logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora WS-442 - Spalone rezystory, czy uszkodzone tranzystory mocy?

Jaras-J 02 Wrz 2007 11:43 1638 5
REKLAMA
  • #1 4242313
    Jaras-J
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Sprawa wygląda tak. Niedawno zdobyłem niesprawną WS-442. Na czym jej "niesprawność" polegała przekonałem się podłączajac ja do gniazdka i włączając. Pierwsze co zobaczyłem to dym i skwarczenie pod obudową. Oczywiście natychmiast ją odłączyłem i otwarłem. Po krótkich oględzinach dało się zauważyć że rezystory R541, R539, R542 i R540 były spalone (To te z nawiniętym drutem oporowym) następnie zauważyłem pęknięty R527 i spalony R529. Oczywiście wiadome jest że muszę wymienić te elementy ale powstaje kilka pytań. Po pierwsze, jaka jest szansa że poszły tranzystory mocy lub/i inne elementy? Oraz jaki mógł być powód spalenia tych elementów, przecież same z siebie chyba nie poszły z dymem. Po ogólnych oględzinach moge stwierdzić tyle ze wszystko wyglada niby na sprawne jeśli o zasilanie, przewody itp chodzi. Jeśli ktoś coś wie to porszę o pomoc :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4242346
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Niestety, z pewnością "poszły" tranzystory mocy, a może i sterujące (do sprawdzenia cały wzmacniacz mocy). Musisz je wylutować i jak masz czym, to sprawdzić. Po wylutowaniu tranzystorów sprawdź poprawność napięć zasilających.
  • REKLAMA
  • #4 4242494
    Jaras-J
    Poziom 12  
    Czyli troche roboty mnie czeka... Praktycznie całą końcówkę mocy mam do sprawdzenia? Tranzystory teoretycznie mam czym sprawdzić a w praktyce to moze być różnie. hmm, sprawdzić napięcia zasilające? A jakie są prawidłowe? Jest gdzieś na elektrodzie?
  • REKLAMA
  • #5 4243088
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Tak, pracy trochę jest. Schemat (z ważnymi napięciami) jest dostępny
    w dziale schematów.
  • #6 4243219
    Jaras-J
    Poziom 12  
    Ok. dzięki. nie kończe jeszcze tematu bo zabieram się za robote i jak jakieś problemy wynikną to będe pisał.
REKLAMA