logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór CB radia bazowego z SSB do 1000 zł - alternatywy dla Alan AE 5800

bzyzio 04 Wrz 2007 22:24 9859 10
REKLAMA
  • #1 4251180
    bzyzio
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam!
    Przymierzam się do CB radia, z przeznaczeniem na bazowe i z możliwością emisji jednowstęgowej do 1000zł. Mam pewne obawy co do zakupu "z drugiej ręki" myślę o aukcjach. Z "sklepowych" znalazłem tylko Alana AE 5800. Opinie o nim, które znalazłem w necie, nie są porywające. Czy może ktoś z kolegów ma namiary na sklepy, gdzie można nabyć tego typu radia, inne niż wskazany Alan.
  • REKLAMA
  • #2 4251296
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Chcesz nadawać w legalnej czterdziestce CB na SSB?
    Czy nie koniecznie ?
    To kluczowe pytanie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4251338
    bzyzio
    Poziom 13  
    Powiedzmy, ze na zakresie C, ale dobrze by było, gdyby miał możliwości Jacksona.
  • REKLAMA
  • #5 4251362
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 373
    Michael'a Jacksona :?:

Można dołożyć troszkę pieniążków i kupić lepsze radyjko - też nowe.
  • #6 4251452
    bzyzio
    Poziom 13  
    Moje myśli skierowane były na starego Presidenta, wprzypadku Michael`a można by było mnie posądzć o niecne zamiary.
    Wiem, ze za ok. 1700 można nabyc Presidenta Jacksona ASC.
    Moja granica to 1000,00 zł.
  • #7 4251699
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    bzyzio

Aż strach Ci podpowiadać. Widać następny poza pasmem CB.

Jest taki zestaw (oczywiście za więcej $$$) Radio CB z "all mode" + antena 7ele. Yagi + rotor + PA mocy 1,5kW.

Pozdrawiam.
  • #9 4254744
    polkos
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Ja na Twoim miejscu kupiłbym używanego ALANA87 jakąś antenkę i najpierw spróbował na takim sprzęcie pośmigać( jak spodoba się zabawa to kupisz coś lepszego) Na allegro można kupić te radia w dobrym stanie i w rozsądnej cenie.
  • #10 4259798
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4375643
    Jatin
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Ja latam na Alanie 8001 Plus mialem tez super cheetach ale sie usmazyla dokumentnie od syntezy po wszystkie koncowki (nie mam pojecia dlaczego) wiec nie polecam :p ale alana smialo moge polecic mam tez Presidenta Jacksona z bodajrze 3 reki odrobinke grzebany ale tez jak na razie spisuje sie poprawnie, wiec tez moge polecic :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru bazowego CB radia z emisją SSB do 1000 zł jako alternatywy dla modelu Alan AE 5800, który nie cieszy się najlepszymi opiniami. Poruszono kwestie legalności użytkowania w Polsce oraz preferowanego zakresu pracy (zakres C). Wskazano, że za około 1700 zł można kupić Presidenta Jacksona ASC, jednak przekracza to budżet. Pojawiła się sugestia, by rozważyć używany model Alan 87 jako tańszą opcję do nauki i testów, dostępny na aukcjach internetowych. Wspomniano także modele Alan 555, Alan 8001 Plus oraz President Jacksona, które są polecane przez użytkowników. Zwrócono uwagę na ryzyko zakupu używanego sprzętu oraz na możliwość doposażenia zestawu w antenę kierunkową Yagi, rotor i wzmacniacz mocy, choć to rozwiązanie znacznie przekracza budżet. Ogólnie rekomendowane jest rozważenie używanych modeli Alan lub President w granicach cenowych zbliżonych do 1000 zł, z możliwością późniejszej modernizacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA