logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć TV satelitarną w domu i rozdzielić sygnał na kilka telewizorów?

aresq 07 Sie 2006 21:15 1826 10
REKLAMA
  • #1 2890964
    aresq
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam, kupiłem dom i mam problem z podłączeniem tv. Dom jest w centrum miasta, ale w grę wchodzi tylko tv sat (do tej pory w bloku miałem kablówkę i jestem laikiem w tym temacie). Chciałbym się dowiedzieć co musiłbym zakupić, żeby móc oglądać tv możliwie najmniejszym kosztem i, żeby nie trzeba było zbyt dużo kombinować. Zależało by mi też, żeby móc sygnał rozdzielić na kilka tv i, żeby był eurosport po polsku. Wiem, że to mogą być duże wymagania, ale ja w ogóle nie mam wiedzy w tej dziedzinie. Wchodziło by w grę wykupienie jakiegoś pakietu, oraz zestawu talerza itd. u jakiejś firmy, za rozsądną kwote miesięczną. Chyba, że istnieje jakaś możliwość założenia "prywatnej" anteny.
    Proszę o rady i dziekuje :-)
  • REKLAMA
  • #2 2891034
    joseph-auto
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Pakiety satelitarne zaczynają się od 35 zł.
    Proponuję obejrzeć ofery cyfrówek. Na pewno w grę wchodzi jedynie satka cyfrowa, jest jeszcze opcja tunera FTA ( programy bezpłatne ).
    Jeśli chodzi o reozdzielenie sygnału, to przy jednym tunerze i modulatorze wszyscy oglądają to samo, ewentualnie konwerter twin, lun qatro, i do tego kilka tunerów. No i powstają problemy....
    trzeba wypracować jakiś kompromiś jakościowo-cenowy....
  • REKLAMA
  • #3 2891045
    aresq
    Poziom 11  
    z tych pakietów co patrzyłem, to nigdzie nie było eurosport po polsku, nawet z dopłatą (tylko niemiecki)
  • #4 2891057
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Proponuje skorzystać z oferty CYFRY+,bedziesz miał mozliwość rozdzielenia karty na kilka dekoderów(do kazdego telewizora potrzebujesz osobny dekoder,chyba że zadowala Cie ogladanie tego samego kanału na wszystkich telewizorach to wtedy wystarczy jeden dekoder)
  • REKLAMA
  • #5 2891125
    elektromanaik16
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam!!!
    Musisz kupić antene sat (polecam taką około 90 cm która bedzie dobra do odbioru z dwóch satelit np. corab900 ok75zł),
    Dwa konwertery twin (np jednymi z najlepszych jest goldeninterstar około 65zł/szt.)
    Przełącznik diseq 5/2 (np.viper kosztuje ok 40-50zł).
    Dwa tunery (zależy czy chce pan płacić jakiś abonament czy np czekać na klucze do pakietów tv-sat)
    Dobrym rozwiązaniem jest np sharing ( tuner musi być podłaczony na stałe do komputera i płaci sie np 25 zł osobie udostępniającej full pakiet cyfry :) )
    Podłancza pan konwerter do przełącznika i można też podłaczyć do niego standardową naziemną antene np tzw. siatkówke i to do dwóch tunerów.
  • #6 2894065
    aresq
    Poziom 11  
    pajo21 napisał:
    Proponuje skorzystać z oferty CYFRY+,bedziesz miał mozliwość rozdzielenia karty na kilka dekoderów(do kazdego telewizora potrzebujesz osobny dekoder,chyba że zadowala Cie ogladanie tego samego kanału na wszystkich telewizorach to wtedy wystarczy jeden dekoder)

no w sumie to dobra propozycja, a ile kosztuje taki dekoder?

jak wyglada sprawa z wykupieniem anteny w itd. jest to możliwe? wtedy są jakieś niższe rachunki? jak to wyglada w cyfrze?

pzdr
  • #7 2894215
    khoffmann
    Poziom 11  
    jeśli zaopatrzyłeś się w tuner KONIECZNIE zajrzyj tu:
    www.laki.dvhk.pl
    POZDR
    PS: i oczywiście w cały zestaw satelitarny
  • REKLAMA
  • #8 2894318
    tomarex
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Witam.
    Polecam na początek taki zestaw:
    http://www.skymedia.pl/sklep/product_info.php/cPath/30/products_id/282
    Zobaczysz najpierw co można zobaczyć bez abonamentu, a jak będzie Ci mało to wykupisz abonament od Cyfry+ o 10 zł tańszy bo masz swój sprzęt.
    Niekodowanych programów będzie ponad 400 w tym kilkanaście po polsku.
    Sportem się nie interesuje, ale widziałem w ostatnich dniach że jakiś Eurosport jest niekodowany w wielu językach, również po polsku.
  • #9 2897986
    aresq
    Poziom 11  
    ok ok, dobre posuniecie, a czy ten zestaw pozwoli na oglądanie roznych kanalow na 2 tv? czy trzeba dokupic jeszcze jeden konwerter, czy jak to sie nazywa... pzdr :)
  • #10 2900793
    tomarex
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Niestety jak koledzy pisali, w każdym przypadku niezależnego odbioru potrzebne są osobne tunery. Do tego dochodzą konwertery - przy dwóch tunerach może być konwerter tzw Twin monoblok
    http://www.skymedia.pl/sklep/product_info.php/cPath/21/products_id/214
    przy większej liczbie sprawa się komplikuje. Np przy czterech niezależnych odbiorach z dwóch i więcej satelitów montuje się konwertery tzw Quatro i multiswitch, a to już trochę bardziej skomplikowane.
    Na początek warto dobrze się zastanowić jakie programy, w ilu TV i czy niezależnie, oraz z jakich satelitów przewidujemy w przyszłości oglądać, aby potem nie okazało się że część sprzętu musimy wymienić.
    Niestety zawsze jest tak, że co tanio to potem może być bardzo drogo.
    poczytaj zresztą na stronach Dipola:
    http://www.dipol.com.pl/11m.php?sid=80a420506772d6e
    http://www.dipol.com.pl/sklep/r75103.php?sid=80a420506772d6e
  • #11 2904178
    aresq
    Poziom 11  
    Powoli mi się rozjasnia dzieki waszym postom. No więc wymyslilem tak:

kupic jakis niezalezny zestaw tuner, talerz, monoblok

sprawdzić jak to będzie działać, jezeli okaze sie ok to zostawie, a jesli nie to zaloze cyfre+ na gotowo

tylko jest sprawa taka, ze zalezalo by mi aby ogladac na 2 tv jednoczesnie niezaleznie, czyli bym musial kupic drugi tuner do drugiego tv tak, ale wtedy z karta c+ czy tylko w 1 ma być ona?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do odbioru telewizji satelitarnej w domu konieczne jest zakupienie anteny satelitarnej (np. o średnicy około 90 cm, np. Corab 900), konwerterów typu twin lub monoblok (np. Golden Interstar), przełącznika DiSEqC (np. Viper) oraz tunerów satelitarnych. Aby rozdzielić sygnał na kilka telewizorów i umożliwić niezależny odbiór różnych kanałów, potrzebne są osobne tunery dla każdego telewizora oraz odpowiednia liczba konwerterów. Przy większej liczbie odbiorników stosuje się konwertery Quatro i multiswitche, co zwiększa złożoność instalacji. Możliwe jest wykupienie abonamentu w pakietach cyfrowych, np. Cyfry+, która umożliwia podział karty na kilka dekoderów, choć każdy tuner wymaga własnego dekodera. Istnieje także opcja tunerów FTA (Free To Air) bez abonamentu, ale z ograniczonym dostępem do kanałów, a także sharing, czyli współdzielenie pakietu przez połączenie tunera z komputerem. Eurosport po polsku jest dostępny sporadycznie i nie zawsze w standardowych pakietach. Przy zakupie zestawu warto rozważyć najpierw podstawowy komplet bez abonamentu, a następnie ewentualne rozszerzenie o płatne pakiety. Ważne jest przemyślenie liczby telewizorów, niezależności odbioru i satelitów, aby dobrać odpowiedni sprzęt i uniknąć późniejszych kosztownych zmian.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA