logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LJ 4000 TN - zacinanie papieru za grzałką, co sprawdzić?

mariuszg 31 Sie 2007 18:28 2147 5
REKLAMA
  • #1 4236743
    mariuszg
    Poziom 12  
    Witam

Kupiłem drukarkę używaną i mam problem z drukowaniem na niej, a mianowicie.

Po włączeniu jej wychodzi czysta kartka (przechodzi normalnie) - wiem testuje, czyści bęben itd.

Jak puszczę wydruk to zaczyna drukować pobiera papier i .... zacina się zaraz za grzałką (tylna klapa). Jak ją otworzę z tyłu to kartka wystaje tak ze 2 cm , wyjmuję więc toner od przodu i tędy wyciągam kartkę.

Wydruk wygląda następująco. Naniesiony prawie na całej kartce (końcówka na bębnie), utrwalony (wygrzany tak ze 2 centymetry od góry), ale to normalne, bo tylko ta część przeszła przez grzałkę), resta naniesiona na papier, ale nie wygrzana (zrozumiałe)..

Co może być przyczyną zacinania kartki, co sprawdzić, od czego zacząć ??

Pozdrawiam
    Mariusz
  • REKLAMA
  • #2 4236794
    pjprezes
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    W drukarkach laserowych są trzy kolejne stopnie przesuwu papieru, rolka pobierająca + separator dalej rolka transferowa i bęben i na końcu wałek dociskowy i folia(wałek) teflonowa. W Twoim przypadku zawodzi ten ostatni stopień albo papier zakleszcza się o jakiś niepotrzebny element. Ja rozebrałbym piec popatrzył na panewki wałka dociskowego i ogólny stan techniczny tego modułu.
  • REKLAMA
  • #3 4237490
    sasza112
    Poziom 11  
    Za utrwalaniem najprawdopodobniej znajduje się (a przynajmniej powinien być) aktuator (ruchomy pionowy element na drodze kartki) czujnika drogi papieru . Jeśli kartka ztrzymuje się ciągle w tym samym miejscu powiedziałbym że czujnik za utrwalaniem jest uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #4 4238345
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    A jak otworzysz tylną klapę podczas drukowania to kartka wychodzi, czy również się zatrzymuje?
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • REKLAMA
  • #5 4239021
    jacekgabler
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    jeśli kartka zatrzymuje się w fuserze to mogę być dwa powody takiego zachowania:
    po pierwsze czujnik (jak napisano wcześniej)
    po drugie może być to wypalony smar na grzałce. wtedy folia przestaje się obracać na grzałce i kartka się zatrzymuje.

najlepiej sprawdź te dwie rzeczy.
  • #6 4254887
    mariuszg
    Poziom 12  
    Witam

Problem rowiązałem. Tzn:

Odpowiedzi okazały się pomocne. Drukarka była widocznie konserwowana i ktoś ze złożył.

Oczywiście przyczyna w fuserze.

Pop praej stronie (patrząc od tyłu drukarki - tak jak się wykręca fuser), jast taka chorągiewka (czujnik papieru chyba), nie mogłem jej unieść palcem (zacinaa się o coś), wiec wyjołem, włożyłem spowrotem, popatrzyłem, czy luźno chodzi i jest juz ok. Folia co prawda w satnie opłakanym (drukarka ma przebieg 300 000 stron tak w zaokrągleniu chociaż wygląda jak nowa) :) , ale na razie drukuje.

Dziękuje wszystkim za pomoc. zamkam temat.
REKLAMA