logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasada działania wzmacniacza tranzystorowego – pytania o bazę, emiter i kolektor

komornik12 20 Lut 2007 13:35 6598 11
REKLAMA
  • #1 3594726
    komornik12
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Cześć

Czytałem artykuły o tranzystorach w "Elektronice dla wszystkich". W nr 4/98 było opisane jak działa wzmacniacz, ale nie do końca ta rozumiem.

1. Dlaczego cały sygnał z bazy nie dociera do emitera tylko do kolektora, ale wiemy że ładunek dodatni przyciągany jest do minusa, a nie do plusa??

2. Dlaczego miedzy emiterem i kolektorem jest przejście tylko wtedy, kiedy zasilana będzie baza w kierunku przewodzenia??

3. Dlaczego nie ma zwarcia między emiterem i kolektorem skoro jest tam przejście (baza jest zasilana)??

4. Dlaczego emiter i kolektor tranzystora można użyć jako diody zenera??

5. Dlaczego złącze baza-emiter jak jest podłączone w kierunku zaporowym działa jak dioda zenera??

Z góry dzięki za odpowiedzi

Ps. Pytanie 1, 2 i 3 dotyczą rysunku w załączniku
    Załączniki:
    • Zasada działania wzmacniacza tranzystorowego – pytania o bazę, emiter i kolektor Najprostrzy wzmacniacz OE.JPG (20.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3594778
    komornik12
    Poziom 21  
    Czy przeczytałeś cały post??
    Mam to w komuterze i już KILKA razy przeczytałem, i tego nie rozumiem.
    Chcę, aby ktoś mi to spróbował wytłumaczyć troszkę prościej.
  • Pomocny post
    #4 3594876
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 884
    Prościej już się nie da.
    No ale dobrze
    Zobacz tu może pomoże
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic542837.html#2799678
    Pytania 1 do 3 masz odpowiedz tu na rysunku 10
    Zasada działania wzmacniacza tranzystorowego – pytania o bazę, emiter i kolektor
    Zwróci uwagę ze mały prąd bazy wpływa do emitera.
    Ale ten sam prąd bazy otwiera tą klapkę i umożliwia przepływ prądu od kolektora do emitera.
    I zwrot uwagę ze jak wpuścimy mało prądu bazy to klapka się lekko otworzy i bedzie płyną w mare mały prąd kolektora (czyli nie będzie zwarcia a prąd kolektora będzie beta razy większy niż prąd bazy ).
    Dopiero jak prąd bazy będzie na tyle duży ze klapka otworzy sie do końca
    to popłynie bardzo duży prąd kolektora(tzw. tranzystor nasycony czyli praktycznie stanowi zwarcie)

http://www.edw.com.pl/pdf/k01/26_13.pdf
    Pytanie 4 jest błędne(nie jest to pradwą) a na piąte nie da się łatwo odpowiedzieć tak już jest i koniec
    I co pomogłem coś
  • #5 3594946
    komornik12
    Poziom 21  
    Dzieki za odpowiedzi

Czyli prąd bazy musi być mały, aby tranzystor działał??

Jescze nie wiem dlaczego prąd z bazy płynie do kolektora, a nie do emitera??

Dodano po 6 [minuty]:

Zmontowałem układ jak na moim rysunku. Zacząłem mierzyć napięcia w różnych punktach. Zmierzyłem, że napięcie między bazą a emiteram jest 0,7V (emiter był ujemny względem bazy). Następny pomiar był miedzy kolektorem i emiterem 2,11V (emiter był ujemny względem kolektora). Ale dlaczego między kolektorem a bazą było napiecie (zapomniałem jakie) na bazie "-", a na kolektorze "+"??

Z góry dzieki.

Dodano po 1 [minuty]:

Dlaczego kolektor jest zasilany zaporowo??

Dodano po 54 [sekundy]:

Na czym polega odwrucenie fazy w takim układzie??
  • REKLAMA
  • #6 3595017
    jony
    Specjalista elektronik
    Zobacz na ten rysunek co do dołączyłem w poprzednim poście.
    Prąd bazy wpływa do emitera a nie do kolektora.
    Prąd bazy tylko steruje tym zaworem który otwiera drogę prądu kolektor-emiter i dalej prąd bazy wpływa do emitera.

By tranzystor się otworzył (czyli aby zaczął płynąc prąd od kolektora do emitera) to musi płynąc prąd bazy. Nie płynie prąd bazy tranzystor zatkany, płynie prąd bazy tranzystor otwarty. I teraz mały prąd bazy lekko otwiera tranzystor duży prąd bazy tranzystor otwarty do końca.
    Tranzystor można porównać do zaworu kulowego.
    Jeśli zawór jest zamknięty(nie płynie prąd bazy) nie płynie przez niego woda.
    Jeśli trochę odkręcimy nasz kran( zacznie płynąc prąd bazy) zacnie płynąc woda ( zacznie płynąc prąd od kolektora do emitera) .
    Czym więcej odkręcimy nasz kran( czym większy będzie prąd bazy) tym więcej będzie płynęło wody( tym większy będzie prąd płynący miedzy kolektorem a emiterem)
    Jasne to jest??

A dla czego by miedzy kolektorem a bazą miałoby nie być napięcia??
    Napięcie na bazie jest 0.7V na kolektorze masz 2.11V to miedzy bazą a kolektorem musi być
    Ucb=2.11-0.7V=1.41V
    Kolektor musi być zasilany zaporowo by tranzystor w ogóle mógł działać.
    Odwrócenie faz polega na tym ze, jak rożnie prąd kolektora, to napięcie na rezystorze kolektorowym też rośnie, czyli na kolektorze musi maleć.
    A żeby prąd kolektora wzrósł to musi wzrosnąć prąd bazy a tym samym napięcie.
    Czyli gdy na bazie napięcie rośnie na kolektorze maleje i to nazywamy odwróceniem faz.

Przeczytaj to
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic455854.html#2330446
    i kolejne moje posty
  • #7 3595657
    dwpl
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Zaciekawiło mnie to i w efekcie:

_______ UA __ UB
    BC639 _ 6,3V _ 7,7V
    BC337 _ 6,4V _ 7,9V
    BC546 _ 8,9V _ 9V
    2SC945 _ 7,5V _ 8,1V

Spodziewałem się odwrotnej sytuacji, a tu jak widać UEC jest mniejsze.
    Może to ktoś wyjaśnić?
  • REKLAMA
  • #8 3598854
    jony
    Specjalista elektronik
    No rzeczywiście napięcie Uec powinno być wyższe a nie jest.
    Teoretyczne napięcie Uec powinno być wyższe o spadek napięcia na złączu baza-kolektor czyli o około 0.6V.
    Ta reguła zdaje się być słuszna jedynie dla tranzystorów PNP
    BC556
    Ube=10V a Uce=10.65V przy prądzie równym ok. 5.5mA
    Podobnie dla BD140
    Ube=12.55V a Uce=13.02V I=5.5mA

A dla tranzystorów NPN
    Napięcie Uec jest niższe od Ueb o około 1.5V
    I tak:
    BC337-40
    Ueb=8.2V; Uec=6.7V; I=5.5mA
    BC549B
    Ueb=8.3V; Uec=7.2V; I=5.5mA
    BD139-16
    Ueb=8.5V; Uec=6.7V; I=5.5mA
    I dlaczego dla npn Uec jest niższe od Ueb nie mam pojęcie.
    Ma ktoś jakiś pomysł??
  • #9 3600202
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3600290
    sadamb
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Powiedzcie mi chłopaki jak to symulujecie bo mi niw Spice-ie ,ni w Workbenchu to sie nie symyluje jak Wam. Chodzi mi o Zenetrke na zlaczu b-e. Zapor cigle mi wyskakuje.
    Co do pytania tridio tak na tym sie buduje wzmacniacze w ukladzie oe,ob,oc. Dodajac sprzezenia zwrotne mozesz sobie ksztaltowac wzmocnienie, Rwe, Rwy. Przez sprzezenie zmniejszasz THD (znieksztalcenia nieliniowe).
    Pozdrawiam
  • #11 3602089
    jony
    Specjalista elektronik
    Bo myśmy te wyniki otrzymali nie drogą symulacji komputerowej tylko wykonując pomiary na rzeczywistych tranzystorach włączonych tak ja na schemacie kolegi dwpl.
    Zresztą nie znam żadnej symulanci co by uwzględniał przebicie złącza emiter-baza czy też emiter-kolektor.
    I czy naprawdę nikt nie wie czemu Uec<Ueb dla NPN ?
  • #12 3608000
    sadamb
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Ta roznica wynika chyba od tego czy dojdzie do przebicia Zenera czy lawinowego. W zaleznosci od koncentracji i stopnia domieszki bazy moze byc przebicie Zenera lub lawinowe na zlaczu e-b dla tranzystora NPN. Lawinowe charakteryzuje sie wiekszym progiem napiecia.Przebicie Uce jest skrosne lub lawinowe (przewaznie lawinowe).
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasad działania wzmacniacza tranzystorowego, ze szczególnym uwzględnieniem roli bazy, emitera i kolektora w tranzystorze bipolarnego. Wyjaśniono, że prąd bazy steruje przepływem prądu między kolektorem a emiterem, działając jak zawór – mały prąd bazy powoduje częściowe otwarcie „klapki”, umożliwiając przepływ prądu kolektora, a duży prąd bazy całkowicie ją otwiera, co odpowiada stanowi nasycenia tranzystora. Prąd bazy wpływa do emitera, natomiast prąd kolektora płynie od kolektora do emitera. Przejście między emiterem a kolektorem jest możliwe tylko przy zasilaniu bazy w kierunku przewodzenia, co zapobiega zwarciu. Wzmiankowano, że złącze baza-emiter w kierunku zaporowym może wykazywać zachowanie podobne do diody Zenera, choć szczegółowe wyjaśnienie jest trudne. W dyskusji poruszono także pomiary napięć U_BE i U_CE dla różnych tranzystorów NPN i PNP (m.in. BC639, BC337, BC546, 2SC945, BC556, BD140, BD139), zauważając, że dla tranzystorów NPN napięcie U_CE jest niższe niż U_BE, co jest nietypowe i nie do końca wyjaśnione, a może wynikać z efektów przebicia lawinowego lub Zenera na złączu baza-emiter. Poruszono również temat budowy wzmacniaczy w układach OE, OB, OC oraz wpływu sprzężenia zwrotnego na wzmocnienie i zniekształcenia nieliniowe. Wskazano, że symulacje komputerowe często nie uwzględniają przebicia złącza emiter-baza lub emiter-kolektor, co może powodować rozbieżności z pomiarami rzeczywistymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA