logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PW 3015 - czy można mostkować wejście L z P / wyjście L z P

Zwierzak81 05 Wrz 2007 15:47 1787 3
REKLAMA
  • #1 4253039
    Zwierzak81
    Poziom 24  
    Ocena: 61
    Witam

Jak w temacie. Czy można zmostkować na wejściu kanał lewy i prawy oraz na wyjściu lewy z prawym ? Wszystko by uzyskać zamiast 2x15W 1x30 ?
    Potrzebuje tymczasowo zasilać nim sub z GDN30/60. Obecnie zasilam jednym kanałem.

Żeby w ogóle sub działał to potencjometr głośności mam prawie na maks. i jeszcze podbicie w amplitunerze, a nie chcę spalić końcówki, w końcu ten GDN30 to 6 ohm. Sam wzmacniacz jest sprawny, w stereo gra ok.
    Za słaby wzmacniacz na ten głośnik czy słaby sygnał z karty dźwiękowej ? Zarówno podłączając pod kanał subwoofera w karcie dźwiękowej jak i poprzez amplituner sub działa tak samo.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4253090
    LuckyDj
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    Możesz połączyć wejścia wzmacniacza, ale broń cię panie Boże wyjścia!
    Jednak takie rozwiązanie na nic się zda... Żeby uzyskać 30W, musiał byś połączyć wzmacniacz w tzw. "mostek" czyli oba kanały L i P zasilić tym samym sygnałem, ale odwróconym w fazie o 180*
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4253106
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    wejście możesz sobie zmostkować bez problemu natomiast wyjścia już nie. Żeby zmostkować wyjście musisz mieć dołączony odpowiedni układ na wejściu wzmacniacza. Mostkując wzmacniacz impedancja obciążenia pusi być 2x większa niż w przypadku normalnego użytkowania. w tym wzmak ma obciążalność 2x8R - a po zmostkowaniu musiałby mieć 1x16R obciążenia. Co do suba to zrób sobie jakiś prosty filtr aktywny i końcówkę mocy do niego. W Praktycznym elektroniku był właśnie taki filtr i końcówka do niego jak znajdę numery gdzie to było to podeślę
  • #4 4253307
    Zwierzak81
    Poziom 24  
    Ocena: 61
    Dzięki za odpowiedź. Nie będę nic robił, bo za jakiś czas kupię wzmak do suba (http://www.subwoofery.pl/ wzmak PA 9.1). Ten PW3015 to tylko tymczasowo żeby przetestować czy sub działa.
REKLAMA