logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć kuchnię elektryczną 4 palniki + piekarnik do gniazda 380V bez przewodu 0?

owo 24 Sie 2007 12:15 6916 14
  • #1 4210722
    owo
    Poziom 11  
    Witam.
    Czy mogę i jak podłaczyć kuchnię elektryczna 4palniki + piekarnik do gniazda 380V gdzie nie ma przewodu 0.
    Dziękuję.
  • #2 4210738
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1400
    Zajrzyj do instrukcji ale większość mi znanych rozwiązań bazuje na podziale obciążenia na 3 fazy. Wszystkie odbiorniki pracują pod napięciem 230V (czyli napięcie między fazą a zerem). Podłączenie ich do napięcia 400V (dawne 280V) doprowadzi do zniszczenia odbiorników.
  • #3 4210772
    owo
    Poziom 11  
    Tak ale czy zamiast "0" którego nie ma w kablu mogę podłaczyć przewód uziemienia jako "0" do listwy w kuchence?
  • Pomocny post
    #4 4210866
    Zbych034
    Poziom 39  
    Musi być podciągnięte O z gniazda. Tak jak chcesz zrobić to będziesz miał fazę na obudowie kuchenki.
    JEST TO GROŹNE DLA ZDROWIA I ŻYCIA.
    Jak się nie orientujesz w tych sprawach to zaproś elektryka bo życie twoje i rodziny jest znacznie więcej warte niż cena usługi elektryka.
    ZASTANÓW SIĘ CZY CZUJESZ SIĘ NA SIŁACH ABY TO ZROBIĆ PRAWIDŁOWO!!!!
  • #5 4212519
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 4212827
    Amazon850
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Możesz zrobić to tak: (jeśli masz instalację TN-S - 5 przewodów - wyłącznik różnicowo-prądowy) wykorzystać jeden z przewodów fazowych na przewód zerowy, większość kuchenek z którymi się spotkałem potrzebowało 2 przewodów fazowych - jednego do piekarnika, drugiego do płyty. Jeśliby jednak potrzebowała 3 faz to wykorzystaj przewód ochronny jako neutralny, a obudowę podłącz do kaloryfera przewodem Lyg 4mm².
    Może być tak, że masz instalację czteroprzewodową (TN-C), wtedy podłącz przewód neutralny do zacisku N i PE.
  • #8 4213865
    DC2003
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    To z kaloryferem nawet jest dobre! Większość instalacji wykonywana jest na rurkach i złączkach plastikowych. Może w mieszkaniu być instalacja metalowa ale przy wyjściu rury plastikowe. Stare "metody" sprawiają, że domorośli elektrycy coraz szybciej wymierają! Ostatnio słyszałem o "elektryku", który podłączył obudowę pralki do kaloryfera, oczywiście w domku były rury metalowe ale szły do pieca i nie były uziemione. Pralka oczywiście też przez niego naprawiana miała fazę na obudowie. Zginęło 6 letnie dziecko, które dotknęło kaloryfera na piętrze!
    Odradzam prowizoryczne prowadzenie instalacji, kombinacje z ochroną. Instalacja do kuchni musi być odpowiednia. Przekroje przewodów dobrane wg. zasad. CO z tego, że kuchenka będzie działać jak zastosowane zabezpieczenie NIGDY NIE WYŁĄCZY, bo okaże się, że impedancja pętli zwarcia będzie zbyt wysoka!?
    Powodzenia i miłego gotowania!
  • #9 4213907
    Zbych034
    Poziom 39  
    Przeczytaj mój post wyżej i zastanów się dobrze!!
    Nie wszystkie rady są odpowiednie :|
    To nie elektronika która ulegnie spaleniu jak coś nie tak (choć w wielu przypadkach i tu można zrobić sobie krzywdę)
  • #10 4214037
    Amazon850
    Poziom 13  
    DC2003 po pierwsze uziemienie obudowy przez podłączenie do kaloryfera powoduje, że w przypadku pojawienia się napięcia na obudowie dojdzie do zadziałania wyłącznika róż.-prąd jeśli taki posiada. Po drugie zgodnie z przepisami, kłaniają się tu polskie normy (nie domorosły elektryk) w łazience masz obowiązek wykonać połączenia wyrównawcze, czyli połączyć ze sobą każdą metalową część (pralka, wanna, kaloryfer), a to że zginęła osoba dotykająca kaloryfera na piętrze to jest niestety inny błąd dość często popełniany przez niedouczonych "elektryków". Jeśli nie ma różnicówki (sieć TN-C - 4 przewodowa) przewód neutralny mostkujemy na obudowę.
    Następna sprawa rury instalacji grzewczej powinny być podłączone do uziemienia, za to odpowiada elektryk wykonujący instalację w budynku bądź monter pieca. Też kłaniają się polskie normy.

A co do tych plastikowych rur, dwa lata temu, miałem następujący przypadek, instalacja w oborze, rozcinana rozłącznikiem 4 polowym (3 fazy + przewód neutralny) wyłączona na noc - w środku nocy zabiło 4 krowy, dlaczego? Porażenie spowodowane było uszkodzeniem elektrycznym silnika w hydroforni. Dodam, że pomiędzy hydrofornią a tym konkretnym gospodarstwem rury były plastikowe.
  • #11 4214119
    Zbych034
    Poziom 39  
    Tak można zrobić jak masz róznicówkę a większość instalacji na dzień dzisiejszy jest jej pozbawiona.
  • #12 4214150
    Amazon850
    Poziom 13  
    skoro nie ma różnicówki to przewód neutralny mostkuje na obudowę, to też opisałem wyżej - niebieski pod zacisk PE i N
  • #13 4214218
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 838
    A ja tylko przypomnę, że autor tematu pytał jak podłączyć kuchnię elektryczną do gniazdka 3f BEZ PRZEWODU NEUTRALNEGO. Czyli jeśli dobrze rozumiem jest L1, L2, L3 i nic więcej. Bez przeróbki instalacji raczej nie ma szans...z drugiej strony podciągnięcie neutralnego nie powinno chyba stanowić takiego dużego problemu. Ewentualnie jeśli przewód jest, a winne jest gniazdko to wystarczyłoby je wymienić. Może źle zrozumiałem autora wątku...
  • #14 4214455
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 483
    owo napisał:
    Tak ale czy zamiast "0" którego nie ma w kablu mogę podłaczyć przewód uziemienia jako "0" do listwy w kuchence?

A skąd masz przewód uziemiający ?
  • #15 4214582
    owo
    Poziom 11  
    Dziękuję wszystkim za dobre rady.Przewód "0" podciągłem z innego gniazdka i teraz wszystko powinno być OK. Teraz przynajmniej wiem, że "0" a uziemienie to nie to samo.
    Jeszcze raz dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie kuchni elektrycznej 4 palniki + piekarnik do gniazda 380V bez przewodu neutralnego (0) jest problematyczne i niezgodne z normami bezpieczeństwa. Urządzenia te zazwyczaj wymagają zasilania 230V między fazą a przewodem neutralnym, a podłączenie ich bez przewodu 0 może spowodować uszkodzenie sprzętu oraz zagrożenie porażeniem elektrycznym. Przewód ochronny (uziemienie) nie może być stosowany jako neutralny, gdyż grozi to pojawieniem się napięcia na obudowie i stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia i życia. W instalacjach TN-S (5 przewodów) konieczne jest doprowadzenie przewodu neutralnego z gniazda, a w instalacjach TN-C (4 przewodowe) neutralny jest mostkowany z ochronnym, jednak wymaga to odpowiednich zabezpieczeń i zgodności z normami. Zaleca się skorzystanie z usług wykwalifikowanego elektryka, aby zapewnić prawidłowe i bezpieczne podłączenie. W dyskusji podkreślono znaczenie stosowania wyłączników różnicowoprądowych oraz prawidłowego uziemienia instalacji, a także ryzyko związane z prowizorycznymi rozwiązaniami, które mogą prowadzić do porażeń i wypadków. Autor tematu ostatecznie podciągnął przewód neutralny z innego gniazda, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA