logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AFICIO 350 i zawieszanie, zacina w sekcji P, wymiana panelu.

RICOMAN 25 Lis 2007 09:38 1076 6
REKLAMA
  • #1 4518016
    RICOMAN
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich lubujacych sie w tych maszynkach!

Mam ogromny problem i potrzebuje porady. Otóż jedna z Aficio 350 przy kserowaniu z ADF-u wiekszej ilości po zrobieniu ok 40 kartek dwustronnych zacina w sekcji P. Niby nic z tym ze te zaciecia pojawiają się regularnie co ileś kserokopii. Zeby było smieszniej (śmiech przez łzy) po usunięciu zacięcia nie można kontynuować kserowania ponieważ zawiesza się maszyna. Na wyswietlaczu pojawia sie komunikat kopiowanie ale maszyna jest kompletnie nieaktywna. Co dziwnego reaguje na otwieranie klapek i rusza całym developingiem ale panel jest głuchy. Po wyłączeniu i włączeniu wszystko wraca do normy az do nastepnego zacięcia.

Wymieniłem już cały panel, próbowałem EEPROMA z innej maszynki, kasowałem pamięć (SP 5801), inicjowałem jeszcze raz i wszystko bez rezultatu. Rece opadają.

Pomocy Koledzy!!!
  • REKLAMA
  • #2 4518634
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Eproma z innej? A może przeinstaluj firmware ... ?

C.
  • REKLAMA
  • #3 4519390
    BoBa
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 95
    a nie masz złamanego kabla od ADF, sprawdzałeś go w innej maszynie ?
  • REKLAMA
  • #4 4519699
    RICOMAN
    Poziom 12  
    firmware przeładowałem i nic nie dało. Sprawdze jutro jeszcze kabel od ADF-u, mam nadzieje ze pooze :)

Zastanawia mnie tylko czy kabel rzeczywiscie moze byc przyczyna zwiech maszyny. Kiedys miałem uszkodzony kabel ale generowała bląd SC. A tu nic po prostu zwiecha panela sterujacego :(

Dodano po 4 [godziny] 8 [minuty]:

Panowie moze jeszcze jakaś podpowiedź, bo jutro z rana jade do klienta i mam małego nerwa
  • #5 4521569
    abcpawel
    Poziom 20  
    Ocena: 75
    Witam miłośników tego G.. :) ja też szukałbym w adf-ie spróbuj może podmienić cały ja miałem kiedyś podobny przypadek maszyna sie wieszała a przyczyną była aktywna podstawa, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4526542
    RICOMAN
    Poziom 12  
    Witam i dziekuje za podpowiedź!!!!

Rzeczywiście problem był z ADF-em. Dokładnie nie potrafie powiedzieć co poniewaz u klienta podmieniłem cały a w serwisie bede dochodził przyczyny.

pozdrawiam
  • #7 4529563
    pcunit
    Poziom 24  
    Ocena: 111
    wejdź w tryb serwisowy - w kodach 6 xxx jest możliwość sprawdzenia samej pracy ADF , i wtedy sprawdź jak zachowuje się opcja przy różnych typach podawania oryg.

pozdr

Podsumowanie tematu

✨ W urządzeniu Aficio 350 pojawia się problem z zacinaniem w sekcji P podczas kopiowania z ADF-u większej ilości dwustronnych kartek (około 40). Po zacięciu maszyna zawiesza się, wyświetlając komunikat kopiowania, ale pozostaje nieaktywna i nie reaguje na panel sterujący, choć reaguje na otwieranie klapek i ruch developingu. Wymieniono panel sterujący, EEPROM z innej maszyny, kasowano pamięć (SP 5801) i inicjowano urządzenie, jednak problem pozostał. Po sugestiach dotyczących przeinstalowania firmware i sprawdzenia kabla ADF, okazało się, że przyczyną awarii był ADF. Po wymianie całego modułu ADF problem ustąpił, choć dokładna przyczyna usterki będzie dalej diagnozowana. Dodatkowo zasugerowano korzystanie z trybu serwisowego i kodów 6 xxx do testowania pracy ADF i podawania oryginałów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA