logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena do CB samoróbka proszę o pdpowiedź czy dobra.

adam.han 03 Wrz 2007 20:20 3625 22
REKLAMA
  • #1 4247404
    adam.han
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam!!! Czy antena do CB wykonana z 3 metrowej rurki aluminiowej o średnicy 2cm umieszczona na 7 metrowym maszcie będzie działała poprawnie??? Pozdrawiam!!! Adam Hankus
  • REKLAMA
  • #2 4247465
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 295
    Tak, odizolować od masztu, długość 3m, zasilanie przez kondensator około 100pF, ale musisz dać przeciwwagi. Przeciwwagi mogą być w postaci odciągów po 2,7m
    Marek
  • #3 4247592
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6168
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Radiotechnika - CB, KF, UKF, TV
  • #4 4248642
    adam.han
    Poziom 12  
    Jak to przez zasilanie(jestem początkujący)? Mógł byś mi narysować jak mają wyglądać te przeciwwagi?
  • #5 4249716
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Tak jak na rys.
    Marek
    Załączniki:
    • ANT0-28lambda.pdf (8.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 4253173
    adam.han
    Poziom 12  
    Witam!!!

Maszt mam juz gotowy ;]

Czy te odciągi mają być zamiast pająka?

Na zdjęciu widzisz że raczej by bezsensowne było robienie odciągów.

Czy nie dało by sie zrobić trochę krótszych przeciwwag.

Antenę chce umieścić na miejscu tej z trzema prętami, a może dało by sie wykorzystać tą antenę?

Zapomniałbym sie zapytać, czy ten kondensator to może być zwykły ceramiczny???

Pozdrawiam!!! Adam Hankus

• #7 4254884
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Odciągi są przeciwwagami i bez nich nic nie zrobisz. Możesz zastosować zamiast nich cztery rurki w poziomie
    Marek

Ps.
    nie wiem co zdenerwowało "moderatora" iż zdecydował przenieść Twój temat do tego działu? ...jest wiele tematów bardziej "MU" pasujących do takiego działania
  • REKLAMA
  • #8 4256077
    adam.han
    Poziom 12  
    A czy te przeciwwagi muszą być takie długie? Nie można zastosować np. czterech 1 metrowych rurek???

Nie odpowiedziałeś mi na temat tego kondensatora, czy może to być zwykły kondensator ceramiczny?
  • #9 4257667
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Nie mogą być przeciwwagi krótsze, muszą mieć wymiar ćwierci długości fali jedenastometrowej.
    Kondensator jaki stosowałem to miał pojemność złożoną z dwóch kondensatorów: 82pF/min500V i równolegle kondensator strojeniowy od odbiornika radiowego (powietrzny)
    marek
  • #10 4257945
    atrix55
    Poziom 26  
    Ocena: 203
    Witam! Czy jest sens budować antenę GP 1\4 λ, moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest zbudować antenę 1/2 λ ( nie posiada pzeciwwag). Wysokość zawieszenia 1/2 λ , kolega ma maszt 7-mio metrowy . ewentualnie tzw. " J ". pozdrawiam.
  • #11 4260970
    atrix55
    Poziom 26  
    Witam ! Zacznę od podstaw konstrukji anten.By antena pracowała musi być w rezonansie. Długości rezonansowe to : 1\4λ, 1\2λ,5\8λ. Dla pasma CB czyli 11 metrowego skupmy się na kanale 20. Jest to częstotliwość 27,200 Mhz.Długość fizyczna dla tej częstotliwości przy 1\4λ to 2.75 m , 1\2λ to 5,51 m , 5\8λ to 6,88 m minus skrót materiałowy dla Alu przyjęto 4% . Antena 1\2λ ma dł 5.29 m , nie posiada przeciwwag , w dolnej części ma cewkę około 8-10 zw na karkasie fi 20 mm , średnica drutu 1mm. Kabel podłączony w ten sposób : żyła środkowa - cewka przy antenie , ekran - dolna część uzwojenia . Minimalna wysokość montarzu 5.51m . Antena typu " J ' to ant. 5\8λ z elementem dopasowania 1\4λ . Oba elementy są połączone mechanicznie w dolnej części , odległość między nimi około 15 cm . Taki układ jest tzw " J ". strojenie polega na przesuwaniu zasilania po obu elementach w dolnej ich części . Kabel podłączony : gorący - element 5\8λ , ekran element 1\4λ Są to możliwie najłatwiejsze do wykonania anteny.
  • #12 4262846
    adam.han
    Poziom 12  
    Nie wiem, czy dobrze myśle ale ma to tak wyglądać?

Ani gorąca żyła, ani ekran nie ma być połączony z rurą?

• #13 4263309
    atrix55
    Poziom 26  
    Witam ! Na dolną cześć rury ( anteny ) nasuń kawałek rurki PCW , na niej nawiń uzwojenie . Górną część uzw. pokryj lutem i przykręć do anteny. W tym miejscu podłącz żyłę środkową kabla . Do dolnej części uzw. podłącz ekran kabla . Taki sposób wykonania dla anteny 1\2λ.
  • #14 4268325
    adam.han
    Poziom 12  
    Witam!!!

Antena już zrobiona, wieczorem podeślę zdjęcia. Teraz czekam na CB.

Apropos czy można gdzieś kupić wtyczkę i gniazdo na kabel antenowy o śr. 10mm?
  • #15 4268721
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    adam.han napisał:

Apropos czy można gdzieś kupić wtyczkę i gniazdo na kabel antenowy o śr. 10mm?

Bez problemu w sklepach z CB i na Allegro
  • #16 4270541
    adam.han
    Poziom 12  
    Zgodnie z obietnicą podaje foty anteny i masztu

• #17 4274143
    atrix55
    Poziom 26  
    Witam ! Mam obawę czy ta antena ze zdjęcia będzie działać? , dokładnie przeczytaj mój ostatni post . Pozdrawiam Atrix .
  • #18 4275916
    adam.han
    Poziom 12  
    Witam! Antenę zrobiłem dokładnie według twoich instrukcji, to miejsce rurki owinięte taśmą na ostatnim zdjęciu to cewka, wykonana tak jam mowiłeś.

Czego więc dotyczą twoje wątpliwości???
  • #19 4276432
    atrix55
    Poziom 26  
    Witam ! moja wątpliwość to czy cewki nie nawinołeś przypadkiem na rurze samej anteny ? No i te izolatory . Pozdrawiam . PS . działa ?
  • #20 4279174
    adam.han
    Poziom 12  
    Witam! Cewka jest nawinięta na rurce pcv, a rurka nasunięta jest na rure anteny i jest owinieta taśmą izolacyjną. Jakie izolatory? To są takie uchwyty do rur.
  • REKLAMA
  • #21 4279533
    atrix55
    Poziom 26  
    Witam ! wszystko dobrze , tylko rurę PCV z cewką przesuń ku dołowi anteny , tak by antena się kończyła a cewka zaczynała , (podesłał bym ci szkic , ale nie mam na dzień dzisiejszy możliwości technicznej ) . Zamiast tych zacisków lepsze by były jakieś bez zastosowania metalu . No i powinna działać . Pozdrawiam Atrix.
  • #22 4293355
    adam.han
    Poziom 12  
    Witam! Zapomniałem się zapytać, czy będzie trzeba w jakiś sposób stroić tą antenę, czy tylko podłączyć radio i od razu się bawić?

P.S. Radio już w drodze-Cobra DX 19 ULTRA
  • #23 4297367
    atrix55
    Poziom 26  
    Witam ! Dostroić antenę można szczytówką ( najprostsze rozwiązanie ). Proponuje podłączyć , sprawdzić SWR ,ewentualnie skorygować i na łowy w eterze . Pozdrawiam Atrix.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnie wykonanej anteny CB z aluminiowej rurki o długości 3 m i średnicy 2 cm, montowanej na 7-metrowym maszcie. Aby antena działała poprawnie, musi być odizolowana od masztu i zasilana przez kondensator o pojemności około 100 pF, przy czym konieczne jest zastosowanie przeciwwag (odciągów) o długości około 2,7 m, odpowiadającej ćwierci długości fali dla pasma 11-metrowego (CB). Próby zastosowania krótszych przeciwwag (np. 1 m) są niewłaściwe, gdyż długość przeciwwag musi odpowiadać ćwierci długości fali. Alternatywnie można zastosować cztery rurki poziome jako przeciwwagi. Kondensator powinien być specjalistyczny, np. połączenie kondensatora ceramicznego 82 pF/500 V z kondensatorem powietrznym strojeniowym; zwykły ceramiczny kondensator może nie spełniać wymagań. Antena typu 1/4 λ wymaga przeciwwag, natomiast antena 1/2 λ (długość około 5,3 m) nie wymaga przeciwwag, lecz posiada cewkę dopasowującą na dolnej części anteny (8-10 zwojów na karkasie fi 20 mm). Cewka powinna być nawinięta na rurce PCV izolującej od aluminiowej rury anteny, a połączenia kabla koncentrycznego wykonane zgodnie z opisem (żyła środkowa do cewki, ekran do dolnej części cewki). Montaż i strojenie anteny wymaga pomiaru SWR i ewentualnej korekty długości lub położenia elementów, np. przesunięcia cewki. Do strojenia można użyć szczytówki. W dyskusji pojawiły się zdjęcia wykonanej anteny i masztu oraz pytania o dostępność wtyczek i gniazd na kabel antenowy o średnicy 10 mm, które są dostępne w sklepach CB i na Allegro. Wspomniano także o modelu radia CB Cobra DX 19 ULTRA, które będzie używane z anteną.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA