logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki i zwrotnice do kolumn podłogowych 3-drożnych?

ADAMuS871 02 Wrz 2007 23:09 1791 9
REKLAMA
  • #1 4244669
    ADAMuS871
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam! Od jakiegoś czasu czytam to forum, oglądam wasze konstrukcje i podziwiam wiedze i talenty J. Chce zrobić sobie 2 kolumny podłogowe ( 2 niskotonowce + średnie + wysokie), BR z przodu. Ale mam problem z dobraniem głośników tak by współgrały ze sobą i tu moja prośba do was czy jest jakiś złoty środek? Na miejsce przetworników niskotonowych chciałem stx 22 cm, albo tesle ARN 226/07, ale ile Ohmów nie wiem bo się nie znam na tym. No i co dalej nie wiem .. czytałem ze zwrotnice stx są do dupy.. tu kolejne pytanie jakie kupić? Sam zrobić nie umiem L .. musze kupić tez wzmacniacz ( cena miedzy 200 – 300 zł ) może polecilibyście mi jakiś z allegro? Kolumny grały by w pomieszczeniu 15 m2, czasami inne większe pomieszczenia.. słucham różnej muzyki (pop, techno, klasyczna, r’n’b) dlatego chciałbym aby były uniwersalne. Lubię nisko schodzący bas. Kolumny docelowo będą z 18 mm płyty wiórowej. Chciałbym zmieścić się w 1000 zł. Takie zrobiłbym bez problemu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic413200.html ale psychicznie czułbym się źle ze poszedłem na łatwiznę.. Więc doradźcie jakieś sensowne połączenie.. Dzięki wielkie z góry za jakąkolwiek pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4245316
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Jeżeli nigdy wcześniej nie miałeś nic wspólnego z konstruowaniem kolumn, to moim zdaniem pierwsze 3-drożne zrób lepiej według sprawdzonego schematu (pełno tego w necie). Sam koszt głośników, choćby najtańszych nie jest mały, a do tego można zmarnować całkiem sporo czasu i materiału (i nerwów). A przy takiej konstrukcji "według podręcznika" zobaczysz co, z czym i gdzie, nabierzesz nieco wprawy, a i okazja do pokombinowania będzie niejedna. Zwrotnice STX mają jedną zaletę - są tanie. I na tym ich zalety się kończą (wiem, bo mam). Samo zmontowanie zwrotnicy nie jest trudne (prosta płytka do wytrawienia i troszkę lutowania, chociaż widziałem, że ktoś łączył bezpośrednio przewodami :D), ale może być kosztowne przy dobrych jakościowo elementach. A co do doboru głośników - symulujesz niskotonowca BR w WinISD, otrzymaną charakterystykę sumujesz z charakterystykami średniego i wysokiego, i masz poglądową (czasem bardzo :D) charakterystykę zestawu.
  • REKLAMA
  • #3 4245437
    Jaceksd70
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    jezeli lubisz nisko schodzacy bas to zrob sobie kolumny na tvm. Ja mam monitorki na arn 200-05 i bas schodzi nisko.Za rok mam zamiar zrobic tez 3 drozne kolumny na teslach. Jesli chodzi o stx to nie moge sie wypowiedziec na ich temat bo nigdy ich nie sluchalem.Teraz sprawa wzmacniacza. Za kwote 200 300 zl mozesz kupic sobie jakiegos uzywanego technicsa poszukaj na allegro:D
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4246516
    ADAMuS871
    Poziom 11  
    dzieki za te odpowiedzi czekam na wiecej! niskotonowce to najmniejszy kłopot.. ale nie znam sie na srednio i wysokotonowych no i tych nieszczesnych zwrotnicach.. chciałbym zebyście podali mi jakies konkretne modele, bede wdzięczny :).. mam za sobą dwie konstrukcje (subwoofery). wiec jakies podstawy co do budowania mam.. prosze opdajcie modele jakis głosnikow ktore ładnie ze sobą wspołgrają ( zalezy mi na tym aby np. wyzsze tony nie gorowały nad resztą ) .. z gory dzieki
  • #5 4249893
    ADAMuS871
    Poziom 11  
    eee tam .. was to oo coś prosić :cry:
  • REKLAMA
  • #6 4254372
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 124
    obawiam sie ze troche za malo poczytales. najwazniejsza w kolumnie jest zwrotnica a wlasciwie jej odpowiedni projekt. niemozesz kupic dowolnej gotowej zwrotnicy do glosnikow bo kazdy glosnik wymaga innej zwrotnicy!!
    tak wiec jezeli jestes poczatkujacy to musisz poszukac juz gotowego projektu np takiego jak ten
    Jakie głośniki i zwrotnice do kolumn podłogowych 3-drożnych?
    osobiscie bym sie pokusil o cos odrobine lepszego jakosciowo - np to http://audiomania.info/infopage.php?id=10 nie zebym mial cos do tesli - sam je mam ;)
  • #7 4258879
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    hehe Paweł S. nie uznałbym tej zwrotki za gotowy projekt ;) to poprostu trochę nieudolna przeróbka zwrotki z diyfans dla 8ohm jednego arna 226 w 20 litrowej closed i arxa 150 na środku. W tym przypadku przy zasosowaniu dwóch 226 i arpa zastosowanie rozsunięcia między nimi 50hz jest bez sensu.
  • #8 4258923
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 124
    Arkadyo, to jest zwrotnica pochodzaca z tej stronki ;]
    i jakbys nie zauwazyl to oni tam wszystkie zwrotki maja z "kalkulatora" ale i tak lepsze to niz uniwarsalna zwrotnica z allegro
  • #9 4258949
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    Zgadzam się, wszystkie z kalkulatora pod wykresy na stronie tvm ale w tym przypadku dla dwóch 226 i arpa nawet na kalkulatorze mozna zrobić lepiej :)

Dodano po 52 [sekundy]:

trafić z rozsunieciem 50hz dla zwrotki z kalkulatora to nie lada sztuka :D
  • #10 4259116
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    ADAMuS871 napisał:
    ... Kolumny grały by w pomieszczeniu 15 m2, czasami inne większe pomieszczenia...

I tego się trzymaj. :D
    Do 15m² wystarczy konstrukcja 2-drożna.
    Ja zaproponuje Tobie, takie rozwiązanie:
    sph176 i g20sc (monacor i visaton)
    + NAD 7240PE albo NAD3020 (peirwszy ampli, następny wzmacniacz).
    Zwrota:
    Załączniki:
    • Jakie głośniki i zwrotnice do kolumn podłogowych 3-drożnych? borys2.JPG (164.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Rozmowa dotyczy doboru głośników i zwrotnic do 3-drożnych kolumn podłogowych z bass-refleksem z przodu, przeznaczonych do pomieszczenia około 15 m². Zaleca się rozpoczęcie od sprawdzonych, gotowych projektów kolumn, aby uniknąć strat materiału i czasu. Do niskotonowców proponowane są przetworniki STX 22 cm lub Tesla ARN 226/07, jednak ważne jest dobranie odpowiedniej impedancji i charakterystyki. Zwrotnice STX są tanie, ale niskiej jakości; lepszym rozwiązaniem jest samodzielne wykonanie zwrotnicy według projektu lub zakup dedykowanej, dopasowanej do konkretnych głośników. Wskazane jest korzystanie z kalkulatorów zwrotnic i symulacji w programach typu WinISD, aby uzyskać właściwe charakterystyki częstotliwościowe i fazowe. Dla osób preferujących nisko schodzący bas polecane są konstrukcje na głośnikach TVM lub Tesla. Wzmacniacz w budżecie 200-300 zł można znaleźć używany, np. marki Technics. W przypadku pomieszczeń do 15 m² sugerowana jest konstrukcja 2-drożna z głośnikami SPH176 i G20SC (Monacor i Visaton) oraz wzmacniaczami NAD 7240PE lub NAD 3020. Kluczowe jest odpowiednie zaprojektowanie zwrotnicy, gdyż każdy głośnik wymaga indywidualnego dopasowania, a uniwersalne zwrotnice z Allegro są niewskazane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA