Witam!
Skonstruowałem terminal RS232 do dysków seagate według schematu SalvationData (patrz załącznik SeagateT.jpg).
Terminal rzekomo działa jednakże bardzo często wpisywane przeze mnie znaki są albo dublowane, albo w ogóle wyświetlają się zupełnie niewłaściwe (patrz terminal2.jpg).
Z początku myślałem że to wina złych ustawień HyperTerminala - 9600 8N1
Sterowanie przepływem: brak (oraz patrz załącznik terminal1.jpg), ale mimo różnych kombinacji nie udało mi się sytuacji poprawić.
Próbowałem ponadto przetestować terminal na linuxie i dosie lecz żadnej poprawy nie było widać.
Wymieniłem także klawiaturę na inną - bez rezultatu.
Na terminalu wpisywane były następujące znaki "/1<enter> /2<enter> /3<enter> /T<enter> /T<enter> zxcvbnm,./". Wszystko oczywiście jednokrotnie.
Dysk na którym testuje terminal to stary Seagate Medalist 4321 ST34321A.
Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją lub wie jak temu zaradzić?
Z góry dziękuje za każdą pomoc!
PS.
Słyszałem, że terminal działa również z dyskami Samsunga, Toshiby i Hitachi.
Czy zadziała on zatem z 2,5" dyskami Hitachi/IBM - konkretniej mam na myśli model IC25N020ATDA04?

Skonstruowałem terminal RS232 do dysków seagate według schematu SalvationData (patrz załącznik SeagateT.jpg).
Terminal rzekomo działa jednakże bardzo często wpisywane przeze mnie znaki są albo dublowane, albo w ogóle wyświetlają się zupełnie niewłaściwe (patrz terminal2.jpg).
Z początku myślałem że to wina złych ustawień HyperTerminala - 9600 8N1
Sterowanie przepływem: brak (oraz patrz załącznik terminal1.jpg), ale mimo różnych kombinacji nie udało mi się sytuacji poprawić.
Próbowałem ponadto przetestować terminal na linuxie i dosie lecz żadnej poprawy nie było widać.
Wymieniłem także klawiaturę na inną - bez rezultatu.
Na terminalu wpisywane były następujące znaki "/1<enter> /2<enter> /3<enter> /T<enter> /T<enter> zxcvbnm,./". Wszystko oczywiście jednokrotnie.
Dysk na którym testuje terminal to stary Seagate Medalist 4321 ST34321A.
Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją lub wie jak temu zaradzić?
Z góry dziękuje za każdą pomoc!
PS.
Słyszałem, że terminal działa również z dyskami Samsunga, Toshiby i Hitachi.
Czy zadziała on zatem z 2,5" dyskami Hitachi/IBM - konkretniej mam na myśli model IC25N020ATDA04?
Moderowany przez TONI_2003:Proszę przeczytać...
Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.