logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam dokumentacji i schematu mechanizmu kamery pogłosowej ECHOLANA 2

stantra 18 Gru 2006 17:06 5602 5
REKLAMA
  • #1 3345135
    stantra
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam. Kupiłem ostatnio za niewielkie pieniądze kamerę pogłosową ECHOLANA 2 . Okazało się , że mechanizm nie jest kompletny. Może ktoś z kolegów ma dokumentację tego urządzenia. A może ma takie urządzenie i mógłby przesłać zdjęcie mechanizmu. Schemat też byłby mile widziany. Proszę o pomoc i pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Szukam dokumentacji i schematu mechanizmu kamery pogłosowej ECHOLANA 2 IMG_5204.jpg (98.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3345255
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1001
    A z czego wnioskujesz że mechanizm jest niekompletny ?
    Zrób zdjęcie machanizmu z góry ale wygląda że brakuje tylko taśmy.....
    Co prawda dziś w dobie techniki cyfrowej reanimacja tego taśmowca na wartość co najwyżej edukacyjno-poznawczą......

Używałem takich urządzeń 30 lat temu ( zanim nie wyparła ich Echocord Dynacorda), wtedy taśmy do szpulowych magnetofonów były w codziennym użytku. Teraz możesz mieć z tym kłopoty. A i parametry ( pasmo przenoszenia, stabilność dźwięku i szumy) są bardzo kiepskie w porównaniu z kosztującym kilkadziesiąt ( ew. kilkaset) zł kitem pogłosowym do samodzielnego montażu....
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #3 3352424
    stantra
    Poziom 13  
    Witam. Mechanizm jest napewno niekompletny, poniżej zamieszczam zdjęcie. Brak "czegoś" między dźwignią rolki , a dźwignią sprzęgła. Dlatego jeżeli ktoś wie. co dokładnie powinno być w tym miejscu, proszę o pomoc. Najlepsza dokumentacja serwisowa lub zdjęcie. Jeszcze raz ponawiam prośbę też o schemat.
    Natomiast z całym szacunkiem do kolegi, który napisał: "Co prawda dziś w dobie techniki cyfrowej reanimacja tego taśmowca na wartość co najwyżej edukacyjno-poznawczą...... " , zgadzam się tylko w połowie. Dzisiaj nawet dźwięki są sztuczne, tak jak jedzenie. To, co wymyślono w latach szaśćdziesiątych i siedemdziesiątych, nie da się wiele poprawić pod względem brzmienia naturalnego. Polecam tą stronę: http://personal.inet.fi/musiikki/kaikugalleria/echo.htm
    Takich urządzeń używała brytyjska grupa The Shadows i można posłuchać jaki był efekt brzmienia gitary. Czy komuś udało się osiągnąć taki efekt dźwięku? Pozdrawiam kolegów i proszę o pomoc.
    Załączniki:
    • Szukam dokumentacji i schematu mechanizmu kamery pogłosowej ECHOLANA 2 IMG_5210.jpg (124 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3352580
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Żeby tylko dźwięki były sztuczne, o kobietach już nie wspomnę! W zupełności się zgadzam z Kolegą, ktoś, kto przeżył taśmowce i elektroniczne kamery, to z pewnością przyzna, że były lepsze od dzisiejszych, pod względem jakości. To samo dotyczy lampowych wzmacniaczy, po wejściu na rynek lepszych tranzystorów, co było lampowe to było,,be”, a dzisiaj rozbijają się w poszukiwaniu tych staroci, nawet przepraszam nikt nie powie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3352666
    HENRY48
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Masz rację. Brakuje dzwigni ,która odsuwa rolkę napędzającą taśmę od wałka silnika.Jest to wałek zakończony uchwytem ,który wychodzi na zewnątrz obudowy.Wałek w tylnej części jest o mniejszej średnicy aby mógł popychać dzwignię z rolką gumową.

Dodano po 7 [minuty]:

Jeszcze zauważyłem ,że nie ma kawałka drutu odpowiednio zablokowanego pomiędzy dzwignią wałka gumowego a dzwignią popychaną przez wałek ,który poprzednio opisałem. /dzwignia za wałkiem gumowym/

Dodano po 16 [minuty]:

Tak przyglądam się tej kamerze i zauważyłem jeszcze brak kołka stabilizującego ruch taśmy wchodzącej na głowicę nagrywającą / pierwsza z lewej/. Bez tego kołka / prowadnicy / nie będzie stabilnego echa lub wcale go nie będzie. Widać tylko otwór po tej prowadnicy. Z prawej strony taka prowadnica jest.
  • #6 3352856
    stantra
    Poziom 13  
    Witam.
    HENRY 48 napisał "Jeszcze zauważyłem ,że nie ma kawałka drutu odpowiednio zablokowanego pomiędzy dzwignią wałka gumowego a dzwignią popychaną przez wałek ,który poprzednio opisałem. /dzwignia za wałkiem gumowym" Właśnie chodzi mi o ten drut. Czy wiesz kolego jak on wygląda? Masz może zdjęcie tego? A może też schemat? Pozdrawiam.
REKLAMA