logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera Sony DCR-HC 28 - zmiana systemu z NTSC na PAL

paweł-80 01 Mar 2008 23:21 5447 14
REKLAMA
  • #1 4864047
    paweł-80
    Poziom 14  
    Witam serdecznie.
    Mam następujący problem. Posiadam kamerę cyfrową na mini DV zakupioną w Ameryce. Problem polega na tym, że gdy podłączam ją do telewizora lub magnetowidu i próbuję przegrać obraz mam czarno biały. Podczas odtwarzania w telewizorze i po nagraniu na magnetowid. Zmieniałem też systemy w video na różne NTSC bezskutecznie.
    Bardzo proszę o pomoc jak przestroić kamerę z systemu amerykańskiego NTSC na system polski PAL. Model mojej kamery to Sony DCR-HC 28
    Bardzo proszę o pomoc i z góry bardzo dziękuję.
    Załączniki:
    • Kamera Sony DCR-HC 28 - zmiana systemu z NTSC na PAL 319101730.jpeg (11.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4864123
    arko100
    Admin grupy RTV
    Ocena: 419
    Ciężka sprawa
    Jeżeli nie ma przełącznika (niektóre modele tak miały) to pozostaje zgrywanie na komputer i wypalanie na płytkach DVD.
    Pzdr
  • REKLAMA
  • #3 4864137
    __Grzegorz__
    Poziom 30  
    Ocena: 233
    Sprawa jest "banalnie" prosta:
    - wymiana CCD imager (i związana z tym kalibracja optyki),
    - przeprogramowanie ustawień płyty VC (dokładnie 1 ustawienie)...

Podsumowując - zapomnij, jeżeli myślisz, że ktoś to zrobi za grosze....
  • #4 4865781
    paweł-80
    Poziom 14  
    Za grosze może nie ale kolega chciał by tak do 200zł a po drugie co ma optyka do systemu????
  • #6 4878921
    paweł-80
    Poziom 14  
    A o co chodzi z tym CCD bo może jestem ciemny trochę w kamerach
  • #7 4879875
    mobor
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    CCD to oko kamery. Innymi słowy- sprawa całkowicie nieopłacalna. Taniej bedzie kupić nową kamerę. SONY są już za 900zł w media...
  • REKLAMA
  • #8 4888432
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    Przetwornik CCD to ten element, który przetwarza obraz z optyki na postać elektryczną. Niestety po wyeliminowaniu systemu Secam wciąż mamy pozostałe dwa czyli NTSC i PAL. Systemy te różnią się wytwarzaniem innej ilości klatek i linii i stąd te różnice. CCD dla NTSC i PAL jast inny i innaczej należy go sterować. Dlatego też znany producent produkuje np. przetwornik ICX280 dla NTSC oraz ICX281 dlaPAL, które nie są zamienne. Inna kwestia to sama kamerka gdyż wysoce prawdopodobne jest to, że wystarczy zmienić jeden bit w oprogramowaniu aby uzyskać możliwość włożenia CCD dla innego systemu. Tylko pytanie po co? w czasie kiedy każdy telewizor, magnetowid, nagrywarka czy komputer radzi sobie z oboma systemami?
    Sam używałem kamery NTSC i nie odczuwałem żadych problemów.
  • REKLAMA
  • #9 4888803
    mobor
    Poziom 23  
    zgadza sie- ale pamietaj ze ten materiał czasami się też archiwizuje np na stacjonarnej nagrywarce i tu...pojawiają sie schody
  • #10 4901426
    paweł-80
    Poziom 14  
    W tej kolegi kamerze niestety jest widocznie jakaś inna odmiana NTSC bo na żadnym magnetowidzie nawet 6cio głowicowym z różnymi systemami nagrywa się czarno biało. Kupiłem teraz Transcoder SONY YR-1000 słyszałem, że da radę zmienić też tak system.
    Co wy na to?

Moderowany przez oldboy:

Link usunięto, regulamin p.10.11

• #11 4910090
    __Grzegorz__
    Poziom 30  
    Kolega wyrzucił pieniądze w błoto....

Niestety.
  • #12 4910488
    paweł-80
    Poziom 14  
    Czemu? Przeciez kamera działa i przegrywa się dobrze na dvd przez pinnacle studio, wtedy kolory są!
  • #13 4912346
    __Grzegorz__
    Poziom 30  
    Jedyne co ten transkoder robi to zamiana sygnału wideo z formatu S-VIDEO na RGB.
    Ten transkoder pracuje wyłącznie w PALu.
    JEgo odpowiednikiem NTSC jest YR-421.

Jak kolega uzyskał kolory - nie wiem.
    Transkoder nie miał nic z tym wspólnego moim zdaniem.

Pozdrawiam.
  • #14 4912882
    mobor
    Poziom 23  
    Kamera działa ale komfort wynikajacy z jej posiadania jest wg mnie ZADEN
    Tak jak koledzy napisali - pieniadz wyrzucony w błoto...

UPDATE - cyfrowa kamera SONY w sieci SATURN jest juz do kupienia za 799zł BRUTTO . Nigdy nie zrozumiem idei która przyswiecala kupujacemu by zaoszczedzic jakieś marne grosze po to by tak sobie utrudnic żywot... Ale cóż :)
  • #15 4919419
    paweł-80
    Poziom 14  
    W serwisie RTV powiedzieli mi,że tranzcoder muszę kupic. Może wiecie jaki bo tamten rzeczywiście nie za bardzo działa.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz kamery Sony DCR-HC 28 zakupionej w USA (system NTSC) zgłasza problem z czarno-białym obrazem podczas podłączania do telewizora lub magnetowidu w Polsce (system PAL). Próby zmiany systemu wideo na kamerze nie przyniosły efektu. Dyskusja wyjaśnia, że zmiana systemu z NTSC na PAL w kamerze jest technicznie skomplikowana i kosztowna, ponieważ wymaga wymiany przetwornika obrazu CCD oraz kalibracji optyki, a także modyfikacji oprogramowania płyty głównej kamery. CCD dla NTSC i PAL różnią się budową i sterowaniem, co uniemożliwia prostą zamianę. Użytkownicy sugerują, że bardziej opłacalne jest zgrywanie materiału na komputer i konwersja cyfrowa lub zakup nowej kamery obsługującej system PAL. Próba użycia transcoderów Sony YR-1000 (PAL) lub YR-421 (NTSC) nie rozwiązuje problemu zmiany systemu, gdyż transkodery jedynie konwertują sygnał wideo, a nie zmieniają systemu standardu. W efekcie, zmiana systemu w kamerze Sony DCR-HC 28 jest nieopłacalna i praktycznie niemożliwa bez kosztownej ingerencji serwisowej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA