logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mesa Dual Rectifier – prowadzenie masy przy zasilaniu lamp, technika gwiazdy czy lokalna?

komar_23 29 Sie 2007 12:54 1834 4
REKLAMA
  • #1 4228030
    komar_23
    Poziom 10  
    Czesc.
    Mam pytanie odnosnie zasilania mesy DR, a w sumie to problem prawidlowego podlaczenia masy. Otoz w dotychczasowych moich wzmacniaczach prowadzilem mase technika gwiazdy. Te sama technike zastosowalem przy mesie, jako ze ta technika nigdy mnie nie zawiodla. Ale tu pojawil sie pewien problem.
    W mesie sa trzy lampy (ostatnia w preampie [1], w petli efektow [2] oraz inwentera w powerampie [3]), ktore sa zasilane tym samym napieciem anodowym (422V na schematach ze strony tom'a). U mnie te trzy lampy maja swoje oddzielnne masy lokalne. No i teraz mam problem, bo w zasilaczu jest jeden kondensator filtrujacy anodowe (wlasnie te 422V), a mam trzy masy lokalne i nie wiem gdzie podlaczyc minus tego kondensatora?
    Zastanawiam sie nad rozwiazaniem takim, ze zostawiam na plytce zasilania kondensatory filtrujace zasilanie anodowe dla 4x6L6 (dajace 460V), nastepnie kondensator filtrujacy napiecie siatek2 dla 4x6L6 (dajace 454V), a na koncu kondensator filtrujacy napiecia anodowe wlasnie dla tych wyzej wspomnianych lamp, i wlasnie w tym miejscu (przy ujemnej nodze tego kondensatora) umieszczam mase centralna, z ktora lacze wszystkie masy lokalne lamp ECC83.
    Oczywiscie pozostale dwa kondensatory filtrujace umieszcze na plytce preampa, a ich ujemny biegun podlacze do odpowiednich mas lokalnych (czyli do masy lokalnej pierwszej i drugiej lampy preampa). Mase lokalna powerampa (4x6L6) polacze w okolicy ujemnej nogi kondensatora filtrujacego napiecie anodowe dla tych 4x6L6 (czyli dajacego napiecie 460V). Czy te rozwiazanie bedzie ok?

PS. Czy w ogole ktos robil DR technika gwiazdy?

Pozdrawiam Daniel
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4228936
    zibisound
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Witam. Stosuję w swoich wzmakach lampowych system masy, który działa dobrze. Polega to na tym, że środkowe kołki podstawek preampa są połaczone drutem ok. 1,5 mm średnicy i przy pierwszej lampie jest punkt
    uziemienia do chassis. Jest to JEDYNY punkt masy!!! Do tego drutu podłaczamy wszystkie elementy RC i masy elektrolitów filtrujących preampa,
    oczywiście, po kolei od pierwszej lampy. Masa mocy jest na oddzielnej
    łączówce, moze to być kawałek laminatu. Do tej masy podłączamy wszystkie
    punkty zasilacza głównego i końcówki mocy. Masę główną łączymy przewodem ok 1,5 mm kw. z masą ostatniej lampy preampa. Pozdrawiam-
    Zygmunt.
  • REKLAMA
  • #3 4229246
    komar_23
    Poziom 10  
    Zibisound czy moglbys nieco dokladniej opisac swoja technike bo nie do konca rozumiem. Zrozumialem tylko jak prowadzisz mase w preampie, typowa szyna masy, polaczona na poczatku preampa z chassis. Zakladam ze do niej takze laczysz gniazdo wejsciowe. Ale dalej to juz nie rozumiem. Mozesz rozwinac temat bo, co prawda aktualnie interesuje mnie polaczenie w gwiazde (jak napisalem na poczatku), ale powoli zamierzam sie przerzucic wlasnie na szyne, jako ze latwiej zaprojektowac PCB ta technika.

Pozdrawiam Daniel
  • REKLAMA
  • #4 4229435
    zibisound
    Poziom 23  
    Witam. Ja opisałem sposób prowadzenia masy do montażu tradycyjnego.
    Płytka PCB z reguły ma masę dookoła i do nej biegną ścieżki masy od
    poszczególnych lamp.Chodzi o to,zeby masa od wejścia biegła sposobem
    "szynowym" i żeby nie było krzyzowania się tych mas. Najważniejsza sprawa
    to jest rozdzielenie masy preampa i masy mocy. Ponieważ masz zamiar
    zrobić płytkę drukowaną to w tym przypadku wejście preampa uziemniasz do
    chassis, może to być w okolicy gniazda wejściowego, a wyjście masy z płytki,
    łączysz do masy mocy w sposób, jaki opisałem poprzednio. Chodzi genera-
    lnie o to, zeby potencjał masy we wzmaku biegł od wejścia do wyjścia
    wzmaka. Wtedy wzmak będzie pracował stabilnie. Pożądane jest też zablo-
    kowanie elektrolitów w kanale przesterowanym , kondensatorem ok 0,1 mkf
    które blokują przenikanie sygnału przesterowanego przez zasilanie.
    Mam nadzieję, że teraz wszystko jest jasne. Pozdrawiam-Zygmunt.

Moderowany przez _PREDATOR_:

Porządnego Polaka uprasza się o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane.
    Proszę w swoich wypowiedziach używać polskich znaków diakrytycznych - ą, ę, ś, ł itd.
    Wpis dotyczy wszystkich piszących w temacie!

• #5 4231380
    jethrotull
    Specjalista - konstrukcje gitarowe
    komar_23 napisał:
    W mesie sa trzy lampy (ostatnia w preampie [1], w petli efektow [2] oraz inwentera w powerampie [3]), ktore sa zasilane tym samym napieciem anodowym (422V na schematach ze strony tom'a). U mnie te trzy lampy maja swoje oddzielnne masy lokalne. No i teraz mam problem, bo w zasilaczu jest jeden kondensator filtrujacy anodowe (wlasnie te 422V), a mam trzy masy lokalne i nie wiem gdzie podlaczyc minus tego kondensatora?

Proponuję rozwiązanie maksymalistyczne, które z powodzeniem stosuje u siebie od zawsze, mianowicie oddzielny kondensator filtrujący zasilanie dla każdego stopnia wzmacniającego napięcie.
REKLAMA