logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS 21PT2265 - brak obrazu, napis VERROUILLE, brak dźwięku, płyta L9.2E

amper_jas 30 Sie 2007 17:51 3597 10
REKLAMA
  • #1 4232854
    amper_jas
    Poziom 10  
    Witam. Mam kłopot z naprawą telewizora jak w temacie. Ma on płytę L9.2E. Po włączeniu do pracy nie ma obrazu tylko wyświetla się napis VERROUILLE przez około 5 sekun i tv się wyłącza. Po włączeniu nie można sterować za pomocą przycisków na tv. Natomiast gdy w trakcie wyświetlania napisu załącze np program 1 z pilota to wyświetla się obraz ale bez dzwięku. I w tym przypadku tv się nie wyłącza, jest sterowanie z pilota, przyciski na tv nie działają. Jeśli ktoś spotkał sie z podobnym problemem i mógł by mnie nakierować gdzie rozpocząć poszukiwanie uszkodzenia to będe wdzięczny.
    z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4233113
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    To nie usterka, tylko blokada, jak w linku wyżej. Było na Elektrodzie - "Szukaj" się kłania - dla chassis MD1.2, może MG2.1. Żółtym przyciskiem (w trakcie wyświetlania napisu) trzeba było wywołać menu pozwalające tą blokadę wyłączyć. Powinna być analogia - ta sama firma. Może tylko inny przycisk, poszukaj.

Dodano po 6 [minuty]:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic816535.html
  • REKLAMA
  • #4 4235974
    amper_jas
    Poziom 10  
    Poszukałem i zanlazlem trochę informacji na temat komunikatu VERROUILLE ale mimo prób odblokowania według tych opisów dalej tv pozostaje zablokowany. Nie wchodzi do żadnego trybu konfiguracji aby można było coś zmieniać Może w niewłaściwy sposób wciskam ten żółty przycisk na pilocie, nie wiem. Może jeszcze ktoś mi coś podpowie jek jeszcze probować. Dzięki za poprzednie podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #6 4236628
    Mirek Z.
    Mirek Z. napisał:
    Może tylko inny przycisk, poszukaj.
  • #7 4238291
    amper_jas
    Poziom 10  
    Coś dalej nie mogę wyłaczyć tej blokady. Udało mi się wejść w tryb SDM (kombinacja przycisków 062596 MENU) oraz w tryb SAM (kombinacja przycisków 062596 OSD ) ale tam nie daje się nic zmieniać. Szukam dalej tego odpowiedniego przycisku, ale jak na razie bez rezultatów......... teraz sie zrobiło tak z tym tv że gdy włączam włącznikiem sieciowym a następnie np program pierwszy to się uruchomi i nie wyświetla się ten komunikat ale gdy chce zmienić coś za pomocą przycisków na tv to wtedy się wyświetla VERROUILLE
  • Pomocny post
    #8 4238476
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 573
    Jak masz SAM to spisz nastawy, zapodaj nowy wsad do pamięci, wsadź pamięć, włącz, jak działa to ustaw nastawy takie jak były masz zrobione w godzinkę. choć wiadomo że lepiej byłoby nie ruszać ale jak nie pomoże szukanie przycisku to polecam wymienić pamięć od razu na nowa.
  • Pomocny post
    #9 4238600
    Mirek Z.
    Chyba niepotrzebnie bawiłeś się z trybem serwisowym. Taką blokadę się wyłącza normalnie z pilota (oczywiście - pytanie jak?), natomiast jak coś przestawiłeś - może to już nie być możliwe. Pewnie propozycja wymiany wsadu jest najlepsza.
    Punkty zwracam - za pomoc jest słowo "dziękuję", jest również przycisk "Pomógł". Punktami się nie płaci, służą do innych celów. Pozdrawiam.

Dodano po 21 [minuty]:

W tej (chyba) serwisówce:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1072281.html#263467
    jest zawarta instrukcja obsługi (ang) z załączaniem i wyłączaniem blokad włącznie. Nie podejmę się tłumaczenia tych niuansów, wolałbym mieć ten TV u siebie i wtedy próbować. Zobacz, co da jednoczesne wciśnięcie (i ewentualne przytrzymanie) przycisków PR- i PR+ na TV. Gdyby zapytał o kod - wpisz 0711.
    W każdym razie trzeba się dostać do menu Installation, wybrać podmenu Lock i w nim wyłączyć blokadę.
  • #10 4245181
    amper_jas
    Poziom 10  
    Witam ponownie, za wszystkie podpowiedzi bardzo serdecznie DZIĘKUJĘ. Wieczorem dalej będę szukał tego odpowiedniego przycisku na pilocie. W trybie serwisowym nic nie pozmieniałem, bo nie ma takiej możliwości. Spróbuję podmieni ewentualnie wsad pamięci. Znajduje się tam pamięc 24C08. O rezultatach poinformuję..... Pozdrawiam
  • #11 4247411
    amper_jas
    Poziom 10  
    Witam, kupiłem nową pamięć i zamontowałem. TV uruchomił się dostępne jest menu, można wprowadzać nastawy, wyszukuje programy. Ale taki stan trwał tylko przez ok 10 minut, po czym TV blokuje się ponownie, czyli występuje jakaś usterka która wprowadza tv w taki stan:cry: a wię szukam dalej.............

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor PHILIPS 21PT2265 z płytą L9.2E po włączeniu wyświetla komunikat "VERROUILLE" przez około 5 sekund i się wyłącza. W trakcie wyświetlania napisu nie działa sterowanie przyciskami na obudowie, ale po wybraniu programu pilotem pojawia się obraz bez dźwięku, a telewizor nie wyłącza się, jednak przyciski na TV nadal nie reagują. Problem jest interpretowany jako blokada zabezpieczająca, a nie typowa usterka. Zalecane jest wywołanie menu serwisowego lub instalacyjnego za pomocą odpowiedniego przycisku (np. żółtego) na pilocie podczas wyświetlania komunikatu, aby odblokować telewizor. Próby wejścia w tryby serwisowe SDM i SAM nie pozwalają na zmianę ustawień blokady. Wskazano również możliwość wymiany wsadu pamięci (24C08) jako potencjalne rozwiązanie. Po wymianie pamięci telewizor uruchamia się i działa normalnie przez około 10 minut, po czym blokada powraca, co sugeruje istnienie innej usterki powodującej ponowne zablokowanie urządzenia. Dodatkowo podano kombinacje przycisków PR- i PR+ na telewizorze oraz kod 0711 do ewentualnego odblokowania w menu instalacyjnym. Dokumentacja serwisowa i instrukcje z forum Elektroda.pl są wskazywane jako źródła szczegółowych informacji o blokadach i procedurach serwisowych dla podobnych chassis MD1.2 i MG2.1.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA