logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przeprogramować radio Chrysler Neon z Kanady na polskie częstotliwości?

obli 05 Wrz 2002 20:37 4998 10
REKLAMA
  • #1 39220
    obli
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam radio w Chrysler Neon i chciałbym odbierać polskie częstotliwości.
    Oryginalnie przestraja się co 0,2 MHz i to nieparzyście. Co prawda AFT czasem sobie radzi i np. ręczne ustawienie 99,5 i przełączenie AM/FM powoduje dostrojenie do 99,4 ale jak by można je przeprogramować...
    W tej chwili nie znam nr modelu, bo muszę je wyciągnąć z auta, ale niech ktoś podpowie czy możliwe jest przeprogramowanie tak by dało się przestrajać co 0.05MHz.
    Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 39224
    MarioB
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Sprawdź instalację antenową. Kiedyś też miałem radio przywiezione z Kanady ( FORD ), jeśli chodzi o pokazywanie częstotliwości to pokazywało podobnie jak opisujesz, ale zestrajało programy bardzo ładnie i odbiór był czyściutki.
  • #3 39230
    obli
    Poziom 11  
    Zgadza się odbiór jest czysty. Daje się słuchać, ale auto tuning nie wyszuka 99,4 bo takiej nie dla niego ma. Chodzi o możliwość przeprogramowania procesora.
  • REKLAMA
  • #4 39239
    zhu
    Poziom 22  
    Ocena: 105
    kiedyś miąem kenwooda z usa i miał na spodzie przełącznik usa-europa , w innych radiach z usa było miejsce na przełącznik , wystarczyło zainstalować parę elementów do płyty ;
    sprawdż może w twoim radiu też tak jest .
  • REKLAMA
  • #5 39466
    obli
    Poziom 11  
    Już to sprawdziłem zaraz po kupieniu auta. Nie ma nic co by mozna wlutować, przełączyć. Wywale je jeszcze raz i podam jaki tam siedzi procek może radia Chryslera na Europę są takie same tylko w procku siedzi inny soft?
  • #6 39502
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    czasami może to być inny procek ale często jest to kwestia przełączenia na inną opcię ,przełąncza się to diodą przy procku lub ewentualnie zmiana napięcia na którejś nodze procesora ale aby powiedzieć która to noga trzeba najpierw wiedziec jaki to dokładnie procesor i jaki program jest w tym procku
  • #7 41240
    obli
    Poziom 11  
    Witam. Dzięki za odpowiedzi. Trochę mnie nie było w domu i dopiero dzisiaj wygrzebałem radio z auta.
    Na procku są takie napisy SC417833CP i dalej 4652354FA ACUSTAR93 1D25AHL SL9415 - to wszystko jest nadrukowane na procesorze.
    Modelu radia nie ma. Jest Part No. P5269407. Radio jest z odtwarzaczem kasetowym, ręczne strojenie za pomocą pokrętła, wyszukiwanie automatyczne przyciskami up, down.
    Tyle informacji mam. Jeśli ktoś może mi pomóc w przeprogramowaniu radia na zakresy europejskie to bardzo proszę.
    Pozdrawiam.
  • #8 56782
    pelcbog
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Dostałem z USA z takim samym problemem ,ale był to JVC .Na forum podpowiedziano mi bym (ale chodziło o procesor SONY) przy procesorze podłączyć diody między 26 nóżka a27,28,29,30 .W moim wystarczyło tylko 1 dioda gdy podłączyłem wszystkie zgłupiał panel.
    Po dobraniu 1 wszystko zadziałało jak trzeba .Musisz tylko trochę poeksperymentować
  • REKLAMA
  • #9 56801
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    W Fordzie przełączenie konfiguracji robiło się poprzez zmianę rezystorów. Musiałbym mieć zdjęcie płyty od strony druku (elementy SMD), może coś bym zrobił. Jak na razie machnąłem kilka radyjek z USA na EU i śmigają bez problemu (Ford, Clarion, Kenwoody itp.).
  • #10 58272
    obli
    Poziom 11  
    Dzieki za zainteresowanie. Sorki za nie czytanie poczty. Trochę mnie nie było. Sprawy mają się tak. Radyjko jest zaprogramowane na częstotliwości nieparzyste i działa. Póki co przemieszczam sie po małym rejonie i nie musze szukać nowych stacji. Ale wywalę je przy chwili czasu i zrobię zdjęcia i wtedy poproszę o pomoc gdzie co i jak przeciąć, przylutować...
    Pozdrawiam.
  • #11 63885
    BJSusel
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Heh, mam ten sam problem... ach ta canada - neon z fabrycznym radiem - dowiedzialem sie tylko od kumpla ze producentem radia jest AcDelco.
    A tak na marginesie jakby ktos potrzebowal zawor EGR do neona 2.0 to sprzedam nowke za pol ceny.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem przeprogramowania radia Chrysler Neon z rynku kanadyjskiego na europejskie częstotliwości radiowe, umożliwiające strojenie co 0,05 MHz zamiast oryginalnych nieparzystych odstępów 0,2 MHz. Radio posiada procesor oznaczony jako SC417833CP z nadrukiem ACUSTAR93 oraz numerem części P5269407, brak jest modelu radia. Użytkownik potwierdził brak fizycznych przełączników lub miejsc do wlutowania elementów zmieniających zakres strojenia. Wskazano, że w podobnych urządzeniach (np. Kenwood z USA) stosowano przełączniki lub modyfikacje hardware, takie jak podłączenie diod między nóżkami procesora lub zmiana rezystorów, co pozwalało na przełączenie zakresu częstotliwości. Konieczne jest jednak dokładne poznanie typu procesora i oprogramowania, aby wskazać konkretne nóżki do modyfikacji. Przykłady z innych marek (JVC, Ford, Clarion, Kenwood) sugerują, że zmiana konfiguracji może wymagać eksperymentów z elementami SMD na płycie. W przypadku Chryslera Neon z Kanady brak jest gotowego rozwiązania, ale możliwe jest, że europejskie wersje radia różnią się oprogramowaniem procesora. Dyskusja podkreśla potrzebę zdjęć płyty i dalszej analizy hardware w celu znalezienia punktów modyfikacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA