logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić cewkę, zawieszenie i membranę w głośnikach? Kompendium wiedzy

kasiewicz1 27 Sie 2007 23:33 2443 5
REKLAMA
  • #1 4222831
    kasiewicz1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Chciałbym żeby ten post był jednym wielkim kompendium wiedzy ogólnej na temat regeneracji głośniów.Ogólnej aby wszyscy początkujący i nie tylko mogli tutaj znależć przydatne inf.
    Dobra do rzeczy:chciał żeby w tym poście znalażły się następujące informacjie:
    1.Jak wymieć samą cewkę jeżeli reszta jest ok(jest to możliwe i sensowne).
    2.Jak wymienić zawieszenie gorne(membranę i resor).
    3.Jakich kleji,rozpuszczalników najlepiej używać.
    4.Tuning głośnika(co może dać wymiana membrany,jak zmierzyć ewentualne parametry itp).
    5.Od czego zależy SPL głośnika.
    Nic więcej teraz nie wymyśle gdyby ktoś wymyślił coś w trakcie proszę pisać.
    Chce aby ten temat pomógł osobom niedoświadczonym m tym temacie oraz pokazał jak wiele zalet ma regeneracja głośnika.
    Jeżeli ktoś zna jakieś linki również proszę zamieśćić.Byłbym bardzo wdzięczny za udzielenie w miarę możliwości wyczerpujących wypowiedzi.
    Z góry Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 4223374
    robson24-78
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Witam.

Wiem że są ludzie którzy zajmują się regeneracją głośników, nie widzę jednak w tym większego sensu (w większości przypadków)...
    Wyjątkiem jest przypadek, kiedy zniszczeniu ulegnie górne zawieszenie, z tym można sobie poradzić w warunkach domowych, ale uszkodzenie dolnego zawieszenia, cewki czy samej membrany... Nie wiem czy jest sens bawić się w naprawę...
    Piszę o tym, ponieważ swego czasu udało mi się przywrócić do życia dwa głośniki bez górnego zawieszenia, na wielką prośbę kolegi... Zrobiłem to mniej więcej w taki sposób (zaznaczam że dolne zawieszenie było w idealnym stanie, więc nie miałem problemu z wycentrowaniem cewki głośnika w szczelinie!):

Głośnik położyłem na płaskim i równym stole ;) membraną do góry, następnie w miejscu brakującego zawieszenia, równomiernie rozłożyłem kilka pasków bandaża o szerości około 1,5 - 2 cm (na początek 4 paski co 90°) Bandaż przymocowałem do membrany za pomocą bandaża w sprayu (lepka, kleista substancja, dostępna w aptekach ;)) Po wyschnięciu pierwszych pasków, nałożyłem kolejne 4 paski, potem kolejne, aż do całkowitego wypełnienia miejsca po zniszczonym zawieszeniu. Bandaż po wyschnięciu przestał się lepić, całość dość dobrze przylgnęła do membrany. Dla zabezpieczenia połączenia "nowego" zawieszenia z koszem głośnika, wyciąłem z grubej tektury pierścień, który przykręciłem do kosza głośnika w miejscu styku bandaża z koszem.

W ten sposób głośnik uzyskał zawieszenie... Dźwięk uległ poprawie o tyle, że bez górnego zawieszenia głośnik po prostu "pierdział", z nowym zawieszeniem zaczął wydobywać z siebie czysty dźwięk. Kolega był zadowolony, szczególnie że usługa była gratis ;) Z tego co wiem, zawieszenie wytrzymało około 2 lat. Wytrzymałoby pewnie dłużej, gdyby kolega nie zakupił nowych kolumn ;)

Reasumując - według mnie wszelkie naprawy poważnie uszkodzonych głośników mijają się z celem, chyba że naprawdę nie dysponujemy gotówką i zakup nowych głośników nie wchodzi w grę. To samo sądzę o "tuningu" głośników - można więcej napsuć niż zyskać...

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 4225672
    kasiewicz1
    Poziom 11  
    Zastanawiam się czy jest prawdą to co napisałes.Jeżeli ktoś ma głosniki za 600zł lub więcej?To ma kupywać nowe skoro za grosze i odrobinę chęci uzyska efekt odpowiadający nowym głośnikom?Czasem warto się pobawić aby zaoszczędzić sporą gotówkę lub chociażby żeby nauczyć się nowej przydatnej umiejętności.Regeneracja jest bardzo skuteczna pod warunkiemże owy zabieg wykonamy sumiennie i na orginalnych częściach.Lub zbudowanie na innych rozśadnie dobranych materiałach po zmierzeniu parametrów.To jest moje zdanie:prosiłbym aby w tym poście znalazły się również opinie i sposoby na regenerację innych forumowiczów.
    Pozdrawiam serdecznie.
  • REKLAMA
  • #4 4227549
    robson24-78
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Jeśli chcesz regenerować głośniki w oparciu o oryginalne części, to nie możesz mówić o oszczędzaniu pieniędzy... Wiesz ile kosztują części do głośników Tonsila? To nie jest wcale tania zabawa, co do głośników innych firm, to nie wiem czy w ogóle są dostępne części zamienne, a jeśli są to pewnie ich ceny też są wysokie...
    Ryzyko poważniejszego uszkodzenia głośnika podczas zabawy w oszczędzanie pieniędzy jest bardzo wysokie, aby dobrze zregenerować głośnik musisz mieć w tym lata praktyki i wiedzę... Gdyby to było takie cudownie opłacane zajęcie, zajmowałoby się tym sporo ludzi, a tym czasem firm regenerujących głośniki jakoś nie widać...
    Dobry nowy głośnik, używany rozsądnie będzie działał kikanaście lat, po czym powinien udać się na zasłużoną emeryturę ;)
    Takie jest moje zdanie, nie musisz się z nim zgadzać... Ciekaw jestem jakie są zdania innych ludzi którzy próbowali swoich sił w tej materii...
  • REKLAMA
  • #5 4229882
    kasiewicz1
    Poziom 11  
    No fakt spojrzałem na strone tonsila i trochę to kosztuje ale dla porównania stx ma o wiele tańsze membrany oraz resory i inne rzeczy potrzebne.Można użyć odpowiednich materiałów stx"a i stworzyć dobry głośnik oparpy o gotową propozycję tej firmy.A o tym które głośniki firmy stx są udanymi konstrukcjami jest sporo na elektrodzie.Oczywiście mówimy cały czas o nagłośnieniu domowym bo estrada to "inny świat".

Podzielam zdanie kolegi wyżej tzn ciekawe co inni sądzą na temat regeneracji.
    I zgadzam się iż jest to trudne ale jeżeli ludzie znający się na tyn napiszą w tym poście np;jakie kleje i rozpuszczalniki,jak wymienić całe górne zawieszeni,jak dolne itp.To pomogą nam zdobyć teorię.Na stronie www.diyaudio.pl po prawej stronie jest opisane jak zregenerować cały głośnik ale jest to zbyt ogólne.Dla początkujących jest to trudne.Stworzyłem ten temat aby ludzie znający się na rzeczy pomogli.
    Pozdrawiam.
REKLAMA