logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego Lite-On DVDRW LH-20A1H nagrywa płyty DVD wolniej niż SHOW 1653S?

szakalmce 25 Sie 2007 17:08 1608 11
REKLAMA
  • #1 4214720
    szakalmce
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Ostatnio sprawiłem sobie nowa nagrywarke Lite-On'a i odrazu po wmontowaniu zauważyłem, ze bardzo powili wypala płyty. Ostatnio miałem lite-on'a show 1653s i trwało to znacznie mniej czasu. Przykładowo teraz płytke DVD wypala mi w ok. 20min a przedtem trwało to 10min...Gdzie moz tkwic problem?
  • REKLAMA
  • #2 4214727
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Prosze napisac jak skonfigurowane masz napedy/dyski w komputerze.
    Mam na mysli podpiecie do kontrolerow i ustawienie zworek.
    Napisz jeszcze z jaka predkoscia wypalasz plyte.
    Warto przeczytac ten artykul: prawidlowa konfiguracja napedow IDE
  • REKLAMA
  • #3 4214794
    szakalmce
    Poziom 10  
    Ale ja mam tylko jeden napęd. Ostatnio ze stara nagrywarka na poczatku ale potem nie wiem jak ale zaczeło działac. Zworke mam na srodku czyli na SLAVE
  • #4 4214802
    mat_ed
    Poziom 43  
    Proponuje podlaczyc w nastepujacy sposob , tak bedzie najkorzystniej.
    Nagrywarke podlacz na drugi kanal IDE2 i ustaw na master. Dysk zostaw tak jak masz pewnie teraz , czyli na kanale IDE 1 takze ustawiony na master.
  • #5 4214830
    szakalmce
    Poziom 10  
    A czym rózni sie IDE1 od IDE2?...Bo dysk mam nowy i nie Podpinam go kablami IDE....
  • #6 4214839
    mat_ed
    Poziom 43  
    Napisz jaka masz konfiguracje a nie bedziemy sie tak bawic!
    Z tego wynika,ze masz dysk SATA. Podlacz nagrywarke tak jak pisalem na master.Z jaka predkoscia nagrywasz?
  • #7 4214873
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Masz włączone DMA dla nagrywarki ?
  • REKLAMA
  • #8 4214880
    szakalmce
    Poziom 10  
    mat_ed napisał:
    Napisz jaka masz konfiguracje a nie bedziemy sie tak bawic!
    Z tego wynika,ze masz dysk SATA. Podlacz nagrywarke tak jak pisalem na master.Z jaka predkoscia nagrywasz?

Jak mam Ci napisac ta konfiguracje?...Mam dysk SAT dokładnie. Zworke mam włozna na Master. Ale nie wiem nic o tych kablach IDE.

Dodano po 15 [sekundy]:

tronic1 napisał:
    Masz włączone DMA dla nagrywarki ?

A jak to Sprawdzic?
  • REKLAMA
  • #10 4214987
    szakalmce
    Poziom 10  
    Ok...mam ustawione to...Ale nie wiem czemu jak włączałem komputer to zawsze mi pisało ze mam podpięty naped...a teraz w tym miejscu pisze NONE. Moze to dlatego?

Dodano po 1 [godziny] 15 [minuty]:

Wie ktos co to moze byc?
  • #11 4216148
    mat_ed
    Poziom 43  
    Cytat:
    Ok...mam ustawione to...Ale nie wiem czemu jak włączałem komputer to zawsze mi pisało ze mam podpięty naped...a teraz w tym miejscu pisze NONE. Moze to dlatego?

Czyli twierdzisz,ze BIOS nie wykrywa nagrywarki? Jesli tak by bylo to w systemie tez byla by niewidoczna.
  • #12 4218171
    szakalmce
    Poziom 10  
    No własnie ze w Menadżerze mi wykrywa...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zauważył, że nowa nagrywarka Lite-On DVDRW LH-20A1H wypala płyty DVD znacznie wolniej (około 20 minut) niż poprzedni model Lite-On SHOW 1653S (około 10 minut). W dyskusji poruszono kwestie konfiguracji sprzętowej, w tym podłączenia napędu do kontrolerów IDE, ustawienia zworek (master/slave) oraz sprawdzenia, czy włączone jest DMA dla nagrywarki. Użytkownik posiada dysk SATA i nie używa kabli IDE, co powoduje niejasności dotyczące konfiguracji. Zasugerowano podłączenie nagrywarki na drugi kanał IDE jako master, pozostawiając dysk na pierwszym kanale IDE również jako master. Poruszono także problem wykrywania napędu przez BIOS i system operacyjny – w menedżerze urządzeń nagrywarka jest widoczna, mimo że BIOS może jej nie wykrywać. Wskazano na konieczność sprawdzenia ustawień DMA oraz prawidłowej konfiguracji sprzętowej, aby rozwiązać problem wolnego nagrywania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA