logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera z USA: NTSC czy PAL? Wybór systemu a kompatybilność w Polsce

teodo_r 28 Sie 2007 09:44 9162 9
REKLAMA
  • #1 4223433
    teodo_r
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam
    Mam możliwosc kupienia w stanach kamerę, zastanawiam sie tylko na jaki system się zdecydować, ponieważ ten sam model z PAL-em jest o 100$ droższy. Co radzicie, czy warto płacić dodatkowe 100$ ? Czy są jakieś ograniczenia używania NTSC w Polsce?
  • REKLAMA
  • #2 4223494
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 4223514
    RRZZ
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam, zalezy czy jest to kamera cyfrowa czy starszza kamera na kasety, podejrzewam, ze cyfrowa to lepiej kupic z Pal-em bo jezeli na kasety to i tak to trzeba przegrywac (mam taka kamere, tylko z NTSC) i nie ma z nia problemu, bo karta TV przez ktora zgrywam obraz z kamery obsluguje NTSC tylko trzeba zmienic ustawienia. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4223525
    teodo_r
    Poziom 11  
    RRZZ napisał:
    Witam, zalezy czy jest to kamera cyfrowa czy starszza kamera na kasety, podejrzewam, ze cyfrowa to lepiej kupic z Pal-em bo jezeli na kasety to i tak to trzeba przegrywac (mam taka kamere, tylko z NTSC) i nie ma z nia problemu, bo karta TV przez ktora zgrywam obraz z kamery obsluguje NTSC tylko trzeba zmienic ustawienia. Pozdrawiam

Kamera cyfrowa Z twardym HDD.
  • REKLAMA
  • #5 4223574
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 4223653
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Zasada jest prosta sprzęt powinien pracować w standardzie takim, jaki obowiązuje w kraju przeznaczenia. Jeżeli zamierzasz używać kamerę w USA, kup NTSC, jeżeli w Europie - PAL.
  • #7 4224040
    teodo_r
    Poziom 11  
    OK Dzięki wszystkim za odpowiedzi, wniosek jest prosty kupuję kamerę z systemem PAL
  • REKLAMA
  • #8 5801764
    Modelicus
    Poziom 11  
    Ostatnio kupiłem kamerę Panasonica analogową w systemie ntsc. Zgrywanie to nie problem, ale w żadnym sklepie nie mogę znależć kaset ntsc. Czy ktoś może pomóc? Błagam!
  • #9 5872965
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Możesz nagrywać na kasety PAL. Różnica będzie jedynie w czasie nagrania.
  • #10 5873997
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 480
    PAL ma większą rozdzielczość obrazu i jest systemem doskonalszym od amerykańskiego NTSC (często dzieją się tu niestworzone rzeczy z kolorami, aczkolwiek cyfrowo nie ma problemu).

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wyboru systemu wideo NTSC lub PAL przy zakupie kamery z USA do użytku w Polsce. System NTSC nie jest stosowany w Europie, co może powodować problemy z kompatybilnością, zwłaszcza w przypadku kamer cyfrowych z twardym dyskiem. Materiał z kamery NTSC można zgrywać na komputerze, jeśli karta video obsługuje ten system, jednak odtwarzanie na europejskich odtwarzaczach DVD lub telewizorach może być problematyczne z powodu braku dekodera NTSC oraz różnicy częstotliwości (60 Hz vs 50 Hz). Dodatkowo, sprzęt z USA może wymagać adaptera napięcia z 230V na 110V, co może wpływać na wyższą cenę modeli PAL. Zaleca się zakup kamery w systemie PAL, który jest standardem w Polsce i Europie, aby uniknąć problemów z kompatybilnością i dodatkowymi kosztami. W przypadku kamer analogowych NTSC pojawia się problem z dostępnością kaset kompatybilnych z tym systemem, choć możliwe jest nagrywanie na kasety PAL z różnicą w czasie nagrania. PAL oferuje wyższą rozdzielczość obrazu i lepszą jakość kolorów w porównaniu do NTSC, co jest istotne zwłaszcza w sprzęcie cyfrowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA