logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa wzmocnienie w tranzystorze NPN ze wspólnym emiterem?

kulfi_ 28 Sie 2007 23:15 1722 2
REKLAMA
  • #1 4226629
    kulfi_
    Poziom 1  
    Witam wszystkich,
    Mam problem ze zrozumieniem w jakim celu używa się tranzystora tzn. czytałem na ten temat już sporo ale ciągle nie widze w tym jednej rzeczy (chodzi mi tranzystor bipolarny npn), mianowicie gdy mam zwykły układ ze wspólnym emiterm. Po "lewej" stronie układu (Ube) jest źródło prądu o wartości np DC 0.8 V a po "prawej" (Uce) drugie źródło prądu np DC 5 V. Chodzi mi o taki schemat. W sumie to łącząc takie dwa źródła szeregowo w jakimś osobnym "oczku" można otrzymać jedno o napięciu 5.8V co np dla jednego ohma da nam 5.8 A. Z tego co czytałem to tranzystor ma nam dawać wzmocnienie sygnału, prąd na emiterze będzie owszem dosyć duży ale i tak nie większy niż 5.8A tak więc gdzie jest to owe wzmocnienie? Proszę kogoś by mi to jakoś sensownie wytłumaczył najlepiej na prostym przykładzie. Jaki układ zastosować by te dwa źródła dały nam większe napięcie czy też prąd?

P.S. Dopiero zaczełem przygodę z elektroniką dlatego proszę o wyrozumiałość.
  • REKLAMA
  • #2 4226666
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    A to czytałeś?
    http://www.edw.com.pl/pdf/k01/28_13.pdf
    http://www.edw.com.pl/pdf/k01/40_03.pdf
    Całość tu
    http://www.edw.com.pl/index.php?module=ContentExpress&file=index&func=display&ceid=60&meid=13
    Tak ogólnie to sam "goły" tranzystor niczego nie wzmacnia. Trzeba jeszcze dodatkowe elementy by powstał wzmacniacz.
    I zwróć uwagę ze małe zamiany napięcia Ube a tym samym prądu Ib powodują znacznie większe zmiany prądu w obwodzie kolektora Ic. Teraz jeśli do kolektora dodamy rezystor Rc i napięcie które chcemy wzmocnić doprowadzamy do bazy. Małe zmiany napięcia na bazie (a tym samym prądu bazy Ib) powodują duże zmiany w natężeniu prądu w kolektorze Ic.
    I właśnie te duże zmiany prądu kolektora wytwarzają interesujące nas napięcie wyjściowe.
    W tym celu prąd kolektora należy przepuścić przez rezystancje obciążenia. I właśnie na tej rezystancji powstaje na skutek dużych zmian prądu kolektora wzmocnione napięcie wyjściowe.

Jak widać sam tranzystor niczego nie wzmacnia, on tylko steruje przepływem dużego prąd miedzy kolektorem a emiterem. (Tranzystor to taki elektroniczny zawór sterowany prądem bazy, czym większy prąd bazy tym większy prąd kolektora.
    Istotnym parametrem tranzystora jest wzmocnienie prądowe, czyli stosunek
    prądu kolektora Ic do prądu bazy Ib. Ten współczynnik wzmocnienia prądowego, oznaczany
    często grecką literą beta β ; lub (Hfe; h21), dla najpopularniejszych współczesnych tranzystorów Hfe wynosi 100...500)
    Wiec jakby źródło zasilania nie byłoby wstanie dostarczyć tego dużego prądu to nic by nie zostało wzmocnione.
  • #3 4227030
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Zjawisko wzmocnienia prądowego lepiej widać jeżeli wymuszamy prąd bazy i mierzymy prąd kolektora przy stałym Uce.

Na schemacie, baza jest zasilana ze źródła prądowego, którego wydajność zmienia się w zakresie 0.1 µA do 200 µA co 0.1µA.
    Pomiary są wykonywane dla różnych napięć Uce (od 0 do 1V co 10mV).

Na wykresie widać, że dla tranzystora BC107B, dla napięć napięć Uce>0.25V prąd kolektora zależy praktycznie tylko od prądu bazy.

Oczywiście jest to układ eksperymentalny, w rzeczywistości, w kolektorze tranzystora w układzie OE włącza się rezystor, który zamienia zmiany pradu Ic na zmiany napięcia. Rezystor jest tak dobrany, by dla maksymalnego prądu w Ic napięcie Uce było większe niż 0.25V

Uce=Ucc-Icmax*Rc>0.25V

Ucc napięcie zasilające kolektor
    Załączniki:
    • Jak działa wzmocnienie w tranzystorze NPN ze wspólnym emiterem? BC107B_Ic_od_Ib_i_Uce.gif (19.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak działa wzmocnienie w tranzystorze NPN ze wspólnym emiterem? testowanie_tranzystora.gif (2.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA