logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Powermikser LDM 16/2 - da się zmostkować oba kanały?

virus* 22 Sie 2008 11:04 1301 3
REKLAMA
  • #1 5462270
    virus*
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    Witam wszystkich

mam powermikser LDM 16/2 2x150W chciałbym nim napędzić subbasa. Czy da się go jakoś przerobić żeby końcówka mocy tego powermiksera pracowała w trybie mostkowym ? (1 kanał 300W)

z góry dziękuję za pomoc !
  • REKLAMA
  • #2 5462394
    kryzk
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam
    Temat przerobienia wzmacniacza dwukanałowego na jeden kanał w mostku już był kilka razy poruszany na elektrodzie.
    Ogólnie: na samym wejściu wzmacniacza (po sekcji miksera) musisz jeden kanał odwrócić w fazie, natomiast na wyjściu na kolumny musisz wziąść sygnał tylko z + obu kanałów, czyli między plusy wyjść wpinasz zestaw głośnikowy. Jeśli to ten power mikser o którym myślę to ma 2x200W przy 4ohm i 2x140W przy 8ohm, czyli w mostku powinien mieć 1x400 przy 8 ohm, nie polecałbym obciążać go w mostku 4ohm - tranzystory mogą nie wytrzymać poza tym zasilacz pewnie nie da rady prądowo.
    Nie znam szczegółów konstrukcyjnych tego wzmacniacza, ale teoretycznie takie rozwiązanie powinno się sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #3 5462444
    virus*
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    Źle napisałem, faktycznie powermikser ma 2x200W 4 omy lub 2x140W 8 omów.
    Z wyjscia miksera do końcówki mocy idą 2 dwużyłowe przewody (kanał lewy i prawy) Czy odwrócenie fazy polega tylko na zamianie w tym miejscu właśnie między sobą dwóch kabelków w jednej z wiązek, czyli w jednym z kanałów ?
    Bo wyjście , czyli dwa plusy z kanałów na głośnik jest mi jasne.
  • Pomocny post
    #4 5462548
    kryzk
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Nie jest to niestety takie proste.
    Odwrócić w fazie trzeba wejście wzmacniacza jednego z kanałów a nie wyjście. Do tego trzeba użyć odpowiedniego układu elektronicznego najlepiej opartego na wzmacniaczu operacyjnym, jeśli nie posiadasz trochę wiedzy elektronicznej i nie robiłeś nigdy przynajmniej jakiś prostych układów elektronicznych to sam sobie z tym pewnie nie poradzisz. Układ taki musisz zamontować wewnątrz powermiksera i wpiąć go w odpowiednim miejscu (pomiędzy wyjściem miksera a wejściem wzmacniacza mocy jednego z kanałów) i oczywiście dostarczyć mu zasilanie.
    Kolumnę podłączasz na wyjścia wzmacniaczy obu kanałów między plusy, a minusy zostawiasz wolne. Czyli + kolumny podłączasz na wyjście kanału, który nie był odwracany w fazie do +, a - kolumny podłączasz do kanału który był odwrócony w fazie i także do +. Wtedy na wzmacniaczu zostają Ci wolne wyjścia minusowe (-) obu kanałów.
REKLAMA