logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rola rezystora R1 w układzie odtwarzania składowej stałej – ograniczanie napięcia

Elektrykpodobnobede 27 Sie 2007 21:36 2964 7
REKLAMA
  • #1 4222308
    Elektrykpodobnobede
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam! Chciałbym się dowiedzieć jakie zadanie w tym schemacie ma R1?
    Mniej więcej rozumiem jak ten układ działa. Zmontowałęm coś podobnego do tego ze schematu w oparciu o diodę prostowniczą i kilka bateri. Bez tego rezystora R1 nie ogranicza napięcia, a kiedy dałem 100k (tyle miałem pod ręką) to zaczął ograniczać, nawet jak na wejście dałęm 18V to utrzymał na wyjściu ok. 4.5V, tak jak w zamierzeniu ( ma ograniczać do 4.6V). Czy ktoś by mi mógł przybliżyć ten układ, dlaczego napięcie na wyjściu gwałtownie spada jak dołączam jakiś odbiornik?

Rola rezystora R1 w układzie odtwarzania składowej stałej – ograniczanie napięcia
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4222405
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 888
    To proste napięcie wejściowe musi się gdzieś „odłożyć” by układ zaczął ograniczać. (tak samo by podzielić napięcie trzeba dwóch rezystorów, dzielnik napięć)
    Bo gdy niema R1 to wtedy Uwy=Uwe
    A gdy rezystor R1 jest obecny i napięcie Uwe przekroczy 4.6V i wyniesie np. 8V
    To na rezystorze R1 odłoży się 3.4V
  • REKLAMA
  • #3 4222465
    Elektrykpodobnobede
    Poziom 10  
    Wiesz co, kilka minut temu mnie olśniło i doszedłem właśnie do takiego wniosku że to sie przecież musi gdzieś odłożyć...ale to tak momentalnie do mnie dotarło...
  • Pomocny post
    #4 4223086
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Zauważ, że dla napięć wejściowych, kiedy dioda nie przewodzi, tj.

$$Uwy<Ud+12V*\frac{R3}{R2+R3}$$

To masz dzielnik napięcia:

$$Uwy=Uwe*\frac{RL}{R1+RL}$$

A dla kiedy dioda przewodzi to

$$Uwy=12V*\frac{R2}{R2+R3}+Ud+\frac{R2*R3}{R2+R3}*\frac{(Uwe-12V*\frac{R3}{R2+R3}-Ud)}{\frac{R1*RL}{R1+RL}+\frac{R2*R3}{R2+R3}}$$

Pierwszy składnik to napięcie zastępcze tego źródła 12V zdzielnikowanego przez R2 i R3.

Drugi to napięcie na diodzie.

Trzeci składnik to spadek napięcia na równoległym połączeniu R2 i R3 wynikającym z prądu płynącego od Uwe do masy.

Z powyższych wzorów wynika, że:

1. RL powinno być dużo większe niż R1, bo wtedy dla obszaru napięć kiedy dioda nie przewodzi Uwy będzie najbardziej zbliżone do Uwe.

2. Dla całego zakresu Uwe spadek napięcia na R2||R3 powinien być dużo mniejszy od napięcia ogranicznia:

$$Iwe*(R2||R3)<<Ud+12V*\frac{R2}{R2+R3}$$

bo wtedy ogranicznik spełnia swoje zadanie.

Powyższe można uzyskać na cztery sposoby sposoby:

1) przez zmniejszenie Iwe czyli wybranie dużego R1, tu ograniczeniem będzie skończona wartość RL (oczywiście zastosowanie np. wtórnika napięciowego o dużej rezystancji wejściowej przesuwa to ogranicznie dużo wyżej ale tu dochodzą różne inne zjawiska do głosu.
    Np. dla napięć zmiennych pojawi się wpływ pojemności montażowych istniejących w realnym układzie a podłączonych równolegle do Uwy.
    Przy dużych R1 utworzy się z niego i tych pojemności filtr dolnoprzepustowy o częstotliwości granicznej:

$$fgr=\frac{1}{2*\Pi*R1*Cp}$$

Cp - suma pojemności widocznych z zacisku Uwy do masy.

co może być niepożądane.

Inny czynnik to szumy cieplne w rezystorze R1 (tym większe im większe R1) co też może grać rolę w niektórych układach.

2) zmiejszenie rezystancji R2||R3 - w praktyce jest to ograniczone wydajnością źródła 12V (zmniejszając R2 i R3 przy zachowanym ich stosunku wartości pobieramy co raz większy prąd z tego źródła)

3) połączenie obu powyższych metod

4) wstawienie pomiędzy dzielnik R2/R3 i katodę diody wtórnika napięciowego o niskiej impedancji wyjściowej (w interesującym nas zakresie częstotliwości).

W tym ostatnim przypadku można dać bardziej "ludzką" wartość R1 :)
    Załączniki:
    • Rola rezystora R1 w układzie odtwarzania składowej stałej – ograniczanie napięcia ogranicznik.gif (2.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 4223347
    Elektrykpodobnobede
    Poziom 10  
    Dzięki za zainteresowanie. Z tego co rozumiem tamten schemat można zastąpić takim, jak poniżej (bardziej dla mnie zrozumiałym). Wiem, że kiedy dioda nie przewodzi czyli kiedy Uwe<Ud+UR3 to napięcie na wyjściu wynika z dzielnika napięcia opartego na rezystorach R1 i RL( obciążenie?). Niebardzo natomiast wiem skąd się bierze wzór na napięcie na wyjściu kiedy dioda zaczyna przewodzić...

• Pomocny post
    #6 4223841
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Układ pełny do analizy zastępujesz układem uproszczonym:

RL - rezystancja obciązenia (od ang. load)

Dla przypadku A, kiedy RL=∞

$$Iwe=\frac{Uwe-Ud-Eog}{R1+Rog}$$

$$Uwy=Eog+Iwe*Rog+Ud=Eog+Ud+Rog*\frac{Uwe-Ud-Eog}{R1+Rog}$$

gdzie:

$$Eog=12V*\frac{R2}{R2+R3}$$ - napięcie odniesienia ogranicznika

$$Rog=R2||R3=\frac{R2*R3}{R2+R3}$$ - rezystancja wewnętrzna źródła napięcia odniesienia dla ogranicznika

Dla przypadku B, gdy RL<∞

Napięcie wejściowe i R1 zastępujesz źródłem zastępczym:

$$Uwe_zast=Uwe*\frac{RL}{R1+RL}$$

o rezystancji wewnętrznej:

$$Rz=RL||R1=\frac{R1*RL}{R1+RL}$$

Wzory na Iwe i Uwy przyjmują wtedy postać:

$$Iwe=\frac{Uwe_zast-Ud-Eog}{Rz+Rog}$$

$$Uwy=Eog+Iwe*Rog+Ud=Eog+Ud+Rog*\frac{Uwe_{zast}-Ud-Eog}{Rz+Rog}$$

gdzie:

$$Eog=12V*\frac{R2}{R2+R3}$$ - napięcie odniesienia ogranicznika

$$Rog=R2||R3=\frac{R2*R3}{R2+R3}$$ - rezystancja wewnętrzna źródła napięcia odniesienia dla ogranicznika

Uwe_zast i Rz jak wcześniej.
    Załączniki:
    • Rola rezystora R1 w układzie odtwarzania składowej stałej – ograniczanie napięcia Analiza_ogr.GIF (8.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #7 4225362
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 888
    Można powiedzieć w uproszczeniu ze RL podkrada prąd diody. I jeśli ten podkradany prąd będzie za duży, dioda cały czas będzie zatkana, uniemożliwi to poprawną prace ogranicznikowi. Z tego wynika ze napięcie na wyjściu będzie zależeć od RL.
  • REKLAMA
  • #8 4227434
    Elektrykpodobnobede
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki za odpowiedzi, zabieram się za czytanie!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Rezystor R1 w układzie ograniczania napięcia pełni rolę elementu, na którym odkłada się nadmiar napięcia wejściowego, umożliwiając działanie ogranicznika napięcia. Bez R1 napięcie wyjściowe równa się napięciu wejściowemu, natomiast obecność R1 powoduje spadek napięcia na nim, co skutkuje ograniczeniem napięcia wyjściowego do zaprojektowanej wartości (np. 4,6 V). Układ można analizować jako dzielnik napięcia, gdzie R1 współpracuje z rezystancją obciążenia RL. Gdy dioda prostownicza nie przewodzi, napięcie wyjściowe wynika z dzielnika R1 i RL. Po przewodzeniu diody napięcie na wyjściu jest sumą napięcia odniesienia ogranicznika, napięcia na diodzie oraz spadku napięcia na równoległym połączeniu rezystorów R2 i R3, które tworzą źródło odniesienia. Wartość RL powinna być znacznie większa niż R1, aby ogranicznik działał poprawnie i napięcie wyjściowe było stabilne. Zbyt duże obciążenie (mała wartość RL) powoduje "podkradanie" prądu diody, co skutkuje spadkiem napięcia wyjściowego i nieprawidłową pracą ogranicznika. Wzory zastępcze i uproszczone modele obwodu pozwalają na dokładną analizę zależności napięć i prądów w układzie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA