logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch WFL 1607 – brak obrotów bębna po zalaniu, silnik nie startuje, test OK

lopp 29 Sie 2007 23:56 6175 9
REKLAMA
  • #1 4230660
    lopp
    Poziom 20  
    Ocena: 138
    Pralka na skutek zalania robiła zwarcie na wyłączniku modułu. Oczyściłem obudowę styków, nie wywalała bezpiecznika ale na kożdym programie załączała się od razu pompa (bez etapu "gotowa do pracy". Wyjąłem moduł raz jeszcze, przemyłem spirytusem, podałem napięcie tylko na wyłącznik - bez podłączenia pozostałych przewdów- zamontowałem. Test wykazuje poprawną pracę wszystkich elementów prócz silnika. Na programie testowym silnika chodzi jedynie pompa. Po odłączeniu zasilania pompy nie słychać nawet pracy przekaźników a jedynie migają dwie diody -górna i dolna . Przycisk START nie rozłącza testu silnika. Na programach piorących nabiera wodę i nic się nie dzieje - nie grzeje, brak ruchów rewersyjnych(na teście grzałka chodzi ok.) Pytanie - co padło -moduł czy szczotki?
  • REKLAMA
  • #2 4230979
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1608
    Sprawdż szczotki i silnik na krótko.Czy silnik dostaje napięcie?
  • #3 4239593
    lopp
    Poziom 20  
    Szczotki ok, silnik na krótko też dobrze, prądniczka daje napięcie. Za to z płyty nie wychodzi zasilanie na silnik - nie ma napięcia już na ścieżkach wychodzących na złącze silnikowe :(
  • REKLAMA
  • #4 4239605
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1710
    Uszkodzony triak podajacy napiecie na silnik.
  • #5 4239678
    lopp
    Poziom 20  
    wymienię to sam? nie mam doświadczenia w elektronice :(
  • REKLAMA
  • #7 4241138
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Sprawdź obwód grzałki czy nie ma przerwy OK?.pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 4241143
    lopp
    Poziom 20  
    z postu Axxx zrozumiałem, że do wymiany triak podający napięcie na silnik (BTB16) a co ma do tego triak pompy???
  • #9 4242380
    Mirek321
    Poziom 23  
    Ocena: 274
    po zalaniu mogła uszkodzić triaka pompy co dalej będzie powodem pracy pompy spustowej ale może nastąpić wypalenie wyłącznik i też może być taki objaw
  • #10 4262182
    lopp
    Poziom 20  
    no i wymiana triaka silnika nie pomogła - dalej nie będę "grzebał" - zamówiłem nowy sterownik :(

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Bosch WFL 1607 po zalaniu spowodowała zwarcie na wyłączniku modułu sterującego. Po oczyszczeniu styków i przemyciu modułu spirytusem, test wykazał poprawną pracę wszystkich elementów oprócz silnika, który nie otrzymuje napięcia z płyty sterującej. Silnik i szczotki są sprawne, a prądniczka generuje napięcie. Problemem okazał się uszkodzony triak (BTB16) odpowiedzialny za podawanie napięcia na silnik. Wymiana triaka nie rozwiązała problemu, co skłoniło do zamówienia nowego modułu sterującego. Dodatkowo wskazano możliwość uszkodzenia triaka pompy oraz potencjalne uszkodzenia wyłącznika po zalaniu, które mogą powodować nieprawidłową pracę pompy spustowej i brak ruchów rewersyjnych silnika. Grzałka działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA