logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Giesberts Elektor 1995, prowadzenie masy w Quasi dual mono

El_liero 23 Mar 2008 14:29 2493 4
REKLAMA
  • #1 4944563
    El_liero
    Poziom 24  
    Ocena: 47
    Mam problem z prawidłowym poprowadzeniem masy w swoim projekcie opartym na 2 końcówkach Giesberts'a na Hexfetach w Quasi dual mono.

Czy dobrze połączyłem masy dwóch końcówek?

Giesberts Elektor 1995, prowadzenie masy w Quasi dual mono
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4944885
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Masa idzie z odczepu trafa i jest wspólna dla obu kanałów - za mostkami i kondensatorami łączysz obie masy ze sobą.
  • REKLAMA
  • #3 4945085
    El_liero
    Poziom 24  
    Ocena: 47
    jeżeli dorbze cię zrozumiałem, to tak jak na rysunku mam narysowane.
    2 zasilacze i za kondami połączone masy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4945095
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Dokładnie tak. Ewentualnie możesz zostawić dwie masy osobno i puścić dwa kanały z separowanych "zasilaczy". Jest jednak ryzyko, że gdzies po drodze zrobi Ci się pętla (na ścieżce sygnałowej) i zacznie brumieć.
  • #5 5152892
    Babka
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam.
    Mam ten wzmacniacz działający już ładne parę lat, a co do tematu to połączenie mas zasilaczy raczej nie jest wskazane, robi się pętla masy nie potrzebnie między obydwiema koncówkami. Najlepiej jak mase połączą tylko wejścia liniowe do końcówki. Każda końcówka ma swoją "drogę" zasilającą więc nie będzie problemu. Ja tak mam zrobione i nie mam problemu z jakim kolwiek przydzwiękiem czy wzbudzaniem się wzmacniacza. Jak będziesz miał pytania to zapraszam.
    Pozdrawiam
REKLAMA