1. W zasadzie wystarczyłoby, aby przenosiła poprawnie pasmo wizyjne plus podnośne fonii, ale w praktyce jest spory zapas. SA/NE568 ma pasmo fwe/7, czyli przy częstotliwości pośredniej 140 MHz można uzyskać 20 MHz. W tym wypadku tylko teoretycznie, ponieważ z tego co wiem to te układy pracowały na pośredniej 70 MHz. Z TDA8730 powinno być lepiej, bo z reguły działa na pośredniej 480 MHz.
2. LM358 ma pasmo równe 1,1 MHz więc z całą pewnością nie miał on nic wspólnego z torem wizyjnym. W głowicy którą kiedyś oglądałem zastosowany był jako wzmacniacz video uA733. Jest to stary układ, więc w nowszych głowicach pewnie będzie coś innego, ale tak czy inaczej będzie to układ o pasmie ok.100 MHz lub lepiej.
3. Nie wiem co mogło być powodem uzyskanego przez Ciebie pasma 5 MHz. Tak przy okazji wspomnę o korzyściach płynących ze stosowania preemfazy w sygnale modulującym, warto to robić zwłaszcza przy pracy na granicy możliwości modulatora/demodulatora. Pomysł z zastosowaniem głowicy TV-SAT wydaje mi się jak najbardziej sensowny. Poza tym, słyszałem kiedyś, ale zaznaczam, że nie potrafię tego ocenić, o rozwiązaniu w którym w kartach sieciowych zamieniono kwarce na częstotliwość równą połowie tego co było pierwotnie. Ponoć miało to działać z prędkością 5 Mb/s. Głowy za to nie dam, ale może warto sprawdzić.
Pozdrawiam.
P.S. Myślę, że najbardziej prawdopodobną (tak na 99%) przyczyną pasma równego 5 MHz jest działanie deemfazy. Musiałbyś pobierać sygnał sprzed deemfazy lub ją wyłączyć, o ile jest taka możliwość.