logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Belstar 2896 brak wizji, co może blokować wyjścia TDA8844?

grzegorz dob. 07 Wrz 2007 13:52 1553 7
REKLAMA
  • #1 4259395
    grzegorz dob.
    Poziom 20  
    Ocena: 126
    dostałem TV z uszkodzonymi cewkami odchylania, wymienione było i trafo. teraz mam problem z sygnałami wizji podmieniłem Tda 8844 i jest to samo. nie ma sygnałów na wzmacniacz wizji. Z układu wychodzą tylko sygnały podobne do sand kasla na poziomie ok 1v.Głos jest normalny nawet przełączają się programy. Moje pytanie co może blokować wyjścia TDA8844.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 4271731
    grzegorz dob.
    Poziom 20  
    Na wyprowadzeniu 41 z TDA8844 Opisanym jako SANDCASTLE_HFLYBACK jest poziom sygnału ok. 5V. Na katodach jest 185V , Patrząc oscyloskopem jest sygnał 20V od poziomu 185V do masy a wygląda jak ssc z niewielkim wąskim impulsikiem. Mam jeszcze jedno pytanie, w tym TV wymieniłem cewki odchylania z orginalnych na Thomsona 66M1EBZ71, druga wersja 66M1CBB60 i na orginalnych rezystancja na pionie jest 5,8Ω a na tych 9,8Ω. Czy ma to jakiś związek?. Podejrzewam jeszcze jedną opcję, układ kupiłem w Poltronicu i za pierwszym razem przysłali mi taki na którym TV nie odpalał w ogóle. Wysłałem im reklamacje z opisem uszkodzenia (tj. jak odbiornik zachowuje się na układzie który w nim był i jak na ich) i mogli mi przesłać drugi taki sam jak ja mam.(może złośliwa i nie uzasadniona hipoteza ale już podejrzewam wszystko).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 4275174
    grzegorz dob.
    Poziom 20  
    Mam wsad tv odpalił, mam jeszcze jedno pytanie jaki jest symbol pilota do tego TV.

Dodano po 5 [godziny] 46 [minuty]:

Panowie serdeczne dzięki poradziłem sobie miedzy innymi dzięki Wam wszystkim. Temat zamykam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Belstar 2896 po wymianie cewek odchylania i transformatora pojawił się problem z brakiem sygnału wizji na wyjściach układu TDA8844, mimo że dźwięk i przełączanie programów działają poprawnie. Na wyprowadzeniu 41 TDA8844 (SANDCASTLE_HFLYBACK) zmierzono sygnał około 5V, a na katodach 185V z sygnałem oscyloskopowym około 20V przypominającym sygnał SSC z wąskim impulsem. Sprawdzono obecność impulsów V/H/SSC, potwierdzono obecność SSC, a sygnały H i V miały być zweryfikowane. Wymieniono cewki odchylania na modele Thomson 66M1EBZ71 i 66M1CBB60, które mają wyższą rezystancję niż oryginalne (9,8 Ω vs 5,8 Ω), co mogło mieć wpływ na działanie. Podejrzewano również wadliwy układ TDA8844 zakupiony w serwisie Poltronic, jednak po wgraniu odpowiedniego wsadu pamięci (442 096) telewizor ożył i zaczął działać poprawnie. Wskazano także linki do wsadów dla modeli 2896TSN i 2896TSX. Na koniec zapytano o symbol pilota do tego telewizora, a temat został zamknięty po rozwiązaniu problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA