logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mały bezpiecznik i wywala mi go przy dużym obciżeniu...

skrzypekps 05 Wrz 2007 15:52 4766 30
REKLAMA
  • #1 4253063
    skrzypekps
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Dokładnie gdy włączę kuchenkę elektryczną na max wywala mi bezpieczniki Kuchenka jest na 230v, przewód ze skrzynki 2.5 mm pięciożyłowy, w skrzynce mam 3 fazy i slyszalem że może pomóc podłączenie jej dwoma fazami jednocześnie (obie zabezpieczone odzielnie bezpiecznikami 16A, a przy kuchence połączone w 1 żyłę). Czy jest to prawda, i czy jest to bezpieczne dla urządzenia i czy będzie skuteczne ??

PS Większego bezpiecznika nie mogę dać ponieważ z samego Enegrtyka mam 16A ...

Dodano po 2 [minuty]:

Przepraszam przewód doprowadzający jest większy tzn. 3.5 mm (kuchenka w wersji pirerwotnej miała być na "siłę")
  • REKLAMA
  • #2 4253087
    krzyjak
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    skrzypekps napisał:
    slyszalem że może pomóc podłączenie jej dwoma fazami jednocześnie (obie zabezpieczone odzielnie bezpiecznikami 16A, a przy kuchence połączone w 1 żyłę).

Nie wiem kto Ci to powiedział ale nie rób tego bo zrobisz wielkie zwarcie.

Dodano po 1 [minuty]:

To ta kuchenka jest jedno fazowa czy trójfazowa. I jakiej jest mocy ?
  • REKLAMA
  • #3 4253171
    skrzypekps
    Poziom 12  
    jednofazowa dużej mocy (kuchenka plus blat elektryczny), a dokładniej podłączenie wyglądałoby tak :
    jedno gniazdo :
    dwie fazy połączone w jedną i neutralny

Dodano po 3 [minuty]:

A powiedział mi tak "fachowiec" z zakładu energetycznego...(dlatego wolę zapytać - oczywiście nie wątpię ze pracują tam także wykształceni i doświadczeni pracownicy)
  • #4 4253227
    krzyjak
    Poziom 29  
    Ważną informacją jest dokładna moc kuchenki. Powinno być napisana na tabliczce znamionowej.

Dodano po 2 [minuty]:

Zastanawiam się jak elektryk mógł powiedzieć, że masz połączyć dwie fazy w jedną. Może coś przekręciłeś ?
  • #5 4253558
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Może da się w kuchence rozsznurować - blat osobno, piekarnik osobno. Albo jeszcze lepiej dwa "palniki" na L1, dwa pozostałe na L2, piekarnik do L3... Może o to mu szło. Żaden normalny elektryk nie powie, że można łączyć dwie fazy razem... ;-)
  • #6 4253667
    PIXOSTAT
    Poziom 24  
    Ocena: 132
    Po pierwsze jak już koledzy wspomnieli pod żadnym pozorem nie wolno łączyć dwóch przewodów z różnych faz razem - nawet gdy każdy ma oddzielny bezpiecznik :sm31: .

Po drugie, sądzę, że dla bezpieczeństwa kolega nie powinien kombinować samodzielnie, lecz wezwać fachowca :cry: , ale jeśli nadal będzie chciał uzyskać porady to najlepszym rozwiązaniem byłoby podanie danych z tabliczki znamionowej kuchenki i najlepiej rozrysowanie połączeń istniejących.
  • #7 4253734
    skrzypekps
    Poziom 12  
    wiec byc moze cos pokrecilem, jesli tak wszyscy mowicie, szczerze nigdy nie probowalem i nawet niechcacy nie udalo mi sie zewrzec dwoch przewodow pradowych z dwoch faz. Fazowy z neutralnym owszem :), ale nie myslalem ze przewody z roznych faz moga miedzy soba wywolac zwarcie. Teraz myśle ze moze chodzilo mu o podpiecie tak jak piszecie blatu z jednej fazy a kuchenki z drugiej ale to jest nie mozliwe bo calosc zasilania rozchodzi sie z panelu z przyciskami :(

podziekował bardzo wszystkim

Dodano po 14 [minuty]:

a piekarnik ma wg instr. Moc przyłączeniowa: 11,6 kW
    blat
    Moc i wielkość pól grzewczych:
    - lewe tylne 2,2/0,75 kW - 21/12 cm
    - prawe tylne 1,2 kW - 14,5 cm
    - lewe przednie 1,2 kW - 14,5 cm
    - prawe przednie 2,0 kW - 18 cm
    Moc przyłączeniowa: 6,6 kW

Mozecie podac jaki jest wzor na obliczenie mocy bezpiecznika??
  • #8 4253816
    krzyjak
    Poziom 29  
    Do takiego piecyka jeśli miałby być zasilany z jednej fazy musiałbyś dobrać przewody w instalacji o wiekszym przekroju a i tak pewnie zabezpieczenie główne nie pozwala na takie obciążenie. Zwykłe 2,5 mm^2 się nie nadają. Nic dziwnego, że wywala bezpiecznik po prostu dla niego prąd nominalny kuchenki to jest prąd zwarciowy. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 4253978
    skrzypekps
    Poziom 12  
    Przewód ma 2.5 mm srednicy zatem jakies 4.9 mm2,
    i tak tez sie obawialem ze bede musial podpisac umowe o zwiekszenie mocy z energa aby wstawic wiekszy bezpiecznik przed licznikiem a co za tym idzie wiekszy przed kuchenka ...

a mozesz mi powiedziec o jakim natężeniu bezpiecznik potrzebuję przy takim max poborze mocy kuchenki??
  • #10 4254046
    atlantel
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 256
    Witam!
    Według mnie ta kuchenka jest trójfazowa zrób zdjęcie zacisków na kuchence tam gdzie jest podpięty przewód zasilający - przepięcie zasilania pozwoli na rozwiązanie Twoich problemów piszesz przecież, że masz zasilanie w budynku trójfazowe.
    Pozdrawiam
  • #11 4254071
    kleki
    Poziom 28  
    Skąd jesteś? Jak z Wrocka, to możemy się umówić na browara i sznurowanie kuchenki. ;-)

pzdr
  • #12 4254111
    adams987
    Poziom 35  
    Nie wiem czy dobrze podałeś te moce , ale policz sobie w ten sposób, ż e na 1kW przypada 4,35A. Jeśli z jednej fazy pobór mocy wyniesie 11.6kW to prąd 11600/230=50,5A więc jest to raczej niemożliwe, by nie można było użyć dwóch lub nawet trzech faz do zasilania.
    Napisałeś:
    "ale to jest nie możliwe bo całość zasilania rozchodzi sie z panelu z przyciskami "
    ale to w cale nie oznacza, że nie można użyć więcej niż jednej fazy.
    Masz instrukcję obsługi??? tam powinny być opcję podłączenia, albo wezwij elektryka (w sumie w instrukcji pewnie pisze, że podłączenia do sieci powinien dokonać elektryk z uprawnieniami)
  • #13 4254184
    kleki
    Poziom 28  
    adams987 -> Piekarnik może mieć grzałkę z trzema obwodami. ;-) A cały interes połączony np. w skrzynce zaciskowej "do kupy" na zasilanie 1~.

skrzypekps -> tak sobie czytam Twoje posty - nie obraź się, ale tutaj pomyłka może Cię sporo kosztować. Albo wykołuj schemat elektryczny, kup sobie browar i przestudiuj dokładnie zanim weźmiesz wkrętak do ręki albo zadzwoń po elektryka. Nie sztuka zepsuć urządzenie albo zrobić sobie krzywdę. Wiem co mówię, mam na koncie 3x WTN 250A aM... ;-)
  • #14 4254495
    skrzypekps
    Poziom 12  
    wlasnie dlatego narazie pytam, a na ewentualnych bledach czlowiek sie uczy :) a co do mocy piekarnika faktycznie nie ta instrukcje mialem w reku, faktycznie ma on 3.6 kW co do plyty sie nie pomylilem no i na 100% calość jest tylko na 230V (sprzet Bosch), i jest tak ze ma 1 podlaczenie do sterowania i z niego wychodzą już tylko kostki połączeniowe do plyty i piecyka

powiem tak u mnie w miescie jest elektrykow w wół ale każdy mowi co innego a tu przynajmniej idzie z wielu wypowiedzi można wydedukowac jakies wnioski, i okazuje sie ze z tymi co rozmawialem u mnie to w wiekszosci ludzie nie wiem skad majacy dyplomy elektrykow tzn wiedza ze cos mozna podlaczyc jednak do czego to napewno sluzy i jak to dziala to juz raczej nie, stad moje zainteresownie na tym forum. Ostatnio przewinęło się u mnie 3 takich co walczyło z pompą głębinową 1 fazową i każdy mi mowil po co ten kondensator :) itp. cuda. Wiec wolę sie wypytać dopytać i wtedy choć troche wyczuć elektryka ktory przyjdzie do mnie czy ma choc troche pojecia co robi.
    Podsumowując jakbym mial ukryta kamere niezły film do USTERKI by wyszedł :)
    Pozdrawiam
  • #15 4254567
    atlantel
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 256
    A ja Ci powiem tylko tyle obrażasz elektryków, wprowadzasz w błąd, czy uważasz, że następnym razem ktoś będzie chciał Ci pomóc?
  • REKLAMA
  • #16 4254645
    skrzypekps
    Poziom 12  
    W sumie ale jesli podaję ci przykład z tą pompą to co tu jeszcze dodać?? To ze 1 z nich wykonuje instaleacje domowe a także pracuje w Zakł.Energ. i nie wie jak zdiagnozować co jest pompie i jak ją podłączyć... W żaden sposób nie obrażam elektrykow na tym forum bo jeśli uważał bym ludzi tu za takich fachowcow jak tych co poznalem osobiscie to bym tu nawet nie zagladał...
  • #17 4254656
    adams987
    Poziom 35  
    skrzypekps ma wiele racji , każdy Polak jest najlepszym kierowcą, a i elektryków mamy sporo i każdy ma rację. Inna sprawa, że nie widząc czegoś może łatwo niechcąco dojść do przekłamania.

Wracając do tematu urządzenie twoje ma łączny pobór mocy 6,6+3,6=10,2kW co oznacza pobór ponad 44A. Na jednej fazie nie możesz załączyć wszystkich palników i piekarnika, i dlatego uważam, że musi być możliwość podpięcia dwóch faz a nie wykluczam, że nawet trzech. Mam kuchnie o łącznym poborze 2,2+2+1,5=5,7kW i mam możliwość podpięcia dwóch faz.
  • #18 4254799
    skrzypekps
    Poziom 12  
    wiec faktycznie musi byc sposób na podłączenie wiecej niz jednej fazy, ale co mnie dziwi ze przy bezp. 16A wogole to dziala, i to ponad rok juz.
    I tu dalej nadmienie ze przylacze w domu tez elektryk mi zrobil 16A, nie wspomnę że instalację 16A do kuchenki on tez poprowadził (i wiedział ze nie będzie tam gazu). Dlatego wole zapytac was przeanalizowac rozne wypowiedzi bo jak sami wiecie jest was tu wielu i takze nie raz macie rozne sprzeczne opinie ale stad bierze sie wiedza, z doswiadczenia i wymiany tego doswiadczenia z innymi i analizami
  • #19 4255929
    piter_2000
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Napisz może jaką masz tą kuchenkę, to może znajdziemy do niej instrukcję (chociaż może nic nie być - moi rodzice mają kuchnię Siemensa i nic nie ma na temat podłączenia w instrukcji, a ma możliwość podłączenia 1,2 lub 3 faz - odkręca się tylko odpowiednie mostki, moc podobna do Twojej).
    IMHO powinna być możliwość podłączenia przynajmniej dwóch faz, a może nawet trzech. Natomiast nie dziw się, że to działa - po prostu rzadko używasz tak dużą moc, która wywaliłaby bezpieczniki.
  • #20 4256111
    skrzypekps
    Poziom 12  
    Dokładny model blatu to :
    BOSCH NPE615A01E
    6600W 220-240V HMVP460
  • #21 4256158
    lukas1850
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    skrzypekps napisał:
    Dokładny model blatu to :
    BOSCH NPE615A01E
    6600W 220-240V HMVP460

Sorry, ale to był kiepski wybór...
    Musisz mieć zabezpieczenie główne minimum 32A... Niestety musisz zwrócić się do zakładu energetycznego o zwiększenie mocy przyłączeniowej, a oni zgodzą się, albo i nie. Ta sama kuchnia zasilana trójfazowo pociągnęłaby na 16A razem z piekarnikiem.
  • #22 4256178
    piter_2000
    Poziom 14  
    @_lukas: A gdzie można sprawdzić czy można zasilać tylko z jednej fazy - wszystkie BOSCHE tek mają? W instrukcji obsługi oczywiście nie ma nic na temat podłączania. BTW - bierzesz pod uwagę, że płyta jest zasilana z piekarnika...
  • #23 4256243
    lukas1850
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    piter_2000 napisał:
    @_lukas: A gdzie można sprawdzić czy można zasilać tylko z jednej fazy - wszystkie BOSCHE tek mają? W instrukcji obsługi oczywiście nie ma nic na temat podłączania. BTW - bierzesz pod uwagę, że płyta jest zasilana z piekarnika...

Gdyby była trójfazowa powinno być napisane coś w stylu 3x230V. No chyba, że się mylę, ale faktycznie nigdzie nie ma informacji o podłączeniu, więc najlepiej, jakby na to zerknął elektryk. We wszystkich folderach i instrukcjach podają tylko moc przyłączeniową, więc może można rozpiąć obwody w razie potrzeby?
  • #24 4257840
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    dwie fazy ze sobą??!! to jakiś kosmos, jak długo zyje to nioczego takiego nie słyszałem:D no chyba ze jakś "nowa technologia":D
  • #25 4259025
    piter_2000
    Poziom 14  
    Nie dwie fazy ze sobą, tylko jest możliwość podłączenia tak, że np. 2 płytki są na jednej fazie, 2 na drugiej, a piekarnik na trzeciej. I nie jest to nic niezwykłego, dlatego się dziwię, że nie ma takiej możliwości w tym BOSCHU. Dla pewności sprawdziłbym kostkę w piekarniku, do której się przyłącza zasilanie - tam powinno być wszystko opisane.
  • #26 4259065
    adams987
    Poziom 35  
    piter_2000 napisał:
    Dla pewności sprawdziłbym kostkę w piekarniku, do której się przyłącza zasilanie - tam powinno być wszystko opisane.

Właśnie tam może być kostka pięć modułów, jeden PE drugi N oraz L1, L2, i L3. Tylko przewód idzie do L1 a L2 i L3 są zmostkowane z L1 i wszystko zasilane jest z jednej fazy. Wtedy wystarczy usunąć mostek i następne fazy podpiąć do L2 i L3. ( Chyba , że będzie tylko L2 to usunąć mostek z L2 i podpiąć drugą fazę)
  • #27 4259102
    piter_2000
    Poziom 14  
    Dokładnie tak jest to rozwiązane - ale trzeba to sprawdzić na żywym towarze, bo w instrukcji nie wiedzieć czemu nie piszą takich rzeczy.
  • #28 4259121
    PIXOSTAT
    Poziom 24  
    Ale na pewno piszą, że podłączenia powinien wykonywać doświadczony i uprawniony fachowiec :D
  • #29 4259132
    piter_2000
    Poziom 14  
    Tak zgadza się, ale czy mam też brać fachowca jak idę do sklepu kupować sprzęt? Takie rzeczy powinny być napisane!
  • #30 4259146
    PIXOSTAT
    Poziom 24  
    My wiemy że powinno i chcielibyśmy żeby tak było, ale życzenia trzeba przekierować na ten adres:

BSH Sprzęt Gospodarstawa Domowego
    Al. Jerozolimskie 183
    02-822 Warszawa

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wyłączania bezpiecznika 16A przy maksymalnym obciążeniu kuchenką elektryczną zasilaną z jednej fazy 230V. Kuchenka ma łączną moc około 10,2 kW (piekarnik 3,6 kW, płyta grzewcza 6,6 kW), co generuje prąd około 44A, znacznie przekraczający możliwości zabezpieczenia i przewodów 2,5 mm². Próba łączenia dwóch faz w jedną żyłę zasilającą jest niebezpieczna i może spowodować zwarcie. Zalecane jest zasilanie kuchenki z dwóch lub trzech faz, co wymaga rozdzielenia obwodów (np. część płyty na L1, część na L2, piekarnik na L3) oraz usunięcia mostków w kostce przyłączeniowej. W instrukcjach producentów (Bosch, Siemens) często brak jest jasnych informacji o podłączeniu wielofazowym, dlatego konieczne jest skonsultowanie się z wykwalifikowanym elektrykiem. W przypadku obecnego zabezpieczenia 16A i przewodów 2,5 mm² konieczne jest zwiększenie mocy przyłączeniowej u dostawcy energii (np. do 32A) oraz zastosowanie odpowiednich zabezpieczeń i przewodów o większym przekroju. Podłączenie kuchenki jednofazowo o tak dużej mocy jest niezgodne z normami i grozi uszkodzeniem instalacji lub urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA