logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć obudowę bas-refleks do głośnika Hanssen 25cm (Vas 45L, Qts 0,45, Fs 32Hz)?

Michanio91 28 Sie 2007 15:40 2070 9
REKLAMA
  • #1 4224709
    Michanio91
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witam !!!

Mam problem,chciałbym obliczyć sobie obudowe na głośnik hanssena 25cm.

Zrobiłbym to sam dzięki programom takim jak np. winisd ,ale ostatnio słyszałem żeby nie polegać na programach.

Byłbym wdzięczny jeśli ktoś by mi policzył pudło pod ten głośnik,a także wyjaśnił jak liczyć i dostrajać obudowy bez programów(np.winisd).

Parametry tego głośnika to:

vas-45L
    qts-0,45
    fs-32hz
    qms-3,90
    qes-0.51
    spl-91 db

Słucham muzyki głównie techno więc subwoofer powinien być dostosowany do takiej muzyki. Grałem nim na imprezach (miałem dwie kolumny z czego w każdej 2 syki,2 średnie,i dwa basowe głośniki 25 i 30 cm) ale były one w zamkniętych obudowach.Chciałbym osiągnąć dobry i szybki basa także efektywność wiekszą niż w obudowach zmkniętych. Myśle ze basrefleks będzie najlepszy,chyba że ktoś policzyłby mi bandpass-a :-)

Wiem że to tani głośniczek ale coś na nim na pewno da się coś zrobić.

Proszę o pomoc.

POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #2 4225262
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    Wybacz Kolego, ale próba zrobienia czegoś sensownego z tymi głośnikami
    to będzie jak rzeźbienie w g... Te wszystkie "Hansseny", "Alphardy" itp.
    mają tak cudownie fantastyczne (i jednakowe!) parametry, że to musi być
    wyssane z palca. Co z tego, że użyjesz całego aparatu matematycznego,
    jeżeli to wszystko musi wziąć w łeb. Te głośniki tak bardzo różnią się para-
    metrami w ramach jednego typu, że do każdego egzemplarza trzeba podcho-
    dzić indywidualnie. Czyli albo dochodzisz metodą prób i błędów, albo
    puszczasz w ruch generatory w komorze bezechowej. Masz taką możliwość?
    A nawet jak coś tam osiągniesz, to głośniki w krótkim czasie i tak zmienią
    swoje parametry i znów jesteś na lodzie. Więc pytam: warto?
    Jeżeli upierasz się jednak przy swoim, zapoznaj się z wyróżnionym postem
    na temat postępowania z głośnikami "no name".
  • #3 4225945
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 4226409
    Michanio91
    Poziom 14  
    Kto pyta nie błądzi....

Pozatyn te posty są o dwóch różnych głośnikach. Czytaj ze zrozumieniem !!!
    Myślałem że dasię z nich coś zrobić. Widze ze na tym forum pomocy nie znajde.
  • #5 4226509
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4226584
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 38
    Szkoda mi was.... qrcze ja jak zaczynałem robić pierwsze kolumny z kumplem to nie wiedziałem że głośnik ma w ogóle SPL czy inne parametry. Poszliśmy do sklepu ze 100zł. w kieszeni. Szukaliśmy najtańszego głośnika i znaleźliśmy Alphard LW1200. Zrobiliśmy kolumnę na oko, i co się okazało.... Kumpel robił imprezę miał 5 kolumn 4 na zwrotnicach itp. i co??!! Tylko nasz Alphard LW1200 przetrwał do końca impry!!!!! I gra do dzisiaj i nie narzekamy na niego bo można nim jednym nagłośnić całą sale i będzie w miarę głośno.... Kumpel grał przez ok. 2 godz. na tym jednym głośnikU i 1 syku na sali domu ludowego i grało to nieźle. Więc niech mi ktoś nie mówi że Alphard itp. to gów** bo kumpla uratował ten jeden głośnik i jest to niezły głośnik!!! Więc z wszystkiego da się coś zrobić i zagrać na tym imprezę. P.S Głośnik grał 2 godz. na ok 300W !!!!!!! a ma moc max. 240W więc to jest sukces!!!!!!
  • #7 4228954
    Michanio91
    Poziom 14  
    Mi tęż ich żal. Ja nie mam zamiru wydawać kasy na jakieś stx-y,czy tonsile. Kupić drogi głośnik i wyliczyć do niego pudło każdy umie. Kup tani i zrób dobre pudło to jest wyczyn. Po za tym mam dopiero 16 lat i licze że na tym forum znajda nie tylko takich krytykantów jak wy ale także ludzi którzy mi wytłumaczą niektóre rzeczy... Lepiej mi wytłumacz kilka rzeczy a nie wal od razu że ten głośnik jest do d... za ta kase lepszego nie dostaniesz. Wytłumaczyli byście mi rzeczy o które pytam a nie krytykowai nie każdy wie od razu co i jak.

POZDRO
  • REKLAMA
  • #8 4239390
    Michanio91
    Poziom 14  
    Prosze pomóżcie !

Prosiłbym chociaż o wielkość obudowy....

Strojeniem sam spróbuje jakoś się zająć. Czytałem o głośnikach "no name" i może dałbym rade go samodzielnie zestroić.

pozdrawiam
  • #9 4239933
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Dobra obudowa jest zawsze dobrą obudową czy siedzi w nim Alphard czy Visaton, tylko czy warto wypruwać flaki i forsę dla padalcowatych głośników, sam to przerabiałem ale w moim przypadku były to głośniki STXa
    Jest na tym forum temat przyklejony jaka obudowa do głośników bez danych TS
    Inna sprawa to ww. głośnik był kilka razy już omawiany tu jak i na DIY
    Kolejny problem koledzy was mogą ponosić emocja więc innych userów elektrody też mogą być nerwowi jak widzą te same pytania od 4 lat - nowego użytkownika elektrody.
    Wszystkie podobne problemy były już przerabiane na elektrodzie po parę razy wystarczy poszukać.

W diy ktoś coś kombinował
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic537567.html
    w WinISD i dla tych danych TS można wykonać obudowę 36 litrów netto +/-10%, strojenie tunel 7cm (+/-10%) długość są 18cm, stroić na słuch.
    Można też zatkać tunel i porównać jak to gra względem obudowy BR, dostrajanie przez wytłumienie, więcej tłumienia niższy, ale mniej dynamiczny bas, mniej tłumienia bas dynamiczny, ale nie tak nisko, wszystko tak jak nam się ma podobać.
    Ale jak pisałem ten głośnik nie jest wart kaleczenia własnych rąk.
  • Pomocny post
    #10 4245088
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Realne parametry:

vas-55L
    qts-0,75
    fs-45hz
    qes-0.8
    spl-85 db
    czyli jak głośnika 16cm o 25cm membranie

Zrób obudowę bez BR 40 litrów zamkniętą. Przynajmniej kupiłes glośnik, przy którym nie trzeba się meczyć z obliczniem obudowy BR, one mają takie wysokie dobrocie in real, że w BR grają tak samo albo gorzej jak w zamkniętej.

Temat o strojenniu w przypadku NO NAME też jest tutaj alno w nagłośnieniu domowym, wystarczy że poszukasz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obliczenia obudowy bas-refleks dla głośnika Hanssen 25 cm o parametrach Vas 45L, Qts 0,45, Fs 32 Hz, Qms 3,90, Qes 0,51, SPL 91 dB, z przeznaczeniem do muzyki techno. Użytkownik poszukuje metody obliczenia i strojenia obudowy bez użycia programów typu WinISD. W odpowiedziach podkreślono, że parametry głośników "no name" takich jak Hanssen są często niedokładne i różnią się między egzemplarzami, co utrudnia precyzyjne projektowanie obudowy. Zalecane jest podejście eksperymentalne z wykorzystaniem strojenia na słuch i testów praktycznych. Podano przykładową objętość obudowy bas-refleks około 36 litrów netto z tunelem o średnicy 7 cm i długości 18 cm, z możliwością dostrajania przez wytłumienie i długość tunelu. Alternatywnie zasugerowano obudowę zamkniętą o pojemności około 40 litrów, gdyż głośniki o wysokim Qts mogą grać lepiej w obudowie zamkniętej niż w bas-refleks. Wskazano, że dla głośników o niepewnych parametrach najlepszą metodą jest eksperymentowanie i strojenie na słuch, a także poszukiwanie informacji w istniejących wątkach na forach DIY. W dyskusji pojawiły się także opinie krytyczne wobec jakości głośników Hanssen i Alphard, ale także przykłady ich praktycznego zastosowania na imprezach.
REKLAMA