logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Fabia 1,4 wskazuje na desce za mały poziom oleju

slavi22 04 Wrz 2007 19:18 3516 6
REKLAMA
  • #1 4250393
    slavi22
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!

na desce rozdzielczej znajduje sie wskaźnik poziomu oleju który pokazuje za niski poziom oleju. Olej jest na maxi.
    może ktoś wie czy jest za to odpowiedzialny jakis czujnik w silniku czy może siż zepsuł zespół liczników.
    z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4250690
    fructon
    Poziom 33  
    Ocena: 980
    prawdopodobnie uszkodzony jest czujnik w misie oleju ale niewykluczone że cos w liczniku zastrajkowało
  • REKLAMA
  • #3 4250775
    slavi22
    Poziom 10  
    to mi nic nie mówi bo nie mogę nigdzie znależć takiego czujnika nawet po nr orginału co znalazłem na czujniku
  • #4 4250804
    ukaszeq
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    wykręc licznik i sprawdz czy wogole wskazowka dziala, sprawdz czujnik cisnienia oleju
  • REKLAMA
  • #5 4250841
    slavi22
    Poziom 10  
    chyba sie nie rozumiemy bo to jest wskażnik elektroniczny nie ciśnienia tylko poziomu i pokazuje stan ponizej minimum a naprawde jest w silniku maximum
  • REKLAMA
  • #6 4253252
    ukaszeq
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    skoro elektroniczny to na 80% licznik ewentualnie czujnik poziomu oleju podjedz do dobrego mechanika poradzi ci napewno cos na to
  • #7 4255016
    BogdanT
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Poszukaj, kosztuje ok. 100 zł. Znalazłem w internecie.

Podsumowanie tematu

✨ W Skodzie Fabii 1,4 na desce rozdzielczej pojawia się elektroniczny wskaźnik poziomu oleju wskazujący zbyt niski poziom, mimo że faktyczny poziom oleju jest na maksimum. Problem może wynikać z uszkodzenia czujnika poziomu oleju zamontowanego w misce olejowej lub awarii zespołu liczników. Czujnik ten różni się od czujnika ciśnienia oleju i jest odpowiedzialny za pomiar poziomu. Zaleca się sprawdzenie działania wskaźnika na liczniku oraz diagnostykę czujnika poziomu oleju. Koszt wymiany czujnika to około 100 zł. W przypadku trudności warto skonsultować się z doświadczonym mechanikiem, który może zdiagnozować i naprawić usterkę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA