logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam demodulatora FM/FSK na tranzystorach lub scalakach, pasmo >100MHz

krzkomar 11 Lis 2003 21:18 2949 8
REKLAMA
  • #1 396252
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Poszukuję jakiegoś opisu demodulatora FM lub jeszcze lepiej FSK na tranzystorach bądż łatwo dostępnych scalakach o parametrach:
    1. Pasmo wej p.cz. > 100MHz
    2. Pasmo wyjściowe sygnału zdemodulowanego 20MHz

Znalazłem co prawda układ MC13155 ale niestety jest on niedostępny.

Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 396540
    yaurent
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    A dlaczego by nie na UL1042 ? Kiedyś w Radioelektroniku był ciekawy artykuł na ten temat -to chyba był numer z lat 84-86r ....
    Podejrzewam ,że teraz znalazło by się więcej nowocześniejszych układów do realizacji czegoś takiego ...
  • REKLAMA
  • #3 396973
    krzkomar
    Poziom 25  
    Też o nim myślałem, ale jest do 150 MHz, a u mnie pośrednia będzie ok 150MHz więc trochę zbyt blisko. Chociaż jeślibym się zdecydował (podejżewam że chodzi o demodulator kwadraturowy) to jakie kondensatory sprzęgające powiniennem tam wcisnąć ? Dla 10.7 posredniej mają wartość rzedu 1-2 pF a co dopiero przy > 100 MHz i jeszcze do tego pasmo wyjsciowe 20MHz a nie < 100kHz. Co się tyczy nowocześniejszych układów to wszystkie jakie znalazłem są niedostępne
    ( głównie motoroli i plessleya ), a te dostępne to typowe dla radia czyli 10.7 p.cz.
  • #4 397572
    majonezz
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Przestudiuj budowe analogowego tunera sat (teraz sporo tego lezy na zlomie). Szerokosc pasma jest podobna - ok 27MHz a modulacja tez fm. Przez moj tuner sat puszczalem dane cyfrowe z predkoscia ok. 3Mbit (sygnal cyfrowy audio s/pdif). Uklad dziala bez problemu. Pozdrawiam i powodzonka.
  • #5 397652
    SP1AQU
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Nie spotkałem takiego układu na tranzystorach. To co spotkałem to demodulatory wykorzystywane w tunerach TV-SAT, choć trudno mówić, aby były łatwo dostępne. Raczej w zwykłym sklepie z częściami elektronicznymi ich nie kupisz. Oprócz tego układu, który wymieniłeś, spotyka się czasem SA/NE568 - demodulator FM z pętlą PLL do 150 MHz, oraz TDA8730 - demodulator FM z pętlą PLL, ale od 130-720 MHz.
    W razie potrzeby - kontakt na PW lub email.
  • REKLAMA
  • #6 398348
    krzkomar
    Poziom 25  
    A może ktoś się orientuje jakie pasmo wyjściowe powinna przenosić głowica z TV-SAT. Z prób jakie wykonałem urywało mi się około 5MHz, ale może to wina kiepskiej głowicy. Ponadto widziałem w tej głowicy w środku układ LM358, i jeśli pracował on jako układ wyjściowy to może to było przyczyną obcięcia pasma.A może było to spowodowane sposobem modulacji (oscylator na DRO modulowany sygnałem doprowadzonym do bramki HEMT'a poprzez dzielnik) Ja chcę puścić przez radio w pasmie X ethernet 10Mb a to ma pasmo ok 20MHz i to jest największym problemem. Jeśli można byłoby użyć w jakiś sposób gotowej głowicy znacznie uprościłoby to budowę całego transcivera.
  • REKLAMA
  • #7 398775
    SP1AQU
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    1. W zasadzie wystarczyłoby, aby przenosiła poprawnie pasmo wizyjne plus podnośne fonii, ale w praktyce jest spory zapas. SA/NE568 ma pasmo fwe/7, czyli przy częstotliwości pośredniej 140 MHz można uzyskać 20 MHz. W tym wypadku tylko teoretycznie, ponieważ z tego co wiem to te układy pracowały na pośredniej 70 MHz. Z TDA8730 powinno być lepiej, bo z reguły działa na pośredniej 480 MHz.
    2. LM358 ma pasmo równe 1,1 MHz więc z całą pewnością nie miał on nic wspólnego z torem wizyjnym. W głowicy którą kiedyś oglądałem zastosowany był jako wzmacniacz video uA733. Jest to stary układ, więc w nowszych głowicach pewnie będzie coś innego, ale tak czy inaczej będzie to układ o pasmie ok.100 MHz lub lepiej.
    3. Nie wiem co mogło być powodem uzyskanego przez Ciebie pasma 5 MHz. Tak przy okazji wspomnę o korzyściach płynących ze stosowania preemfazy w sygnale modulującym, warto to robić zwłaszcza przy pracy na granicy możliwości modulatora/demodulatora. Pomysł z zastosowaniem głowicy TV-SAT wydaje mi się jak najbardziej sensowny. Poza tym, słyszałem kiedyś, ale zaznaczam, że nie potrafię tego ocenić, o rozwiązaniu w którym w kartach sieciowych zamieniono kwarce na częstotliwość równą połowie tego co było pierwotnie. Ponoć miało to działać z prędkością 5 Mb/s. Głowy za to nie dam, ale może warto sprawdzić.
    Pozdrawiam.

P.S. Myślę, że najbardziej prawdopodobną (tak na 99%) przyczyną pasma równego 5 MHz jest działanie deemfazy. Musiałbyś pobierać sygnał sprzed deemfazy lub ją wyłączyć, o ile jest taka możliwość.
  • #8 398818
    majonezz
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Testowalem karty geniusa pod ISA na kwarcach 10MHz (zamiast 20MHz). Dzialaly bezproblemowo. 5Mbitow powinno przejsc nawet przez sam tor wizyjny tunera tvsat (bez rozbebesznia go). Podstawa to dobry układ decyzyjny na wyjściu tunera tvsat. W moim urządzeniu zastosowałem inwertery z przerzutnikami Schmitta. Pozdrawiam.
  • #9 399350
    krzkomar
    Poziom 25  
    Dzięki.
    Spróbuję z tym pominięciem deemfazy.

Co się tyczy układu decyzyjnego, czy mógłbyś pokazać ten kawałek układu ? Próbowałem zastosować do przetworznia A/C bezpośrednio inwerter 74HC14 lecz efekty były mizerne
    (sygnał wyjściowy mocno zaszumiony).

Jak rozwiązałeś problem połączenia z samą kartą ? Przez AUI / BNC czy RJ45. Znalazłem parę opisów na AUI, ale bardzo interesowałoby mnie połączenie po RJ45 (10BaseT). Znalazłem co prawda scalak idealnie nadający się do tego MC34055, jednak jest on niedostępny:-(.

Zastosowanie przerobionych kart niestety wymaga postawienia routera na kompie po obu stronach łącza a to niepotrzebnie komplikuje budowę samej sieci. W przypadku 10Mb jest to standard i wystarczy switch, czy nawet zwykły hub. Ale jak sobie nie poradzę z tym pasmem to niewykluczone, że spróbuję z obniżeniem częstorliwości taktowania kart.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano opisu demodulatora FM lub FSK na tranzystorach lub łatwo dostępnych scalakach o paśmie wejściowym pośredniej częstotliwości (p.cz.) powyżej 100 MHz oraz paśmie wyjściowym sygnału zdemodulowanego około 20 MHz. W dyskusji wskazano na układy takie jak MC13155 (niedostępny), UL1042 (do 150 MHz, ale blisko wymaganej częstotliwości), SA/NE568 (demodulator FM z pętlą PLL do 150 MHz) oraz TDA8730 (demodulator FM z pętlą PLL działający w zakresie 130-720 MHz). Zwrócono uwagę na trudności z dostępnością nowoczesnych układów oraz na problem doboru kondensatorów sprzęgających przy wysokich częstotliwościach i szerokim paśmie wyjściowym (20 MHz). Sugerowano wykorzystanie analogowych tunerów satelitarnych, które mają podobne pasmo (ok. 27 MHz) i mogą przenosić sygnały FM, co potwierdzono eksperymentalnie przy przesyle danych cyfrowych z prędkością około 3 Mbit/s. Omówiono również ograniczenia pasma wyjściowego głowic TV-SAT, gdzie typowo obserwowano ograniczenie do około 5 MHz, co mogło wynikać z zastosowania wzmacniaczy operacyjnych o niskim paśmie (np. LM358) lub sposobu modulacji. Wskazano, że układy wzmacniaczy w głowicach mają pasmo rzędu 100 MHz lub więcej. Poruszono temat stosowania preemfazy w sygnale modulującym dla poprawy jakości demodulacji. W kwestii przetwarzania sygnału cyfrowego z tunera TV-SAT, zastosowano inwertery z przerzutnikami Schmitta jako układ decyzyjny, gdyż proste inwertery 74HC14 dawały zaszumiony sygnał. Dyskutowano także o interfejsach połączeń (AUI, BNC, RJ45) i problemach z dostępnością scalaków do łączenia kart sieciowych (np. MC34055). Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem wydaje się wykorzystanie tunerów satelitarnych z odpowiednim układem decyzyjnym i preemfazą, gdyż dedykowane demodulatory FM/FSK o wymaganych parametrach są trudno dostępne.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA