logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh Aficio 350 – ARDF nie działa, pobieranie złego formatu papieru z podajnika

corneliusk 28 Sie 2007 20:44 1293 7
REKLAMA
  • #1 4225857
    corneliusk
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!

Mam problem. W jednej Aficio 350 nie działa ARDF. Nieważne czy jest podłączony czy nie. Co najdziwniejsze przy kserowaniu z szyby kartki A4 maszynka pobiera kartkę A3 na automacie. Gdy wybierze się np.: szufladę 1 wtedy jest ok. Maszynka nie wydaje z siebie żadnych dźwiękow (np.: gotowości). Podmieniałem ARDF, IOBoard, potem zasilacz. Maszynka jest nadal niesprawna. Zastanawia mnie także fakt, że przy drukowaniu z komputera normalnie pobiera odpowiedni papier, przy wydruku licznikow także. Czy to może być wina EPROMu? Kiedyś inna maszynka mi szalała (objawy były całkiem inne: nie widziała szuflad, obraz znikał z wyświetlacza, pokazywała otwarte pokrywy, itp.) podmieniłem wszystko i nie było Oprah, włożyłem innego EPROMa i jak ręką odjął. Wracając do tematu tej nieszczęsnej 350-ki. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4227141
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    co do radf to sprawdz na początek dokładnie gniazdo połaczeniowe czy sa wszystkie piny i czy jest wszedzie przejście. a co do pobierania a3 zamiast a4 to proponuję zacząć od wyczyszczenia i sprawdzenia czujników formatu oryginału pod szybą

Dodano po 4 [minuty]:

a co do braku dżwięków to sprawdz w ustawieniach uzytkownika czy nie sa na OF
  • REKLAMA
  • #3 4227369
    Serwisanto
    Poziom 10  
    Witam Kolege!

Dziekuje za odpowiedź. Jezeli chodzi o ARDF podmieniłem cały moduł łącznie ze sprawdzeniem przejść. teoretycznie wszystko jest Ok ale podajnik nadal nie działa :(

Zas co do dziwięku pomimo ustawinia na ON jest nieaktywny. Co najdziwniejsze nad włacznikiem kserokopiarki (przy panelu), powinny świecic 2 diody a swieci tylko jedna (dolna). Podmiana panela tez nic nie dała.
    Podmienilismy juz I/O board oraz płyte zasilacza - również bez rezultatu.
    Dodam ze reset tez został zrobiony.
    W pewnym momencie wyskoczył nam również błąd DEVELOPMENT BIAS LEAK (SC 391). Po zainicjowaniu powróciło do normy i na razie blad nie wyskoczył, ale moze ma to cos wspolnego z tym problemmem.

PANOWIE POMOCY bo koncza sie mi pomysly.
  • REKLAMA
  • #4 4227596
    pcunit
    Poziom 24  
    Ocena: 111
    podnieś firmware w maszynie
  • REKLAMA
  • #5 4229571
    copyman
    Ocena: 833
    Zacznij od sprawdzenia czy po podłączeniu ADF-a są na jego płytce jakieś napięcia. A A3 pobiera poniważ nie widząc ADF-a iterpretuje jego taśmę jako A3 :-) :-) :-) Sprawdź na innej - odłącz ADF i połóż A4- w trybie AUTO PAPIER weźmie A3 ! A co drukarki - ADF nie jest z nią w żaden sposób połączony. Co ma piernik do wiatraka ? A co słychać w kodach w 6 (peripherials) ? Czy tam widzi ADF ?

C.
  • #6 4235502
    bubu_24
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Piszesz bardzo profesjonalnie, ale pamiętaj- SM to nie wszystko aby naprawiać kserokopiarki. Ten problem jest bardzo prosty...
  • #7 4237424
    krystian k
    Ocena: 83
    Problem , który opisujesz miał kiedys miejsce w konurencyjnej firmie . Lecz tam podczas robienia konserwacji , serwisant jeździł pendzlem centralnie po płysie głównej i powstał przeskok iskry .
    Po tej czynnosci przestał działac ARDF . Co było dalej to niewiem , bo szukali drugiej płyty.
  • #8 4245123
    Serwisanto
    Poziom 10  
    Problem zostal juz rozwiazany.
    Panowie mozecie w to wierzyc lub nie ale problemem byla ....... myszka ktora wedrowala po kserokopiarce i podgryzala sobie kable m.in. tasme SFIB :)))
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W urządzeniu Ricoh Aficio 350 występował problem z nie działającym automatycznym podajnikiem dokumentów (ARDF), który nie reagował niezależnie od podłączenia. Dodatkowo podczas kopiowania z szyby urządzenie pobierało papier formatu A3 zamiast A4, natomiast przy wyborze szuflady papier był pobierany prawidłowo. Brakowało również dźwięków sygnalizujących gotowość, a na panelu świeciła się tylko jedna z dwóch diod. Wymieniono moduł ARDF, płytę I/O, zasilacz oraz panel sterowania, wykonano reset i sprawdzono połączenia, jednak problem pozostał. Pojawił się także błąd DEVELOPMENT BIAS LEAK (SC 391), który po inicjalizacji zniknął. Sugerowano sprawdzenie napięć na płytce ARDF, czujników formatu pod szybą, ustawień dźwięków oraz aktualizację firmware. Ostatecznie przyczyną usterki okazało się uszkodzenie taśmy SFIB spowodowane przez gryzonia, który podgryzał kable wewnątrz urządzenia, co uniemożliwiało prawidłową pracę ARDF i powodowało błędne rozpoznawanie formatu papieru.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA