logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

spalona elektronika w dysku twardym Samsung SV0602H 60GB

Neoo99 28 Sie 2007 13:40 1487 3
  • #1 4224303
    Neoo99
    Poziom 1  
    Witam wszystkich odwiedzających,
    Mam poważny problem spalił mi się w/w dysk twardy (prawdopodobnie elektronika) na aukcji allegro znalazłem taki sam jakbyście chcieli państwo go zobaczyć.
    http://allegro.pl/item230517966_dysk_twardy_samsung_sv0602h_60gb_5400rpm.html
    Problem polega na tym że chciałby go spróbować samemu naprawić czyli wymienić elektronikę z innego dysku twardego tylko nie wiem jak to zrobić w tym modelu i czy coś to da.
    Z góry dziękuję za pomoc,
    i proszę o szybką odpowiedzi.
    Pozdrawiam.
  • #2 4224342
    gmorek
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Nie jestem pewien ale wydaje mi sie ze jesli chcesz wyjac elektronike z dysku to bedziesz musial rozszczelnic komore z plytami i glowica co ogolnie oznacza ze dysk bedzie jeszcze bardziej zniszczony poniewaz kuz na plytach dysku to tak jak bys czyscil cd zwirem. poza tym musial by tobyc dysk z tej samej serii poniewaz czasem zdaza sie ze roznia sie od siebie ukladem elementow elektronicznych wyjsc niekoniecznie ale moze to spowodowac niepoprawne dzialanie dysku po wymianie jesli taka sie uda poza tym czy nie latwiej kupic nowy dysk i nie meczyc sie z tym starym skoro chcesz kupic nowy dyk i wymienic elektronike to raczej nie ma to sesu a jesli chodzi ci o zachowanie danych to jesli poszla elektronika bardzo prawdopodobne jesty ze juz ich tam nie ma i nie nie uratujesz no ale mozesz zawsze sprobowac ak by ci sie udalo to chetnie bym o ym poczytal jak itd. pamietaj tylko ze jesli rozszczelnisz komore dyko moze dzialac ale szybko padnie wiec zanim cos zaczniesz waznego zapisywac potestuj go troche, jesli o rozszczelniniu chcesz sie dowiedziec wiecej to poczytaj posty o obudowach z plexi na forum jest ich pelno, wiekszoc osob uwaza tam ze taki dysk rozszczelniony w nieodpowiednich warunkach jesty juz nic nie warty. pozdrawiam i powodzenia
  • #3 4224505
    mateo-salvadore
    Poziom 15  
    Ocena: 58
    Jeżeli modele dysków są odpowiadające,to wymiana samego układu nie powinna stanowić problemu; odkręcasz kilka śrubek i zdejmujesz płytkę z elektroniką, która połączona jest z silnikiem "na docisk" a z głowicami za pomocą nóżek wystających z dysku i wciskanych w elektronikę na płytce,więc bez problemu.
    Ale musisz mieć pewność,że np silnik,czy głowice są sprawne. Szkoda by było,bo nowa elektronika uległa uszkodzeniu,bo wtedy ani nic z Twoich danych,ani z nowego dysku...ale jeśli są tam ważne dane, myślę,ze warto spróbować, bo jeśli to tylko elektronika to dysk powinien śmiało wystartować z nową, bez łaski pokazując co ma ukryte na talerzach :)
  • #4 4225111
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Ważny jest numer pod kodem kreskowym (czy jest zgodny).
    Ten sam typ i model dysku może się różnić wersją firmware.
REKLAMA