logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zużycie prądu przez diody LED, a normalne zarówki

Mateush 13 Lis 2003 16:21 15596 13
REKLAMA
  • #1 398640
    Mateush
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam,
    Mam pytanie jaki jest pobór prądu przez diody led ultra jasne jak i normalne bo nie mam pojecia :D i przykąłdowo ile razy taka dioda jest oszczędniejsza od żarówki 12V 5W i 10 W.
    Z góry dziekuje za pomoc w tej kwestii.Mateush
  • REKLAMA
  • #2 398697
    DetoXX
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Dioda LED jest na małe napięcia, prąd też idzie przez nią nie wielki.. z tego można sobie moc walnąć.. miliampery i kilka woltów, to masz mniej jak 1 wat. To w godzinę masz kilkaset "watogodzin" - mniej naj żarówka :)
  • REKLAMA
  • #3 398759
    Mateush
    Poziom 14  
    A nie ma jakiegoś spisu poboru mocy Led`ów ? bo na 12V zakładam do diody rezystor 1-2 kOhm i jest git i chciałem sprawdzić ile jest różnicy miedzy ledami a żarówkami dokładnie, bo mam zamiar zmienić boczne kierunkwskazy w samochodzi na ledy i 3 światło stopu na super jasne i nei wiem ile zyskam wymieniając różne zarówki w samochodzie również i w desce rozdzielczej.
  • #4 398778
    roy_
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Jak mnie pamiec nie myli to "zwykła"dioda ma parametry;
    [P] moc 20mW
    [I] prad około 10mA
    [U] napięcie 2,4 V
  • REKLAMA
  • #5 399579
    hereticon
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    no z tymi pradami to roznie, rozne diody rozne prady.
    Tak najmniejsze prady zaczynaja sie od 1,2mA, im jasniejsza dioda tym wiekszy pobor pradu.
    Aby dokladnie wyznaczyc te wartosci trzeba dorwac charakterystyke pradowo-napieciowa diody led.Niestety rzadko spotykana:(
    Takze pozostaje wyznaczenie pradow metoda warsztatowa:)
  • REKLAMA
  • #6 399649
    hemodializa
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam

Dokładnie jest tak ja pisze przedmówca.

Jednakże producenci podają czasami!!!! podstawowe parametry takiej diody. Ale znając życie to ich nie mamy i już :)

Standardowa dioda fi 5mm pobiera 20 mA prądziku przy 2,2 V i to czerwona zielona mniej i żółta(pomarańczowa) podobnie. Wniosek: Są to wartości średnie i napewno jest coś w dół i coś w górę a więc pozostaje metoda pomiarowa do danego typu diody:)

Co do zamiany żarówek na Ledy i to w samochodzie to pomysł jest do polemizacji. Owszem oszczeądza AKU, ale to mają buć tylko kierukowzkazy, czyli mało używane (w stosunku do mijania),

Umocowanie też to nie fajana sprawa. Dorabianie płytek i kombinowanie z umiejscowieniem (wykluczam metodę pająka, wszystko w samochodzie drży i na pewno po pęka!!!) szczegulnie w Maluchu, boczne na błotnikach.

No ale wszych da się zrobić, tylko trzeba chcieć. Tak czy siak powodzenia i pozdrawiam
    Sebastian
  • #7 401622
    bowojtala
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    w desce rozdzielczej to byś się mógł zmienić na diody ale w bocznych kierunkowskazach !!! - nawet o tym nie myśl. Radzę powtórzyć przepisy o oświetleniu w samochodzie. z poważaniem bowojtala
  • #8 401623
    katoda
    Poziom 20  
    Ocena: 51
    W zasadzie w myśl prawa to niemożna niczego przerabiać w samochodach... homologacje itp.. :(

Co do diodek to jest niezły pomysł choćby ze względu na bezawaryjność takiej lampy (pod warunkiem że nie przesadzi się z prądem przez nie płynącym jak to bywa w tanich stopach...) Diody na pewno są oszczędniejsze! Prąd nie powinien przekroczyć 10-20 mA w zależności od typu diody i zależy on od dobranego rezystora. W kierunkach trzeba jeszcze zwrócić uwagę na to iż częstotliwość migania zależy od poboru prądu (jak się jakaś żarówka przepali to kierunki migają szybciej ) dlatego albo dobieramy odpowiednią ilość diód tak aby ich pobór w sumie był podobny do poboru prądu oryginalnej żarówki lub przerabiamy przerywacz np na elektroniczny. W desce diodki sprawują się świetnie tylko trzeba się namęczyć nad ich rozmieszczeniem żeby nie było jaśniejszych plam. (moja blue deska sprawuje się świetnie od 4 lat :) ) -rada- spiłowałem soczewki w diodach dla równiejszego rozkładu światła- A tak na marginesie to nowoczesne fabryczne lampy są już na ledach!

Powodzenia !
  • #9 402089
    Mateush
    Poziom 14  
    Dziękuje za wszystkie odpowiedzi i rady napewno wykorzystam co do tego piłowania to wiem z rozporoszeniem dobry spoóśb i wypróbowany, a co do kierunków to nei pomyślałem Dzieki.Mateush
  • #10 408332
    -DezerteR-
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    a w jaki sposób dokładnie spiłować te diody żeby osiągnąć pożądany efekt?
  • #11 414604
    Mateush
    Poziom 14  
    Ja spiłowuje czubek diody w tedy światło sie lepiej rozprasza nie jest tak bardzo punktowe :)
  • #12 417802
    [-wojas-]
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    a jerzeli chodzi o wyświetlacze led to najczęściej niewidać nic na nich jak świeci nanie słonce pare razy było na forum wspominane coś o jakichś filtrach co to niby zapobiegają odbijaniu się światła
    czy coś takiego istnieje czy to poprostu szybka o jakimś tam kolorze ktura przepuszcza ten kolor a inne nie ??
  • #13 425292
    hereticon
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    czerwona szybka..... dostaniesz to w kazdym elektroniku, z plastiku(bo ja wiem jak sie to tworzywo nazywa?)
  • #14 425312
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Witam !
    Można kupić diody LED z trzonkiem żarówki BA9s na napięcie 24 V - stosuje się to często do sygnalizacji na maszynach (głównie przemysłowych).
    Taka "zmodyfikowana żarówka" składa się z chyba z 9 diod na płytce o średnicy 7 mm.
    Napewno jest to trochę droższe rozwiązanie niż tradycyjna żarówka ale wiadomo, że żywotność (pod warunkiem zachowania właściwych warunków pracy) jest znacznie większa.
    Ale co do stosowania tego rozwiązania z kierunkowskazami to .... raczej bym nie polecał - musiałbyś też zmienić przerywacz, gdyż częstotliwość jego pracy jest związana z obciążeniem żarówkami. Zobacz, że jak Ci się jedna z żarówek spali to druga zaczyna szybciej migać i masz przez to kontrolę kierunkowskazów. Poza tym chyba w przepisach jest powiedziane jaka moc żarówki musi być aby uzyskać właściwą jasność. Tak samo jest z głównymi światłami STOP.
    Można się ew. bawić ze światłami ale z dodatkowymi - główne pozostaw w spokoju !
    A z drugiej strony to jeśli masz sprawny akumulator i właściwe jego jest ładowanie to ..... chyba nie ma sensu oszczędzać na tym oświetleniu, które raczej jest też dla Twojego bezpieczeństwa !

Pozdrawiam !

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zużycia prądu przez diody LED w porównaniu do tradycyjnych żarówek 12V o mocy 5W i 10W, ze szczególnym uwzględnieniem zastosowań samochodowych, takich jak kierunkowskazy i oświetlenie deski rozdzielczej. Standardowa dioda LED 5mm pobiera około 20 mA przy napięciu około 2,2-2,4 V, co przekłada się na moc około 40-50 mW, znacznie mniejszą niż żarówka 5W czy 10W. Pobór prądu zależy od typu i jasności diody – diody ultra jasne wymagają większego prądu, od około 1,2 mA do 20 mA. W praktyce dobór rezystora (np. 1-2 kΩ przy 12V) pozwala kontrolować prąd i moc diody. Zastosowanie LED w samochodzie wymaga uwzględnienia przepisów homologacyjnych oraz dostosowania przerywacza kierunkowskazów, gdyż zmiana obciążenia wpływa na częstotliwość migania. Montaż diod wymaga odpowiedniego mocowania, aby uniknąć uszkodzeń mechanicznych. W desce rozdzielczej diody LED sprawdzają się dobrze, a dla równomiernego rozproszenia światła stosuje się spiłowanie soczewek diod. Wskazano także na dostępność diod LED z trzonkiem żarówki BA9s na 24V, stosowanych w sygnalizacji przemysłowej, które mają dłuższą żywotność, ale są droższe. W dyskusji poruszono także kwestie filtrów i szyb kolorowych stosowanych w wyświetlaczach LED, które poprawiają widoczność i redukują odbicia światła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA