logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tonsil GD 20/20 8om - do czego najlepiej się nadają?

Beat 31 Sie 2007 16:10 1587 6
REKLAMA
  • #1 4236216
    Beat
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Mam 2 głośniczki Tonsil GD 20/20 8om i chciałbym coś na nich zbudować,
    niestety nie mogę znależć karty katalogowej lub nawet parametrów T-S.

Doradzicie mi do czego się najlepiej nadają.

1. Czy nadają się na 2 drogi (jakie pasmo) ?
    2. Jaka obudowa dla nich najlepsza ? (tuba?)
    3. Ewentualnie sub na 2 GD20/20 albo w osobnych obudowach, jaka obudowa ?
    4. Gdzie znależć parametry GD20/20 ?

Pomóżcie
  • REKLAMA
  • #2 4236339
    wow
    Poziom 27  
    Ocena: 182
    Kolego nie ten dział :)
  • REKLAMA
  • #3 4236593
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    Głośnik na sub się raczej nie nadaje, ma mały wychył, basu za dużo z niego nie ma.

pasmo wg. katalogu to 60-8000 hz, ale z dużym spadkiem, w praktyce wygląda to tak, że można go uciąć na ok. 4000-4500 hz. i pójdzie w dwóch drogach. Obudowa zamknięta.
  • REKLAMA
  • #4 4245189
    Konsul
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    A według mnie jedyne co warto na nim robić to jedna droga. To jest głośnik szerokopasmowy. Nie ma co kombinować bo wysokiej jakości z niego nie będzie. Samodzielnie przetworzy najważniejszą część pasma i przy odrobinie szczęścia będzie można tego słuchać. Wsadź w taką obudowę żeby się front głośnika zmieścił. Objętość nie jest zbyt ważna, gdyż basu raczej z tego nie będzie. Dobrze wytłum i ciesz się wysoką efektywnością bo to jest jego zaleta (chyba jedyna).
  • #5 4246113
    Beat
    Poziom 15  
    Gdzie mógłby znależć dane tego głośnika ?
  • REKLAMA
  • #6 4256145
    Beat
    Poziom 15  
    Do Moderatora
    Jeśli to nie ten dział, jak sugeruje WOW prosze o przeniesienie.

Poszukuje parametrów tego głośnika.
    Nie interesują mnie duże basy ale szczegółowość i równowaga tonalna.
    Charakter zamkniętej mi pasuje, ale czy go nie za bardzo stłumi ?
  • #7 4276064
    Beat
    Poziom 15  
    Myślałem o budowaniu na nim tuby czy to dobry pomysł.
    Proste kolumny mam już za sobą.
    Czy ktoś mógłby mi podać linka karty katalogowej tego głośnika lub chociarz dane T-S ?

>SzokalML
    Podajesz "...wedłu katalogu..." czy mógłbyś podać linka albo wrzucić mi na maila

mail: beattk(_at_)o2.pl

Podsumowanie tematu

✨ Głośniki Tonsil GD 20/20 8Ω są szerokopasmowe, z pasmem nominalnym około 60-8000 Hz, jednak z dużym spadkiem efektywności na wyższych częstotliwościach. Można je stosować w układach dwudrożnych, przy cięciu pasma około 4000-4500 Hz. Ze względu na niewielki wychył membrany i ograniczone możliwości basowe, nie nadają się do zastosowań subwooferowych. Najlepszą obudową dla tych głośników jest obudowa zamknięta, która nie tłumi znacząco charakterystyki, a objętość nie jest krytyczna. Można również rozważyć zastosowanie ich jako głośników szerokopasmowych w prostych konstrukcjach, gdzie ważna jest efektywność i równowaga tonalna, choć nie należy oczekiwać wysokiej jakości dźwięku. Parametry Thiele-Small (T-S) oraz karta katalogowa są trudne do znalezienia, a użytkownicy proszą o udostępnienie tych danych. Budowa tuby na bazie GD 20/20 jest rozważana, jednak brak jest jednoznacznych rekomendacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA