logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ISDN, dzwoanią wszystkie telefony a powinien jeden.

margus 29 Sie 2007 13:45 2706 26
REKLAMA
  • #1 4228248
    margus
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Od niedawna mam ISDN z TPsa ( 1 numer cyfrowy i 2 analogowe). Ustawiłem linie analogowe: 1 linia a1/b1 dla numeru 123456 2:linia a2/b2 654321, ustawiłem to za pomocą komend *11* i *21* . Problem polega na tym iż kiedy są wszystkie aparaty połączone ( 2 analogi i cyfrowy ) i jest wybierany któryś z tych 3 numerów np. 123456 mi to dzwonią wszystkie a nie osobno numer na który jest dzwonione.
  • REKLAMA
  • #2 4228886
    MacKR
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    A sprawdzałes czy działa jak przypiszesz te numery z inną liczbą cyfr, tzn z zerem i kierunkowym(10cyfr), z kierunkowym(9 cyfr) lub sam numer(7cyfr).
  • #3 4228898
    margus
    Poziom 10  
    tak, sprawdzałem i nie ma różnicy. Może to leży po stronie TPsa???
  • REKLAMA
  • #4 4229152
    ati
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Witam
    Ustaw jeszcze poprawnie parametry odnośnie dwonienia portów.
  • #5 4229219
    pol_s
    Poziom 25  
    Ocena: 34
    A sprawdzałeś jakie wpisy masz pod *12,*13,*22,*23. Może zresetuj NT i zaprogramuj od nowa.
    Odnośnie dzwonienia to jeżeli wprowadzone są poprawnie numery to parametr *05 nie ma nic do rzeczy

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4230141
    sq3
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Z góry przepraszam jeśli pytanie jest głupie ale w praktyce serwisowej jest to notoryczny przypadek.Masz to NT włączone do prądu?A programuje się 9 cyfr bez zera.I programujesz z jednego portu np.pierwszego obydwa wyjścia na zasadzie jak już pisałeś *11*xxxxxxxxx# i *21*xxxxxxxxx#.Przedtem trzeba oczywiście wejść w tryb programowania.
  • #7 4231561
    margus
    Poziom 10  
    Programowałem wszystko na włączonym NT do prądu. I programowałem telefonem analogowym z portu a1/b1
  • #8 4231978
    pol_s
    Poziom 25  
    A czytałeś mój post. Zresetuj i zaprogramuj.
  • #9 4232098
    margus
    Poziom 10  
    zrobiłem tak i to nić nie dało
  • REKLAMA
  • #10 4232433
    pol_s
    Poziom 25  
    Opisane przez Ciebie perturbacje są jakieś nietypowe. Wydaje się, że programujesz poprawnie i powinno działać. Napisz jeszcze jaką NT posiadasz (Aethra, Telefonika). Spróbuj sprawdzić kodem *11# , *21# czy poprawnie jest wprowadzony numer. Oczywiście po wejściu w tryb programowania #*##*#. Jeżeli "panienka" czyta po *11# i *21# poprawne numery to pozostaje chyba podmianka NT (*12# *13# *22# *23# powinno być puste-wolne).

Pozdrawiam
  • #11 4232516
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    I należy jeszcze zadać pytanie czy wszystkie na raz dzwonią czy może zawsze dzwoni ten telefon ISDN-owy plus jeden z analogów.
    Jeśli tak jest to należy jeszcze przypisać właściwy numer MSN od którego ma dzwonić ten właśnie telefon.
  • #12 4234752
    margus
    Poziom 10  
    Co do sprzętu to jest to Aethra. Jeśli chodzi o dzwonienie do jeśli dzwonie na numer gdzie mam telefon cyfrowy to dzwoni tylko on, zaś jeśli dzwonie na któryś z numerów gdzie mam podłączony numer analogowy to dzwonią wszystkie trzy ( jeden cyfrowy, i dwa analogowe ). Wczoraj dzwoniłem do TPsa i serwis przeprowadził mnie telefonicznie krok po kroku co mam robić, i tak naprawdę nic to nie zmieniło dlatego niebawem wymienią mi urządzenie.
  • #13 4236167
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    przypisz 3 numer do jakiegoś portu i będzie po bulu-a tak sie dzieje jesli nie przypiszesz 3 msn...
  • #14 4236881
    Jack14
    Poziom 38  
    "PICIA" możesz rozwinąć ten wątek bo nie bardzo rozumiem po co trzeci numer ma być gdzieś przypisany (NT Aethra).
    Wystarczy że do jednego portu a/b wpiszę MSN i do drugiego a/b nawet nie istniejący i co dzwonić będą oba (nie miałem nigdy takiego przypadku)

Jeśli prawidłowo przeprowadziłeś programowanie (obawiam się że jednak nie) "portów" analogowych w NT a nadal dzwonią wszystkie to możliwe, że zakończenie sieciowe jest uszkodzone i powinno być wymienione.

ps

Jakim prawem dzwoni telefon ISDN od 3 różnych numerów z wpisanym tylko jednym? (to tak tylko do myślenia).
    Podejrzewam (może się mylę) że przypisałeś po dwa numery MSN do portów analogowych i dlatego dzwonią oba razem plus wszystkie "wklepałeś w telefonie ISDN.
    Dlatego dzwoni tylko telefon ISDN od swojego np. 3MSN a pozostałe dwa MSN dzwonią na wszystkich.
    Jak zaznaczałem mogę się mylić a to jest jedyne racjonalne wytłumaczenie dlaczego telefon ISDN dzwoni zawsze.

Pozdrawiam
  • #15 4236934
    sq3
    Poziom 17  
    Skoro napisał,że jak dzwoni na numer gdzie ma tel.ISDN i dzwoni tylko on,to by znaczyło,że porty analogowe tego numeru nie mają przypisanego i nie dzwonią.Natomiast,że tel ISDN dzwoni również dla wszystkich pozostalych świadczy,że nie jest on "nauczony"swojego MSN-a.Może odłącz ten aparat i skup się najpierw na analogach.Nie napisałeś jeszcze,czy pani w NT potwierdza poprawnie Twoje ustawienia.
  • #16 4236958
    Jack14
    Poziom 38  
    "sq3" masz rację (starość nie radość):cry:
    Czyli z mojej przedstawionej opcji pozostaje nadal wpisanie po 2 te same numery MSN-y do każdego portu analogowego (nie wpisanie żadnego do telefonu ISDN powoduje dzwonienie od każdego).

ps

Ciekawe czy został faktycznie przeprowadzony reset NT przed wprowadzaniem nowych "danych"

Pozdro
  • #17 4237159
    margus
    Poziom 10  
    Co do resetu był wykonany poprawnie (potwierdzone przez "panią"), linie też ustawione są ok (był dziś instalator z TPsa). Okazało się że telefon cyfrowy jest popsuty i muszę go wymienić. Bardzo dziękuje za pomoc
  • #18 4237203
    Jack14
    Poziom 38  
    Nie czuję się usatysfakcjonowany ale jeśli tak to tak.

ps

ciekawy jestem dlaczego i jak "zepsuty" telefon ISDN mógł powodował takie a nie inne działanie portów a/b w NT?

Ale co tam nie dyskutuję.
  • #19 4237211
    margus
    Poziom 10  
    tak powiedział monter, podobno muszę coś jeszcze w funkcji telefonu ustawić
  • #20 4237265
    sq3
    Poziom 17  
    Telefon ISDN popsuty,to taki co NIE działa,hi.A wprogramować musisz MSN-a takiego jak potrzebujesz aby na nim był.I jeszcze programujesz koniecznie 9 cyfr,bez zera.Inaczej mogą wyjść głupoty.
  • #21 4237325
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 4237374
    Jack14
    Poziom 38  
    Ale temat się rozkręcił.
    "R-MIK" wystarczy mieć łącze ISDN w konfiguracji PMP podłączyć się np.: modemem (ja miałem TELESA PCIMCIA) z podglądem stanu kanału D i wszystko.
    Włączenie monitora kanału D przychodzi wywołanie patrzę "jakiego numeru ,czego szuka" ile cyfr przychodzi i tyle.
    Zgodnie z wytycznymi TP od grudnia zeszłego roku standard 7 cyfr plus
    2-wie określające kierunek (bez zera).

Pozdrawiam
  • #23 4238263
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 4246542
    Jack14
    Poziom 38  
    Jakie to wytyczne (standardowe) w TP o tym "mówią" (#31)?
    Ja nic o tym nie słyszałem.
    Słyszałem natomiast, że taka usługa może być uruchomiona jeśli centrala nadrzędna ją udostępnia (to samo dot. prezentacji CLIP na PSTN).

ps

zresztą nie o tym była mowa w poście

Pozdrawiam.
  • #25 4246821
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 4246858
    Jack14
    Poziom 38  
    O tak blisko to ja nie jestem i nie byłem.

ps

rozmowa przechodzi w prywatną, a jak wiadomo (zgodnie z regulaminem) jest nie dozwolona.

Nara
  • #27 4247350
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada łącze ISDN od TP z jednym numerem cyfrowym i dwoma analogowymi, które przypisał do portów a1/b1 i a2/b2 za pomocą komend programowania (*11*, *21*). Problem polega na tym, że przy dzwonieniu na jeden z numerów analogowych dzwonią wszystkie podłączone telefony (dwa analogowe i jeden cyfrowy), zamiast tylko ten przypisany do danego numeru. Dyskusja sugeruje konieczność prawidłowego przypisania numerów MSN do poszczególnych portów analogowych oraz cyfrowych, programowania 9-cyfrowych numerów bez zera, resetu i ponownego programowania urządzenia NT (Network Termination). Wskazano, że brak właściwego przypisania MSN powoduje dzwonienie wszystkich aparatów jednocześnie. Użytkownik potwierdził, że sprzęt to Aethra, a po konsultacji z serwisem TP i instalatorem okazało się, że telefon ISDN jest uszkodzony i wymaga wymiany. Wskazano również, że uszkodzony telefon ISDN może powodować nieprawidłowe działanie portów analogowych. Poruszono kwestie standardów numeracji i programowania w sieci TP, w tym długości numerów i obsługi funkcji takich jak #31. Dyskusja zawierała także uwagi o standardzie CLIP w TP (FSK vs DTMF) oraz o konieczności stosowania właściwych procedur programowania NT i MSN.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA