logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LM230w01 - brak obrazu, działa tylko podświetlenie, co sprawdzić?

asad-88 25 Sie 2007 20:59 1146 4
REKLAMA
  • #1 4215390
    asad-88
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    -----------------------------------
  • REKLAMA
  • #2 4215428
    Jakant
    Poziom 35  
    Ocena: 123
    Na poczatek proponuje sprawdzic napiecie zasilania elektroniki matrycy i bezpiecznik na niej.Moze okazac sie tylko brak zasilania na elektronike matrycy.Nie piszesz nic na temat zachowania diody zasilania czy przelacza sie w stan czuwania bez sygnalu z kompa i jak sie zachowuje po podaniu sygnalu.
  • REKLAMA
  • #3 4215464
    asad-88
    Poziom 10  
    No tak faktycznie zapomniałem. Dioda działa prawidłowo gdy brak sygnału z komputera to przechodzi w Power Saving Mode i miga na bursztynowo, a gdy sygnał jest pali się stało na niebiesko , a matryca jest normalnie podświetlana przez świetlówki. A jak wygląda ten bezpiecznik?
  • REKLAMA
  • #4 4216232
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Elektronika samej matrycy powinna być zasilana i dlatego należy zmierzyć napięcia idące do niej, typowo zasilanie jej idzie przez kilka równoległych pinów zakończonych bezpiecznikiem smd w zależnosci od jej typu powinno być 5 lub 12V. Jeżeli przed i za bezpiecznikiem jest napięcie to na ekranie podświetlonym powinno coś wyświetlać a o tym nic nie piszesz, są 2 rodzaje matryc jedne bez tego napięcia mimo że są podświetlone są ciemne a drugie jasne.
  • #5 4391340
    asad-88
    Poziom 10  
    Witam

Wkońcu zabrałem się znowu za ten monitor i co się okazało napięcie dochodzi na matrycę, a mam pytanie jak sprawdzić czy dochodzi sygnał bo wydaje mi się że to raczej sygnał może gdzieś się gubi.

Pozdrawiam
REKLAMA