logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiesta 1.1 - brak mocy przy większych prędkościach

Dixi68 06 Wrz 2007 22:36 2182 8
REKLAMA
  • #1 4258015
    Dixi68
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Mam problem z moją fiestą 1.1 93r . Samochód jeździ mniej więcej prawidłowo do ok. 80 km/h gdy próbuję przyśpieszyc to w zasadzie nic się nie dzieje tzn. słychac że coś się dzieje ale prawie nie ma efektów. maksymalna jego prędkośc to 110 km/h. Wymieniłem świece bo pierwsza i czwarta były czarne ale to nic nie dało. Wymieniłem przewody ale nadal brak efektów. Chciałem podstawic moduł zapłonowy, ale mam od fiesty 1,3 z wielopunktowym wtryskiem nie wiem czy będzie pasował. I tu pytanie do kolegów: czy taka zamiana jest możliwa? Nie jestem mechanikiem i moja wiedza na ten temat jest niewielka, ale i kilku mechaników których odwiedziłem miało bardzo różne zdania na ten temat, a wymienic wszystko po kolei to mogę ( w miarę możliwości ) sobie sam. Jeśli któryś z kolegów mógłby mi coś podpowiedziec, to będę bardzo wdzięczny i z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 4258106
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2101
    Świece po wymianie nadal czarne?
    Może silnik już ma dość
  • Pomocny post
    #3 4258107
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 466
    Oprócz świec i przewodów coś zmieniałeś?, jak tam filtr powietrza, paliwa.
  • REKLAMA
  • #4 4258195
    Dixi68
    Poziom 15  
    Filtr powietrza i paliwa wymieniłem w lipcu ponieważ miałem problem z przyspieszaniem tzn. gdy dociskałem pedał gazu maksymalnie to samochód przyspieszał wolniej niż wtedy gdy robiłem to stopniowo. Ale to nic nie dało. Świece po wymianie nadal czarne. A problem zauważyłem gdy wracałem z Zakopanego. Troszkę mu tam dałem popalic nieprzeczę. Zrobiłem ok. 300 km po tatrach często na 2 lub 3 biegu z trzema osobami. A jak mogę sprawdzic czy to silnik ma dośc?
  • Pomocny post
    #5 4258219
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2101
    Sprawdzić kompresję
  • REKLAMA
  • #6 4258547
    vcc
    Poziom 35  
    Sprawdź też ustawienie zapłonu.
  • #7 4265979
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 4267969
    vcc
    Poziom 35  
    Fakt, widocznie jeszcze wtedy się nie rozbudziłem, pozdrawiam.
  • #9 4279012
    Dixi68
    Poziom 15  
    I już wszystko ok. Dla zainteresowanych chciałbym opisac problem, który polegał w zasadzie na moim braku wiedzy i próbie połączenia dwóch różnych usterek. Czarne świece to wytarte krzywki na wałku rozrządu i w konsekwencji niedomykanie zaworów ( przynajmiej tak mi powiedzieli, ale to było już wcześniej) natomiast brak mocy przy większych prędkościach to uszkodzenie tłumika. Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, ale wyglądało to tak, że oderwała się tam jakaś wata mineralna i zablokowała a w zasadzie utrudniała <wydalanie> spalin w związku z czym konsekwencje tego były takie jak opisywałem w pierwszym poście. Dodam jeszcze że tłumik był wymieniony w kwietniu czyli pięc miesięcy temu. Jeszcze raz bardzo dziękuję za zainteresowanie i pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Ford Fiesta 1.1 z 1993 roku miał problem z brakiem mocy przy prędkościach powyżej 80 km/h, maksymalna prędkość wynosiła około 110 km/h. Wymieniono świece zapłonowe i przewody, jednak świece pozostały czarne, co wskazywało na możliwe zużycie silnika lub problemy z rozrządem. Wymieniono również filtry powietrza i paliwa bez poprawy. Sugerowano sprawdzenie kompresji silnika oraz ustawienia zapłonu. Pojawiła się też sugestia dotycząca czujnika MAP w systemie EEC IV z modułem zapłonowym EDIS. Ostatecznie problem z brakiem mocy został zidentyfikowany jako uszkodzenie tłumika, gdzie oderwana wata mineralna blokowała prawidłowy przepływ spalin, co powodowało spadek mocy. Czarne świece były efektem zużycia wałka rozrządu i niedomykających się zaworów. Wymiana tłumika rozwiązała problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA