudowy sprzętu dodatkowo do najbliższej masy w aucie. Jak dobrze pamiętam to większość Concertów potrzebuje 3 plusów do pracy i plusa ILL do podświetlania klawiszy ale on nie jest w każdym i nie jest konieczny do poprawnej pracy radia.

SławeK
  • #8 4228224
    mkkermit
    Poziom 11  
    ACC i BUP - jeśli chodzi o ACC +12 i podtrzymanie +12 (rozumiem że to właśnie jest BUP?) to w radiu chyba wszystko jest ok - tzn radio gra prawidłowo, podtrzymanie pamięci również prawidłowe. Zmieniarka jest również obudową podłączona do masy auta.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zmieniarki Panasonic DP-801 podłączonej do radia Audi Concert, która działa poprawnie przy wyłączonym zapłonie, lecz po uruchomieniu silnika na wyświetlaczu radia pojawia się komunikat "CD00 LOAD" i zmieniarka przestaje odtwarzać dźwięk. Przy wyłączonym silniku zmieniarka ponownie działa bez problemu. Wskazano, że przyczyną może być nieprawidłowe podłączenie zasilania, zwłaszcza brak rezystora 10k na linii zasilania, który według schematów jest wymagany. Dodanie rezystora nie rozwiązało problemu. Sprawdzono również masę zmieniarki, która jest podłączona osobno do karoserii i jest prawidłowa. Pomierzono napięcie zasilania: 12V przy wyłączonym silniku i 14,3V po uruchomieniu, co mieści się w dopuszczalnym zakresie 11-16V według instrukcji. Zwrócono uwagę na prawidłowe podłączenie linii ACC (zapalanie) i BUP (podtrzymanie pamięci) do radia oraz możliwość dodatkowego uziemienia obudowy zmieniarki. Wskazano, że radio Audi Concert wymaga trzech linii plusowych do pracy oraz linii ILL do podświetlania, która nie jest konieczna do działania. Problem najprawdopodobniej wynika z błędów w okablowaniu zasilania lub masy zmieniarki względem radia i instalacji samochodowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA