logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips EM2E – zgodność modułów, różnice w trafach i uruchamianie TV po wymianie

adzrtv 26 Sie 2007 15:33 2071 3
REKLAMA
  • #1 4217469
    adzrtv
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Witam.
    Trafił do mnie bez modułu, wyciągąlem modul z innego i po wlączeniu wchodzi w ST BY a po załączeniu z pilota dioda zaczyna migać.
    Z przetwornicy brak 28V i 140V jest tylko 5V ale to z osobnego zasilacza. 300V dochodzi do tranzystora i na tym koniec.
    Dokonałem pomiarow w 2 modelach przekładajac moduł i na czuwaniu jest identycznie. Wymieniłem STP..., sterujący BF487, posprawdzalem większość oporów i nic. Kupiłem na giełdzie całe chassis, podstawiłem i chodzi a sam moduł nie. Problem jest w tym, że róznią się trafami, jeden jest z podwójną ostroscią, i sa zmiany na płycie głownej.
    Pozostaje mi pytanie - czy ktoś dokonywał takiej przeróbki, moze moduł z takiego samego chasis ale o podobnych symbolach pasuje tylko w wybranych modelach bo wstawiajac ten moduł z chassis co kupiłem do tego co wcześniej porównywałem napięcia to TV odpala.
    Tak wiec mam 3 razy chassis, 2 razy moduł i 1 moduł chodzi tylko w 1 chassis, tym co kupiłem a w tym chassis co nie moge naprawić jest wszystko OK.
    Proszę o rady
  • REKLAMA
  • #2 4218415
    helena
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam moze kupiles LSP od EMG 3 Star to wtedy jest problem. A jest bardzo podobne ale zasilania przychodza inaczej.
  • REKLAMA
  • #3 4223415
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 539
    Piszesz dużo ale mało precyzyjnie, wręcz niejasno. Jest zasadą (regulamin), że w temacie podajemy model odbiornika, typ chassis nie zawsze wystarcza do analizy usterki, tym bardziej w sytuacji, kiedy w grę wchodzi zamiana płyty. Ponadto, nie każdy wie o jaki moduł chodzi, dlatego takie informacje są istotne.
    Z zamieszczonego opisu wynika, że usterka znajduje się poza modułem SSB i znajduje się na płycie głównej LSP. Podkładanie modułu i zamiana płyt wprowadza tylko w błąd. Różnica w trafopowielaczach na płycie badanej i dokupionej wyraźnie sugeruje, że taka zamiana nie daje gwarancji poprawnej diagnozy.
    Zachowanie się diody LED wyraźnie sygnalizuje, że odbiornik wchodzi w stan zabezpieczenia (protection mode). Chassis EM2E posiada kilka rodzajów zabezpieczeń, jednak najczęściej spotykane i najbardziej prawdopodobne (HOP) dotyczy bloku odchylania H i V i tam należy skierować poszukiwanie usterki.
    Warto przy tym zapoznać się z tematami dotyczącymi tego chassis, tam można znaleźć opisy występujących usterek związanych z tym zabezpieczeniem.
  • #4 4225453
    adzrtv
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Moduł cyfrowy z zakupionego chasis nie pasuje,postanowiłem zaryzykować i zmienilem trafo, podstawke kineskopu,dokonalem zmian w ukladzie odch.V i korekcji,wpisalem opcje z kineskopu i rezultat okazał sie pomyślny,ustawiłem geometrie i TV pracuje normalnie. Dzieki za rady a temat zamykam.
REKLAMA