logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z powiadamianiem telefonicznym w Integra 64

sabotage 27 Sie 2007 17:03 2481 11
  • #1 4221196
    sabotage
    Poziom 11  
    Witam!
    Potrzebuję szybkiej pomocy.
    Po zainstalowaniu u Klienta Integry 64, zażyczył sobie, żeby informować go o podniesieniu się temperatury w serwerowni poprzez telefon. Podłączyłem centralę zgodnie z zasadami ustaliłem wejście, któro będzie alarmować, numer telefonu etc i... nic. Cisza. Centrala nie wybiera numeru. Raz wyświetliła mi komunikat: Problem z modemem zewnętrznym i tyle. Dioda DIALER nie świeci, mimo, że wejście wywołuje alarm w manipulatorze (24h włamaniowa). Już nawet zmierzyłem napięcie linii telefonicznej (jest analogowa - dostawca to Netia) 45V.
    Nie mam pomysłu co robić.
    Liczę na Waszą pomoc
    dzięki!!
  • #2 4221315
    wkrleg
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    Czesto sie zdarza ze oprocz podania numeru telefony na jaki ma powiadamiac nie podajemy (nie zalaczamy opcji):
    - załączajacej telefonowanie , ustawienia systemu wybierania
    - ilosci kolejek telefonowania wikszej od zera i liczby powtórzeń
    - oraz bardzo wazne wskazanie z jakich stref alarmy maja byc raportowane
    - jest jeszcze jedno jakiego typu to ma byc za komunikat SM i tp

Dodano po 36 [sekundy]:

sprawdz sobie to !!!
  • #3 4221666
    BENO99
    Poziom 26  
    Ocena: 32
    Witam.
    Przy takich sytuacjach szybciej i łatwiej rozwiązać problem jak Wrzucisz na forum plik konfiguracyjny centrali.

Pozdrawiam
  • #4 4225933
    sabotage
    Poziom 11  
    Witam!
    Do postu na temat problemów z dialerem załączam plik konfiguracyjny sklecony trochę "na kolanie" (jest inny od wyjściowego ale zawiera te ustawienia powiadamiania jak w zbiorze wyjściowym u Klienta)
    Może teraz uda się Wam coś zdziałać?
    (plik jest formatu xcx, ale nie mogę go zamieścić w tej postaci, więc zmieniłem rozszerzenie na txt)
    Załączniki:
    • cf.txt (335.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 4226037
    BENO99
    Poziom 26  
    Witam.
    Jeszcze parę pytań :
    1--Podłączenie do linii telefonicznej jest bezpośrednio czy poprzez centrale telefoniczną ???
    Czy na tej linii nie ma przypadkiem Neostrady ??
    2--Syntezer SM-2 mowy podłączony ???
    3--Przydałby sie tez plik pamięci zdarzeń

A ten Twój plik zaraz sprawdzam

Pozdrawiam
  • #6 4226085
    sabotage
    Poziom 11  
    Witam!
    Ad1. zupełnie niezależna linia analogowa. obsługuje tylko telefon. Centrala jest wpięta przed telefonem (zgodnie ze sztuką)
    Ad2 Używam syntezatora PSK2 (http://elektron.krakow.pl/)
    Ad3 z pamięcią zdarzeń będzie kiepsko.. a co potrzebujesz?
  • #7 4226308
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1423
    Sprawdź czy przy typowych ustawieniach dla alarmu CA dzwoni?
  • #8 4226341
    BENO99
    Poziom 26  
    Witam.
    Plik zdarzen przydałby sie bo można wywnioskować co się dzieje w momencie wystąpienia tego alarmu.

Nie miałem okazji podłączać tego modelu syntezera ale z opisu wnioskuje ,że ta dodatkowa wtyczka powinna być podłączona do wyjść niskoprądowych w płycie centrali.
    I jedno czy tez dwa wyjścia powinny pobudzać ten syntezer.
    A tej opcji reakcji wyjść na alarm temperatury nie widzę uaktywnione u Ciebie w pliku.???

Pozdrawiam
  • #9 4226428
    sabotage
    Poziom 11  
    w/g instrukcji, ta "latająca" wtyczka jest potrzebna tylko przy wykorzystaniu dwóch komunikatów. Ja używam tylko jednego i wystarczy wzbudzenie z podstawowego gniazda. Tak jak wspominałem plik nie jest oryginalnym plikiem Klienta.
    Centrala jest podłączona do monitoringu, z wyjątkiem alarmu termicznego traktowanego jako techniczny i interesujący wyłącznie Administratora sieci.
    Co według Ciebie powinienem zrobić?
  • #10 4226453
    BENO99
    Poziom 26  
    Witam.
    Najlepiej byłoby jakbyś dał oryginalny plik z centrali wraz z pamięcią zdarzeń.

Pozdrawiam
  • #11 4226814
    CENTURION_ALARMY
    Poziom 22  
    Ocena: 63
    Sprawdz jaki masz adres syntezera w konfiguracji i w co wpiołes.
    Jakiś czas temu sam się nato naciołem w ca64.

A sprawdz jeszcze nr jak masz wpisany.
    Gdzieniegdzie trzeba wbijać cały prefix
    np 321044 i numerek na gorącą elkę
  • #12 4227166
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1423
    Może masz włączoną kontrolę linii i centrala czeka na prawidłowy sygnał na linii (sygnał ciągły a masz włączoną pocztę, oczekuje właściwego napięcia itp). Wyłącz wszystkie opcje kontroli lini i zobacz czy nie zacznie wybierać.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku powiadamiania telefonicznego w centrali alarmowej Integra 64 po wykryciu podniesienia temperatury w serwerowni. Centrala nie wybiera numeru telefonu, a dioda DIALER nie świeci, mimo poprawnego wywołania alarmu na manipulatorze. Linia telefoniczna jest analogowa, dostarczana przez Netię, z napięciem 45V. Wskazano, że centrala jest podłączona bezpośrednio do linii, przed telefonem, bez centrali telefonicznej i bez Neostrady. Używany jest syntezator mowy PSK2, podłączony do wyjść niskoprądowych centrali. W dyskusji zwrócono uwagę na konieczność poprawnego skonfigurowania opcji w centrali: aktywacji telefonowania, ustawienia systemu wybierania, liczby kolejek i powtórzeń, wskazania stref alarmowych do raportowania oraz poprawnego adresu syntezera i numeru telefonu z ewentualnym prefiksem. Zasugerowano wyłączenie kontroli linii telefonicznej, która może blokować wybieranie numeru, jeśli oczekuje sygnału ciągłego lub właściwego napięcia. Proponowano także udostępnienie oryginalnego pliku konfiguracyjnego i pamięci zdarzeń w celu dokładniejszej analizy problemu. Wskazano, że alarm termiczny może wymagać aktywacji odpowiednich wyjść alarmowych w konfiguracji centrali, aby wywołać powiadomienie telefoniczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA