logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bramotel i Siemens AS140 - brak przełączania na rozmowę bramofonową

feltom 03 Wrz 2007 12:08 4426 15
REKLAMA
  • #1 4245644
    feltom
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Od kilku dni jestem posiadaczem Bramnotela i mam problem z jego eksploatacją. Mianowicie mam problem z przełączaniem się z rozmowy telefonicznej na rozmowę bramofonową. Podczas rozmowy słyszę "pukanie" ale nie mogę przełączyć się na rozmowe z bramofonem za pomocą kombinacji "gwiazdka" i "flash". Zauważyłem, że podczas wciskania przycisku "gwiazdka" centrala przechodzi w inny stan (charakterystyczne pukniecie oraz mrugniecie diody) na ok. 3 s. ale do przelaczenia rozmowy nie dochodzi.
    Nie dzialaja również funkcje:
    - wywolanie z bramy potrojne dzownienie
    - podsluch bramofonu

Zaznaczam iz bramotel dziala przy nastepujacym scenariuszu:

1. Nacisiniecie przycisku w kasecie
    2. Telefon dzowni
    3. Odebranie i rozmowa z bramofonem
    4. Otwarcie elektrozamka

Wynika z tego iż centrala nie reaguje na przycisk FLASH. Posiadam następujący aparat telefoniczny SIEMENS A140
    Można w aparacie ustalić czas flash (Timed Break Recall), ale probowalem wszystkich wartości i centrala nadal nie reaguje.

proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4246420
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Jaka centralka telefoniczna?
    Czy przy zastosowaniu innego modelu telefonu podłączonego zamiast Siemensa jest OK?
  • REKLAMA
  • #3 4248545
    feltom
    Poziom 11  
    W mojej instalacji brak typowej centralki telefonicznej. Jedynie posiadam Bramotel CBRA1 FIRMY SILCAN oraz 1 telefon SIEMENS AS140 podłączony do bramotela. Dziś po południu będę sprawdzał czy bramotel działa z PANASONIC KX-TS10PD
  • #4 4250963
    feltom
    Poziom 11  
    No i sprawa wygląda tak że bramotel działa z innym telefonem i reaguje na przycisk FLASH. Problem jest na pewno z telefonem SIEMENS A140. Telefon jest siemensem robionym na hiszpańskiego operatora AUNA. Może jest jakaś różnica w generacji sygnału FLASH. Wadliwe podłączenie w RJ-11 odpada raczej, ponieważ telefon działa sprawnie (podłączony do nóżek 3 i 4). Może jednak ktoś z fachowców pomoże?
  • #5 4251219
    oscar2000
    Poziom 34  
    Ocena: 160
    a wiec tak w siemens a140 ma przez tego operatora na sztywno wpisany prefiks i uaktywniony ARS i kazde nacisniecie klawisza telefon czaka na kolejne cyfry co wybierzesz wiec napewno nie bedzie to dzialac .... wpisz w szukaj z austrii to siedowiesz dlaczego .... i tak samo jest z telefonami panasonic od tego goscia z allegro.... :-) ale zeby sie upewnic na linii uaktwnij sobie przeniesienie dzwoniena np. na kom i zobaczysz czy dziala... *21*numer# kasowanie uslugi #21#
  • #6 4255217
    feltom
    Poziom 11  
    No i sprawdziłem. Przeniesienie na inny nr telefonu działa. Poszperałem też w necie i znalazłem wsad do bazy odblokowujący preselakcje. Znalazłem także instrukcje serwisową telefoniku, w której pisze się, iż istnieje możliwość przeprogramowania telefonu za pomocą podania wartości w odpowiedni adres pamięcie. No ale nie potrafię sobie poradzić z tą funkcją wiec pozostaje mi podmienić wsad...
  • REKLAMA
  • #7 4255721
    pionio
    Poziom 2  
    mam ten sam problem z tym telefonem
    zamontowałem bramotela w sobotę i z telefonu firmy Doro wszystko działa (rozmowa z bramą, otwieranie elektrozaczepu, podsłuch bramy, przełaczanie brama-rozmowa telefoniczna), natomiast z Siemensa A140 nie działa nic co wykorzystuje Flash.
    Mój Siemens został kupiony w Mediamarkt i został przeznaczony na rynek polski.
    Jeśli ktoś może pomóc to byłoby super, bo bramotela kupiłem właśnie ze względu na możliwość korzystania z przenośnego telefonu do obsługi bramofonu a tu ....
  • #8 4255787
    feltom
    Poziom 11  
    No i wnioskuję z ostatniego postu, iż podmiana wsadu EEPROM na polski w bazie telefoniku nic nie da. No to nadal nie wiem co zrobić......
  • #9 4255946
    pionio
    Poziom 2  
    Gadałem przed chwilą z serwisem Slicana i wygląda na to że to problem z czasem flasha. W Bramotelu jest dla flasha zapisany zakres 80-550 ms a z tego co widziałem w instrukcji Siemensa to czasy flasha wynoszą 800, 1600 i 3200 ms więc pewnie bez ingerencji Siemensa w teczasy wiele nie zdziałamy.
    Trochę mnie to złości....
  • REKLAMA
  • #10 4255984
    feltom
    Poziom 11  
    Chyba jednak to nie o czas flash chodzi. Ustawia się go tak: UST BAZY->FUNKCJE SP-> DL FLASH-A (w angielkiej wersji językowej jest to TBR)i wartości są od 80ms-600ms. Ja próbowałem wszystkie i nie działa :-(. A funkcja o której Ty piszesz to ustawienie pauzy :-)
  • #11 4256022
    pionio
    Poziom 2  
    ha,

masz rację.
    wygląda więc na to, że to rzeczywiście nie flash, bo te wartości mieszczą się w tych w których działa bramotel
    Napisałem do Siemensa ciekawe co mi odpiszą... i czy?
  • #12 4282364
    feltom
    Poziom 11  
    I odpowiedzieli koledze fachowcy z serwisu?
  • #13 4282560
    pionio
    Poziom 2  
    odpowiedzieli wczoraj:

Odpowiadając na Pańskie pytanie informuję, iż współpraca z centralką jest uzależniona od ustawienia prawidłowego czasu flash (musi być taki sam jak w centralce).
    W przypadku dodatkowych pytań proszę o bezpośredni kontakt z infolinią pod numerem 0801 140 160

[...]

Ale udało mi sie znaleźć ten czas dla mojego Bramotela
    Ustawiłem 120 ms i flash działa!
  • #14 5428351
    feltom
    Poziom 11  
    W końcu zmobilizowałem się po roku i dokonałem zmiany zawartości EEPROM bazy AS140.
    Ogolny schemat GIGASET I2C:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic155106.html
    Po Hiszpańsku, ale ze zdjeciami A140 i linkami do softu:
    http://www.jvadillo.com/hardware/gigasetA140.html
    Wsad do bazy A140 POLSKA jest na elektrodzie dodany jako link w forum (nie pamietam juz linku)
    Dodam, iż po udanym flash dostaniemy możliwośc ustawienia preselekcji oraz przycisk FLASH działa jak należy.
    Temat można zamknąć.
  • #15 6447521
    jgonka
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,

Rozważam instalacje bramotelu firmy Slican, ale nie mam linii telefonicznej stąd moje ptyania:

1. Czy cały układ bez linii telefonicznej będzie działał?
    2. Czy zamiast linii telefonicznej można wykorzystać bramkę VoIP?

Nie mam dostępu do sprzętu, ale wydaje mi się że obydwie opcje powinny być możliwe.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,
    Jacek.
  • #16 6460023
    macmm
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Układ może działać bez linii telefonicznej, choć może to być problemem dla centrali. W razie potrzeby można zrobić symulację linii za pomocą dwóch rezystorów, Z bramką na pewno nie będzie problemu. Stosowałem PAP2 Linksysa

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku możliwości przełączania rozmowy telefonicznej na rozmowę bramofonową w systemie Bramotel CBRA1 firmy Slican przy użyciu telefonu Siemens AS140. Podczas rozmowy słychać sygnał "pukanie", ale kombinacja klawiszy "gwiazdka" i "flash" nie powoduje przełączenia. Funkcje takie jak potrójne dzwonienie z bramy i podsłuch bramofonu również nie działają. Bramotel poprawnie współpracuje z innymi telefonami, np. Panasonic KX-TS10PD czy Doro, gdzie funkcja FLASH działa prawidłowo. Telefon Siemens AS140, przeznaczony pierwotnie na rynek hiszpański (operator AUNA), ma na stałe aktywowany ARS i specyficzny prefiks, co powoduje, że generowany sygnał FLASH jest niezgodny z wymaganiami Bramotel. Próby zmiany czasu FLASH w telefonie (Timed Break Recall) w zakresie 80-600 ms nie przyniosły efektu. Kontakt z serwisem Slicana potwierdził, że czas FLASH w Bramotel powinien wynosić około 120 ms, co po ustawieniu umożliwiło działanie funkcji FLASH. Ostatecznym rozwiązaniem było przeprogramowanie pamięci EEPROM telefonu Siemens AS140 na wersję polską, co odblokowało preselekcję i poprawiło działanie klawisza FLASH. Dodatkowo poruszono temat działania Bramotel bez linii telefonicznej oraz z bramką VoIP, gdzie potwierdzono możliwość działania systemu z symulacją linii lub z bramką VoIP (np. PAP2 Linksys).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA